MFP: "Excedent de 3 miliarde lei, în primele trei luni ale anului"

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 aprilie 2016

MFP: "Excedent de 3 miliarde lei, în primele trei luni ale anului"

Execuţia bugetului general consolidat aferentă primelor trei luni ale anului în curs s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, faţă de 4,9 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB - excedentul înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2015, anunţă Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 55,6 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB, au fost cu 1,1% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

MFP subliniază că au fost înregistrate creşteri faţă de perioada similară a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%) şi contribuţii de asigurări sociale (+5,2%).

Încasările din TVA au înregistrat o scădere de 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, fiind afectate atât de reducerea cotei standard de TVA, de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, cât şi de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015.

"Încasările din TVA sunt, însă, cu 1,9% peste nivelul prognozat aferent trimestrului întâi 2016, creşterea consumului compensând într-o măsură semnificativă reducerea TVA", apreciază sursele citate.

Încasările din contribuţii de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care încasările la acest buget sunt influenţate negativ de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, ca urmare a creşterii cotei de contribuţii de la 5%, în anul 2015, la 5,1% în acest an.

Reprezentanţii MFP subliniază: "La nivelul administraţiilor locale, s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,0%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 0,7%, în timp ce la impozite şi taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 20,4%, din cauza amânării cu două luni a termenului de plată a impozitului pe proprietate. Termenul s-a extins până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuinţă, terenuri şi maşini".

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 52,6 miliarde de lei, au crescut, în termeni nominali, cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au cunoscut o creştere de 8,1%, în perioada analizată, fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a lui 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituţiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar şi a personalului din sistemul public de asistenţă socială, 15% pentru personalul din învăţământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învăţământ şi asistenţă socială, precum şi de majorarea salariului minim brut pe ţară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,5%, iar cele cu asistenţa socială - cu 6,8%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb