Metamorfoza nefericită a Fondului Proprietatea

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică #Fondul Proprietatea / 14 noiembrie 2006

Fondul Proprietatea mai are puţin şi împlineşte un an de când a luat fiinţă, fără să îşi fi atins însă menirea - despăgubirea foştilor proprietari. Unele voci autorizate în domeniu au mers chiar mai departe argumentând că nici nu-şi va atinge ţinta, căci a fost prost croit încă de la început. Faptul că o ceaţă deasă persistă peste acest proiect şi după aproape un an de zile de la constituirea lui pare să dea dreptate criticilor şi celor care au promovat alte variante de despăgubire - obligaţiuni de stat sau despăgubiri în bani direct de la bugetul de stat.

Teama multora că Fondul Proprietatea se va transforma într-o afacere pentru câteva grupări, iar celor îndreptăţiţi le va rămâne doar să suporte riscurile, pare să capete consistenţă, pentru că în loc de o despăgubire justă foştilor proprietari li se oferă un risc.

Dezvăluirile şi propunerile specialiştilor publicate în ziarul BURSA, unele făcute încă din primăvara anului trecut, când fondul era doar un proiect, au fost neglijate de cei care au condus sau conduc procesul de despăgubire. Efectele le vedem astăzi - avem un fond uriaş (fără să-i cunoaştem valoarea reală), dar care nu funcţionează. Iar dacă va mai deveni funcţional, nu ştim ce interese va mai servi. Cui foloseşte această nesiguranţă? Cine profită de pe urma nefuncţionării Fondului? Cât de adâncă este piaţa informală pe care se tranzacţionează cu mari reduceri de preţ acţiunile fondului?

Sunt tot atâtea întrebări la care nu avem încă răspunsuri.

Astăzi aflăm însă că ideea unui fond special de despăgubire pare să fi fost preluată de la fosta putere, care ar fi înclinat spre o astfel de variantă, cu deosebirea majoră că atunci proiectul discutat era cel al unui fond obligatar, care să asigure o garanţie a despăgubirii juste. Şi chiar, mai mult, aflăm că nici varianta despăgubirii în bani nu era una imposibilă.

Publicăm alăturat două interviuri deosebit de interesante cu Mihai Tănăsescu, fostul ministru al Finanţelor, şi Mircea Ursache, fostul preşedinte al AVAS, direct implicaţi în procesul despăgubirilor în urmă cu doi ani.

Faptul că, deşi au făcut parte din acelaşi Guvern au păreri contrare despre Fondul Proprietatea, arată o dată în plus că acest mecanism de despăgubire este unul controversat, iar numai explicarea până la ultima consecinţă a acestui proiect poate genera soluţia corectă pentru care a fost creat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb