Potenţialii beneficiari de fonduri europene contractate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) nu mai trebuie să depună scrisori de confort în momentul solicitării finanţării, anunţă Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
Anterior, cererile de finanţare trebuiau să conţină aceste documente eliberate de instituţiile bancare, se arată într-un comunicat de presă.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat: "Am renunţat să solicităm scrisori de confort potenţialilor beneficiari POS CCE, aceasta fiind o măsură prin care simplificăm documentaţia cerută în cadrul cererilor de finanţare şi prin care reducem birocraţia. Îi scutim astfel pe potenţialii beneficiari şi de cheltuieli suplimentare, în condiţiile în care aceştia pot depune şi alte documente care să demonstreze capacitatea de cofinanţare. Vom continua procesul de simplificare până când sistemul va deveni unul normal, european. Rezultatele pe acest program vor deveni vizibile în toamnă, când aşteptăm decizia Comisiei Europene de reluare a plăţilor prin POS CCE".
Până la data de 2 octombrie pot fi depuse proiecte pentru contractarea de finanţări prin intermediul POS CCE, operaţiunea 1.3.3 "Sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanţurile de furnizori sau clustere". Valoarea apelului este de 89 milioane de lei. În cadrul acestei operaţiuni pot fi depuse proiecte destinate clusterelor emergente, respectiv proiecte destinate clusterelor inovative. Durata de implementare a proiectelor poate fi de cel mult 18 de luni de la data intrării în vigoare a contractului de finanţare, cu condiţia ca implementarea proiectului să fie finalizată până la data de 31 iulie 2015, se mai arată în comunicat.
MFE precizează că tot pentru contractarea de fonduri europene prin intermediul POS CCE mai pot fi depuse până pe 19 august proiecte în cadrul altor două apeluri.
Astfel, în cadrul Operaţiunii 2.2.1 "Dezvoltarea infrastructurii de Cercetare-Dezvoltare existente şi crearea de noi infrastructuri de Cercetare-Dezvoltare" valoarea apelului deschis este de 400 milioane de lei. În acelaşi timp, în cadrul Operaţiunii 2.3.2 "Dezvoltarea infrastructurii de Cercetare-Dezvoltare a întreprinderilor, cu crearea de noi locuri de muncă pentru Cercetare-Dezvoltare" pot fi depuse proiecte în valoare de 100 milioane de lei.