MFP anunţă a doua emisiune de titluri de stat pentru populaţie, în cadrul programului Fidelis

A.P.
Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2020

MFP anunţă a doua emisiune de titluri de stat pentru populaţie, în cadrul programului Fidelis

BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR şi BRD vor pune în vânzare de luni, 9 noiembrie 2020, a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populaţie în lei şi titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti, cu maturităţi de 1 si 3 ani pentru moneda naţională şi de 5 ani pentru euro, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 3,5% pentru scadenţa de 1 an şi 4,0% pentru scadenţa la 3 ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 1,85%. Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieţei scad riscul investiţional până la maturitate şi oferă oportunitatea lichidării imediate şi cu minimum de costuri pentru populaţie în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piaţa secundară.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 9 - 27 noiembrie 2020.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a declarat:"Am promis românilor că vom încerca să venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populaţie, instrumente guvernamentale lichide. Cred că aceste momente de criză în sănătate şi economie sunt un prilej pentru a arăta coeziunea şi o şansă pentru populaţie de a face investiţii sigure şi cu randamente bune, care nu vor fi erodate în anii următori. Succesul din vară a fost o primă dovadă că am procedat corect".

În tranşele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie suma lunară record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei şi, respectiv, 168,4 milioane euro). Oferta primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august.

Pentru subscrierea iniţială a titlurilor nu se aplică comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani, până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Procedura de subscriere:

Emisiunea în lei

Pe baza unui formular de subscriere, în cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale S.A., sau în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizaţi care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei;

Pentru subscriere, încasarea cupoanelor şi a valorii nominale la scadenţă, investitorii trebuie să menţioneze un cont bancar pentru plăţi ulterioare.

Emisiunea în Euro

Se realizează doar în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizaţi pentru tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei.

Prospectul de bază şi termenii finali ai emisiunilor pot fi consultaţi pe site-ul http://www.mfinante.ro, Bursei de Valori Bucureşti şi al fiecărui membru al sindicatului de intermediere ( www.btcapitalpartners.ro, www.bcr.ro, www.brd.ro/mfp ).

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice aduce la cunoştinţa deţinătorilor titlurilor de stat destinate populaţiei emise în cadrul Programului FIDELIS în anii 2015 şi 2016 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010 şi simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016) necesitatea de a se prezenta la agenţiile Raiffeisen Bank S.A. (Raiffeisen) şi respectiv agenţiile Băncii Comerciale Române S.A (BCR) pentru a solicita plata sumelor ce li se cuvin, totalul acestora reprezentând cca 26 milioane lei.

În prezent sunt cca 958 deţinători care nu au revendicat sumele datorate ca urmare a deţinerii titlurilor de stat aferente emisiunilor de mai sus, sub forma dobânzilor, bonusurilor de dobândă şi chiar a valorilor nominale investite, iar aceste sume nu generează dobânzi în favoarea acestora.

Plăţile vor fi realizate astfel:

- pentru titlurile de stat emise în anul 2015 şi scadente în anul 2017 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010), plata se va face prin transfer bancar într-un cont al cărui titular este respectivul deţinător. În acest sens, deţinătorii care nu au revendicat sumele datorate se vor prezenta la una din agenţiile Raiffeisen cu actul de identitate în original şi un extras al contului bancar în care doresc transferul sumelor datorate.

- prezentarea la una din agenţiile BCR pentru ridicarea sumelor aferente titlurilor de stat emise în anul 2016 şi scadente în anul 2018 (simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016).

Lista agenţiilor Raiffeisen şi BCR se poate consulta pe website-urile băncilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Serios? Chiar asa se numeste programul de emisiuni de titluri de stat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb