MFP propune majorarea plafonului pentru creditele la Prima Casă de la 70.000 de euro la 140.000 de euro

A.P.
Macroeconomie / 10 iulie 2020

MFP propune majorarea plafonului pentru creditele la Prima Casă de la 70.000 de euro la 140.000 de euro

Executivul a discutat, joi,despre majorarea plafonului pentru creditele luate prin Programul "Noua Casă", de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, conform News.ro.

"Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor vizează modificarea programului cunoscut ca prima casă. În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor Publice, programul se va numi Noua Casă şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi în acelaşi timp pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă. Astfel s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului", a declarat Ionel Dancă.

El a precizat că această modificare oferă posibilitatea să poată fi cumpărate şi apartamente mai mari.

"Este o modificare substanţială, radicală care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul prima casă. Şi această Ordonanţă de Urgenţă a fost adoptată în prima lectură, urmând ca după primirea avizului de la Consiliul legislativ să fie adoptată în forma finală în şedinţa următoare de Guvern", a precizat Şeful Cancelariei premierului.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. hai sa il punem pe stoica de la caritas la conducerea fond garantare.....macar omu are experienta....oare numai aici era nevoie de garantia statului???si asa sume mari?...cand restul in jur se naruie.....le dam vila la papusoi.....os a platim noi case in porumbi ...si unii o sa se lafaie in dubai...cu milioane facute mocca....

    aceasta schimbare chiar e una care va face diferenta (in urmatorii 8-10 ani).

    va presupune (in timp) un transfer inter-generatii de valoare si o trecere a valorii economisite in banci din valori monetare, lichide in valori imobiliare mai putin lichide (prin mecanismul avansurilor la credite cu ajutor intrafamilial - de la parinti/bunici catre copii sau direct de la tinerii care au economisit) 

    Am de zis ceva: sa nu va mirati cand in 2028-2032 veti vedea la ordinea zilei apartamente de 3-4 camere si vile la preturi de 160 - 250.000 euro (sau marci germane... ce naiba va mai fi atunci).  

    Un plafon de 140.000 euro e un mare game-changer pe urmatorii 5-10 ani.  

    Cei din constructii si imobiliare sa zica un mare Multumesc! PNL-ului.  

    1. practic ne va trimite aceasta masura in liga mare din Europa

      acest lucru e posibil sa atraga si capital investional (constructii, infrastructura public-privat, retail imobiliare) din afara tarii 

      suna bine. 

      si nu in ultimul rand ridicarea de salarii petrecuta in timpul PSD (o masura exceptional de buna cu care am fost de acord si am sustinut-o) genereaza o capacitate marita puternic de indatorare la banci generand un strat de clienti clar bancabili in mod sanatos, clienti solvabili pe timp mediu si lung.  

      O alternativa la aceasta idee buna a PNL era si directionarea capitalurilor economisite in banci (in ultimii ani) si spre piata de capital (bursa) pentru dezvoltarea ei organica, naturala.

      Beneficiul asociat acestei masuri era construirea unui brat secundar de finantare a companiilor romanesti (prin listari pe o bursa mai mare, mai dezvoltata - BVB) ca alternativa la finantarea clasica (prin credit la banci). Dar e mult de sapat in directia asta... romanii NU AU cultura investitionala la bursa. E mult de sapat in directia asta.  

      Halucineazi. Salariul mediu in Romania este de vreo 3.300 de lei cu doua treimi din salariati la minim pe economie si nu avem de dat de lucru la 5 milioane de romani, care au trebuit sa piece in strainatate. Ce locuri de munca se mai gasesc pe la noi sunt slab platite, munca de volum slab calificata. Deci nu sunt bani de rate decat din evaziune fiscala, disponibila doar unora. Saracii dezvoltatori imobiliari construiesc cu 3-400 euro mp si vand cu 1.500-3.000, iar firmele de constructii sunt in insolventa, platesc slab. In conditiile astea, sa subventionezi dezvoltatorii imobiliari este o crima, va umfla preturile, va sufoca populatia si va accelera emigrarea. Poate asta e scopul pnl.

      Deci statul va lua de la saraci si va da la bogati. Propun sa se intitueze: Casa Fara Numar sau A N-spea casa sociala. Fondurile astea vin din taxa pe munca a sclavetilor cu salariu minim pe economie si merg in achizitia de case a jmecherilor cu salarii mari (organe de tot felul, functionari cu jdemilioane salariu la stat, etc.). Dupa aia jmecherii de mai sus vor inchiria imobilele respective la sclavetii care cotizeaza impozite la stat atat pentru salariul de jdemilioane cat si pentru fondul de garantare. Asta da dreptate si justitie sociala!!! Deci sclavetii vor sta in continuare cu chirie si jmecherii vor acumula imobile fara numar. Asa cum zicea Maica Tereza: Problema nu este ca nu ii putem satura pe saraci ci ca nu ii putem satura pe bogati!

      nu halucinez omule, nu stii tu economie.

      PNL pornind de la stratul de pre-conditii asezat de PSD vrea sa genereze un nou macro-ciclu la nivel de decada.  

