MFP: Ecofin va aproba pe 7 iulie recomandări de corectare a deficitului excesiv pentru România

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 mai 2009

Colegiul Comisarilor din UE va adopta miercurea viitoare raportul Comisiei Europene de constatare a existenţei deficitului excesiv pentru România, în timp ce recomandările de corectare a deficitului vor fi aprobate de Ecofin pe 7 iulie, a anunţat, ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

CE a declanşat luni procedura de deficit excesiv împotriva României pentru situaţia bugetară a anului 2008, când România a înregistrat un deficit bugetar de 5,4% din produsul intern brut (PIB), a spus comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.

"Declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva României presupune monitorizarea atentă a politicii bugetare şi a măsurilor de reducere graduală a deficitului. România a adoptat deja un program pe termen scurt şi mediu de ajustare a deficitului bugetar. Prin OUG 34/2009 s-a adoptat reducerea deficitului bugetului general consolidat până la nivelul de 4,6% din PIB", se mai arată în comunicat.

Raportul Comisiei de constatare a existenţei deficitului excesiv pentru România va fi adoptat de Colegiul Comisarilor în data de 13 mai şi va fi aprobat de Comitetul Economic şi Financiar în reuniunea din 28-29 mai. Recomandările de corectare a deficitului vor fi adoptate de Colegiul Comisarilor în şedinţa din 17 iunie, vor fi dezbătute în CEF în 25 iunie şi aprobate de Ecofin în 7 iulie 2009, se arată în comunicatul MFP.

Consiliul, printr-o decizie aprobată cu majoritate calificată, la propunerea Comisiei, poate hotărî suspendarea parţială sau integrală a angajamentelor Fondului de Coeziune pentru statul respectiv (care nu face parte din zona euro), începând cu 1 ianuarie a anului următor acestei decizii, dacă acesta nu a luat măsuri efective de reducere a deficitului excesiv.

Dacă statul membru ia măsurile corective necesare, Consiliul ridică suspendarea creditelor de angajamente şi, în acelaşi timp, decide reincluderea lor în buget, a mai anunţat MFP.

"Actualul guvern a făcut deja paşi importanţi pentru remedierea dezechilibrului fiscal. Pentru anul 2008, România a înregistrat al treilea nivel al deficitului bugetar dintre toate statele membre UE (-5,4%, ESA95), derapaj inacceptabil în condiţiile unei creşteri economice de 7,1%. Continuarea politicilor fiscale din 2008 ar fi condus în anul 2009 la un deficit bugetar de aproape 9% din PIB", a spus ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, citat în comunicat.

Pentru o mai bună disciplină a exerciţiului bugetar, România a stabilit cu FMI şi CE ţinte trimestriale ale deficitului bugetar, de 8,3 miliarde lei pentru trimestrul I, 14,5 miliarde lei pentru trimestrul II, 18,6 miliarde lei pentru trimestrul III, respectiv de 24,4 miliarde lei la finalul anului.

România a avut în primul trimestru un deficit bugetar de 7,925 miliarde lei.

În anul 2010, ţinta de deficit bugetar este de aproximativ 3,7% din PIB, urmând ca România să încerce să ajungă sub pragul de 3% din PIB în anul 2011.

Numai în cazul statelor din zona euro, Consiliul poate impune sanc­ţiuni financiare şi amenzi într-un cuantum corespunzător pentru depăşirea pragului maxim de deficit fiscal de 3% din PIB.

Băsescu: Dacă nu va fi redus deficitul bugetar, se poate trece la sancţiuni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că, dacă România nu va avea în acest an un deficit bugetar mai mic decât cel din 2008, există riscul aplicării unor sancţiuni financiare de circa 700 de milioane de euro. El a adăugat însă că, atunci când este declanşată de către Comisia Europeană procedura de deficit bugetar excesiv, înainte de aplicarea sancţiunilor, ţara vizată trebuie să probeze, în 2-3 ani, că îşi reglează această problemă. "România a făcut deja acest lucru pentru că se ştia. (...) Prima parte a procedurii înseamnă redresare, pe care noi am şi aplicat-o prin actualul buget de stat. Dacă, spre exemplu, anul acesta nu vom obţine un deficit bugetar mai mic decât în 2008, efectul va fi că se poate trece la sancţiuni financiare, la amenzi, care pot începe cu 0,5 la sută din PIB. Deci, pentru România ar fi o amendă de circa 700 de milioane de euro. Să sperăm că nu ajungem la amenzi, dar suntem în procedura de deficit", a precizat şeful statului. Potrivit lui Băsescu, România a anticipat faptul că Executivul comunitar va declanşa procedura de deficit excesiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb