"Metrorex" va începe în a doua parte a anului 2012 licitaţiile pentru metroul către Aeroportul Otopeni

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 16 iunie 2011

Metrorex va lansa în a doua parte a anului viitor licitaţiile pentru lucrările de structură la tunelele şi staţiile liniei de metrou care va lega Bucureştiul de Aeroportul Internaţional Henri Coandă, a declarat ieri directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte. "Am selectat lista scurtă, cu şase consultanţi care să realizeze proiectul tehnic, să facă caietele de sarcini pentru licitaţii şi să supervizeze lucrările. În această lună vom trimite scrisorile pentru depunerea ofertelor, iar în 63 de zile vom primi aceste oferte. Undeva în a doua parte a anului viitor vom lansa licitaţia pentru lucrările de structură, iar apoi cele de echipamente, trenuri şi sisteme", a precizat directorul general Metrorex, citat de Agerpres. Potrivit oficialului Metrorex, linia de metrou ce va lega Capitala de Aeroportul Otopeni va porni din staţia 1 Mai, după ce denumirea staţiei Pajura de pe Magistrala Gara de Nord - Parc Bazilescu se va denumi staţia Jiului. Metrorex a ales ca legătura să fie la 1 Mai, deoarece Regia are în plan construirea unui depou multi-modal lângă lacul Străuleşti, iar trenurile pot ajunge mai uşor la depou. În plus, legătura la Piaţa Victoriei, aşa cum era în plan, ar fi presupus lucrări de execuţie foarte complicate.

"Linia va avea 11 staţii, de la 1 Mai la Pajura 2 - Piaţa Presei - Gara Băneasa - Aeroportul Băneasa - institutul Băneasa - Privighetorilor - Otopeni Sud - Otopeni Centru şi Aeroportul Otopeni. Vom face un depou la Străuleşti, care să asigure legătura inter-modală cu celelalte moduri de transport, iar trenurile vor avea depoul mult mai aproape. Legătura la Piaţa Victoriei ar fi fost complicată, în primul rând ca execuţie", a spus Gheorghe Udrişte.

Acest proiect de infrastructură are o importanţă majoră, valoarea fiind de peste 1,2 miliarde euro, el realizând legătura dintre centrul Capitalei şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Proiectul finanţat de guvernul japonez este, de asemenea, o soluţie viabilă pentru eliminarea blocajelor rutiere constante şi a poluării aerului cu care se confruntă Bucureştiul.

JBIC (Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională) finanţează cu circa 300 milioane de euro acest proiect, restul sumelor urmând să fie asigurate de la buget. Proiectul va fi inaugurat în 2017.

Bombardier (Germania) şi CAF (Spania) au depus oferte pentru 16 trenuri de metrou

Bombardier Transportation din Germania, filială a firmei canadiene cu acelaşi nume, şi Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), din Spania, au depus oferte în cadrul licitaţiei organizate de Metrorex pentru înlocuirea parcului exis-tent. Bombardier a oferit un preţ de 117 milioane de euro pentru cele 16 trenuri, iar CAF a venit cu un preţ cu 20 de milioane mai mic, respectiv 97 milioane de euro. Potrivit Metrorex, la mijlocul lunii iulie va fi selectat un câştigător între cele două companii.

La ora actuală, pe liniile din subteran circulă 264 trenuri noi, produse de Bombardier, dar şi trenuri produse la Arad, care însă au durata de viaţă depăşită, iar costurile de întreţinere sunt destul de mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb