"Michael Kors Holdings" Ltd., compania designerului american Michael Kors, a decis să cumpere producătorul britanic de pantofi şi poşete de lux "Jimmy Choo" Plc pe aproximativ 896 de milioane de lire sterline (1,2 miliarde de dolari).
"Michael Kors" va plăti 230 de pence pentru un titlu "Jimmy Choo", cu 18% mai mult faţă de preţul de închidere al acţiunilor la data de 24 iulie. Consiliile de Administraţie ale celor două companii au aprobat tranzacţia, potrivit anunţului făcut, ieri, de Michael Kors şi Jimmy Choo.
"Michael Kors" a dat asigurări că brandul Jimmy Choo va continua să-şi desfăşoare activitatea în aceleaşi condiţii şi sub aceeaşi conducere. Achiziţia "Jimmy Choo" este prima pe care o face "Michael Kors" pentru extinderea portofoliului după listarea sa, în 2011.
Brandul Jimmy Choo, denumit astfel după co-fondatorul său malaezian, a fost creat în 1996, iar primul magazin a fost inaugurat în Londra, în 1997. "Jimmy Choo" s-a extins rapid din Londra la Paris, New York şi Tokyo. Compania a fost scoasă la vânzare în aprilie, când acţionarul majoritar "JAB Holding" Co. şi-a anunţat intenţia de a se concentra pe bunurile de larg consum.
În 2014, "Jimmy Choo" a fost listată la Bursa de la Londra.
Marca Jimmy Choo concurează cu brandurile rivale Manolo Blahnik şi Christian Louboutin.
"Michael Kors" a închis magazine proprii şi şi-a redus expunerea în magazinele universale, făcând eforturi ca să-şi consolideze exclusivitatea. La fel ca producătorii de articole de lux "Ralph Lauren"şi "Calvin Klein", "Michael Kors" a avut probleme în menţinerea imaginii brandului după ce a distribuit pe scară largă produsele sale în magazine cu discount şi în outlet-uri.
"JAB Holding Company" din Luxemburg a scos la vânzare, în aprilie, producătorii de pantofi de lux "Jimmy Choo" Plc şi "Bally International" AG, din dorinţa de a-şi concentra activitatea viitoare pe segmentul alimentar şi cel al băuturilor răcoritoare în care a investit miliarde de dolari în ultimii ani, în vederea extinderii.
În 2011, JAB a preluat "Jimmy Choo", din care a înstrăinat o cotă în 2014, printr-o ofertă publică iniţială, rămânând însă acţionarul majoritar al companiei, cu o deţinere de
68%.