MFP: Comisia Europeană confirmă prognozele României care stau la baza fundamentării Bugetului pentru 2016

Andrei Stan
Macroeconomie / 4 februarie 2016

Prognoza de iarnă a Comisiei Europene arată o valoare nominală a PIB corespunzătoare celei luate în calcul de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la fundamentarea bugetului pe 2016, respectiv 747,6 miliarde de lei, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul MFP.

Astfel, prin indicatorii macroeconomici prognozaţi, Comisia Europeană întăreşte realismul proiecţiilor bugetare ale României, susţin oficialii ministerului.

"Cât priveşte 2015, previziunile de iarnă ale Comisiei Europene recunosc creşterea reală a PIB, estimată la 3,6%, că fiind cea mai mare rată de creştere din 2008. Prognoza arată că încrederea investitorilor este stabilă şi că aceasta, împreună cu trendul ascendent continuu al creditării în moneda naţională, ar trebui să susţină creşterea investiţiilor private pe termen mediu. Un alt element pozitiv este tendinţa de scădere a ratei şomajului total care va continua, fiind susţinută de o puternică creştere economică (reducere de la 6,7% în 2015 la 6,5% în 2017)", se arată în comunicat.

Comisia Europeană estimează o potenţială evoluţie favorabilă generată de o absorbţie mai bună a fondurilor UE şi un efect de multiplicare mai mare, ca urmare a stimulării fiscale din 2016 şi 2017.

Potrivit sursei citate, se remarcă în 2015 reducerea estimată a deficitului public în termeni ESA la 1,1% din PIB, de la 1,4% în 2014, pe fondul unei creşteri solide a veniturilor fiscale. Comisia Europeană apreciază că au fost compensate peste aşteptări reducerile fiscale din ultima perioadă (reducerea TVA pentru produse alimentare, eliminarea taxei pe construcţiile speciale) prin creşterea economică puternică şi conformarea fiscală îmbunătăţită.

În 2016, deficitul bugetar se estimează că va creşte la 3% din PIB. Ponderea datoriei în PIB este estimată să crească uşor, de la 39% în 2015 la 42,6% în 2017, precizează MFP.

Pentru economia mondială, Prognoza de iarnă a Comisiei Europene indică faptul că perspectivele de creştere nu au cunoscut modificări majore faţă de previziunile de toamnă. Există însă riscul ca, din cauza unor factori externi, creşterea economică să se dovedească a fi mai slabă decât se preconizase.

MFP mai arată că, în zona euro, se estimează o creştere economică de 1,7% în acest an, de la 1,6% anul trecut, şi de 1,9% în 2017. Creşterea economică a UE este prevăzută la 1,9% în acest an şi să ajungă la 2,0% anul viitor. Deficitul public consolidat în zona euro va continuă să scadă, ca urmare a unei activităţi economice mai intense şi, într-o măsură mai mică, a scăderii cheltuielilor cu dobânzile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb