MFP a stabilit mecanismul de raportare a dividendelor

V.D.
Piaţa de Capital / 28 august 2018

MFP a stabilit mecanismul de raportare a dividendelor

Ministerul Finanţelor Publice propune evidenţierea distinctă, pe seama creanţelor, a sumelor reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar, mecanismul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici fiind stabilit printr-un proiect de ordin al ministrului de resort, informează MFP printr-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Proiectul de act normativ stabileşte, totodată, termenul de depunere a situaţiilor financiare interimare la unităţile teritoriale ale MFP, respectiv 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor.

"Guvernul, prin Ministerul Finanţelor Publice, continuă să sprijine şi să încurajeze mediul de afaceri prin măsuri de simplificare şi debirocratizare. În acest scop, prin lege, s-a acordat posibilitatea de a opta pentru repartizarea trimestrială a dividendelor, ceea ce va permite flexibilizarea planificării bugetare atât pentru antreprenori, care vor beneficia astfel mai repede de profitul propriei afaceri, cât şi pentru execuţia cheltuielilor bugetare. În acest fel, se vor colecta şi în timpul anului venituri bugetare provenite din impozitul pe dividende", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Proiectul de ordin prevede că entităţile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestrială de dividende, întocmesc situaţii financiare interimare formate din bilanţ şi contul de profit şi pierdere, iar aceste componente au aceeaşi structură cu cea aplicabilă situaţiilor financiare anuale întocmite conform prezentelor reglementări. Veniturile şi cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la începutul exerciţiului financiar până la finele trimestrului pentru care entitatea a optat să repartizeze dividende.

Referatul de aprobare a proiectului subliniază că se propune ca suma corespunzătoare dividendelor să fie recunoscută printr-un cont distinct, respectiv contul 463 "Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar'.

Modalităţi de distribuire a dividendelor în România

Ca urmare a introducerii posibilităţii de repartizare trimestrială a dividendelor, în România dividendele se pot distribui în următoarele ocazii:

1. La finalul exerciţiului financiar, odată cu aprobarea situaţiilor financiare anuale, aferente exerciţiului financiar respectiv;

2. În cursul unui exerciţiu financiar, dacă se decide distribuirea de profituri înregistrate în ani anteriori, dar care nu au fost distribuite cu ocazia aprobării situaţiilor financiare respective; rămâ­nem de părere că, pentru a putea avea loc această operaţiune, societatea nu trebuie să fi înregistrat pierderi în cursul exerciţiului financiar în care se decide distribuirea;

3. În cursul unui exerciţiu financiar, trimestrial, aferente exerciţiului financiar respectiv şi care vor fi supuse regularizării la finalul anului financiar.

Dacă în primele două situaţii, lucrurile sunt destul de clare, ne punem întrebarea dacă dividendele trimes­triale pot fi acordate pe mai multe trimestre odată (de exemplu doar pentru trimestrul al doilea şi al treilea), sau dacă se pot distribui dividende trimestriale chiar începând cu trimestrul unu al anului financiar. De asemenea, ne punem problema dacă repartizarea trimestrială poate avea loc doar în tranşe egale sau ele pot avea cote diferenţiate. Din această perspectivă, suntem de părere că regulile de acordare/regularizare ar putea suporta unele clarificări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb