Execuţia bugetului general consolidat aferentă primelor trei luni ale anului în curs s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, faţă de 4,9 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB - excedentul înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2015, anunţă Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 55,6 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB, au fost cu 1,1% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
MFP subliniază că au fost înregistrate creşteri faţă de perioada similară a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%) şi contribuţii de asigurări sociale (+5,2%).
Încasările din TVA au înregistrat o scădere de 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, fiind afectate atât de reducerea cotei standard de TVA, de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, cât şi de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015.
"Încasările din TVA sunt, însă, cu 1,9% peste nivelul prognozat aferent trimestrului întâi 2016, creşterea consumului compensând într-o măsură semnificativă reducerea TVA", apreciază sursele citate.
Încasările din contribuţii de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care încasările la acest buget sunt influenţate negativ de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, ca urmare a creşterii cotei de contribuţii de la 5%, în anul 2015, la 5,1% în acest an.
Reprezentanţii MFP subliniază: "La nivelul administraţiilor locale, s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,0%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 0,7%, în timp ce la impozite şi taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 20,4%, din cauza amânării cu două luni a termenului de plată a impozitului pe proprietate. Termenul s-a extins până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuinţă, terenuri şi maşini".
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 52,6 miliarde de lei, au crescut, în termeni nominali, cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Cheltuielile de personal au cunoscut o creştere de 8,1%, în perioada analizată, fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a lui 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituţiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar şi a personalului din sistemul public de asistenţă socială, 15% pentru personalul din învăţământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învăţământ şi asistenţă socială, precum şi de majorarea salariului minim brut pe ţară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,5%, iar cele cu asistenţa socială - cu 6,8%.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.