      Pune naibii mana pe carte si mai largeste-ti orizonturile!  

      cauza pe ziarul financiar in online ce a declarat Bucsa, economist -sef UNicredit azi la pranz (deci dupa ce am postat eu comentariu aici - asadar nu se pune problema ca m-am inspirat de la altii cand am scris ce am scris!) = sustine fix fix fix ce am scris si eu! E un game changer masura!  

      Dar iti trebuie naibii scoala sa intelegi implicatiile economice!  

      p.s. daca tot faci tu apologia saraciei fii dragut si da un google... acum 2-3 zile am citit o stire conform careia URMEAZA DUBLAREA SALARIULUI MINIM PE ECONOMIE!  

      Iarasi... un strat largit de clienti bancabili!

      Pune naibii mana pe carte sa iesi din saracie! Saracie si in buzunare si in spirit!  

      "Deci statul va lua de la saraci si va da la bogati."

      ai plecat cu o idee fixa in brate si ai fugit cu ea pe deal ca sa ma exprim asa. 

      Masura e buna!  

      Duce la aparitia unui nou ciclu de 8-12 ani in economie!  

      Abandoneaza-ti ideile astea socialiste si apuca-te de facut bani!  

      Socialismul e o minciuna!  

      Aminteste-ti de cele zece porunci zise lui Moise de Dumnezeu - una dintre ele (a 8-a daca mai tin bine minte) zicea: Sa nu ravnesti la bunurile , femeile si vitele aproapelui tau!  

      Ce zice socialismul ?  

      Zice: da si mie ca tu ai! Mentalitate de sarantoc amarastean!  

      Socialistii si comunistii sunt scosi din iad! Sunt de-ai lui dracu!  

      Unde ai mai vazut tu asa idee: da si mie ca tu ai? Doar la socialisti comunisti si satanisti!  

      NICI O SOCIETATE NU EVOLUEAZA DACA NU AI GARANTIA CA AI DE CE SI PENTRU CE SA TRAGI, SA FIE AL TAU! DACA PROPRIETATEA NU E GARANTATA MUNCA TRUDA INVENTIA ...TOT CE E BUN DISPARE!  

      SOCIALISMUL SI COMUNISMUL SUNT FORTE RETROGRADE SATANICE care trebuie eliminate dintr-o societate sanatoasa la suflet si la cap!  

      Ce e aia "da si mie"? .... Ce, traim la groapa de gunoi sa gandim cu "da si mie" ?  

      Habar n-ai ce vorbesti. Capitalismul nu se face pe subventii de la stat. "prima casa" trebuie sa dispara si sa ii ia locul piata libera, cu preturi ajustate la puterea de cumparare.

      Am votat liberalii, dar am gresit. Sunt doar niste socialisti mascati. 

      Dacă ar exista "o capacitate marita puternic de indatorare la banci generand un strat de clienti clar bancabili in mod sanatos, clienti solvabili pe timp mediu si lung" și bani de avans DE CE Dumnezeu ar mai fi nevoie de intervenția/garanția statului? Fractura de logică e colosală.

      Bărbosu' de la UniCredit a spus un lucru de bun simt și anume că prețurile vor crește destul de mult și destul de repede în urma implementării programului.A dat exemplul Croației și nu părea foarte incantat de idee. 

    Leprele din fruntea țării vin cu măsuri ultra-intervenționiste ce nu fac decât să exacerbeze bula evidentă din imobiliare. De ce? Evident pentru a-și băgă (și mai mulți) bani în buzunarele lor și ale prietenilor din imobiliare. Veți vedea că niciun partid nu va avea obiecții. Când vine vorba de FURT, hoții se înțeleg; partidul nu mai contează.

    Măsura asta deconectează prețul imobilelor de la realitatea economică și nu face decât să transfere bani de la săraci la bogați cum foarte bine a spus cineva mai sus. 

    E timpul pentru o revoluție sângeroasă care să curețe jegul, impostura și hoția? Poate ar fi mai prudent din partea lor să se gândească BINE DE TOT înainte să ia astfel de decizii. 

    După perioada de amânare a ratelor urmează perioada npl-urilor.

    Cum se pregătește guvernul liberal pentru valul de credite neperformante prima casă (băncile vor incasa repede banii garantați de stat)? 

    Mărind plafonul la 140000€ si garanția la 80%? 

    Oamenii ăștia trăiesc cu impresia că suntem complet idioți iar isteria virusului poate acoperi orice mizerie. 

    Este clar cu dedicatie!Pentru descărcarea prietenilor din imobiliare . Mai grav ,e ca au stricat singurul program util și functional făcut de politicieni pentru tineri în 30 de ani.Pentru ce are unul cu 12000 lei salariu,nevoie de garantia de 80% a statului la achizitia unei case noi???Preturile vor crește în București și Cluj(unde oricum erau bine dospite).În restul țării,cu unele exceptii,deșert. Stiu o mulțime de tineri prin provincie care și au cumparat apartamente construite in anii 80, cu Prima Casa.Si asta i a făcut sa ramana in tara.Dar cei care inca nu au reusit,o vor lua toti în patru zări.La fel sper sa fac si eu...Si sa nu mai aud de Pnl(pe care i tot votez de vreo 20 de ani)!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb