Micii legumicultori, lăsaţi fără subvenţii de Ministerul Agriculturii

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică #Agricultură / 16 martie 2023

Sursa foto: Facebook / Adrian Oros

Sursa foto: Facebook / Adrian Oros

Subvenţia anuală pentru legumicultorii din ţara noastră va fi redusă drastic în perioada 2023-2027, din cauza negocierii defectuoase a Planului Naţional Strategic făcută de Ministerul Agriculturii, susţine senatorul Adrian Oros, fost ministru de resort.

"Legumicultorii români loviţi letal de noul Program Naţional Strategic.

Aşa înţelege conducerea MADR să sprijine legumicultura şi ferma de familie. Peste 700 de legumicultori reali riscă să rămână fără Sprijinul Cuplat Vegetal pentru legume cultivate în sere şi solarii din cauza creşterii pragului la un hectar impus de MADR. Mai mult, în noul PNS trimis la Comisie anul trecut, s-a diminuat drastic (de 4 ori) alocarea de bani europeni pentru acest sprijin. De la 12.400.000 euro/ an în perioada 2021-2022, la 4.200.000 euro în 2023. Astfel că, în acest an legumicultorii vor primi maximum 2100 euro / ha, faţa de 4844,44 euro în 2021", afirmă Adrian Oros, pe pagina oficială de Facebook.

Fostul ministru al agriculturii precizează că, începând din acest an, legumicultorii care deţin o suprafată de solarii cuprinsă între 3000 metri pătraţi şi 9900 metri pătraţi nu vor mai fi eligibili pentru acordarea acestui tip de sprijin, dacă nu sunt şi beneficiari BISS (fost SAPS) conform art.65, pct.1, literele a si c. În speţă vor fi excluşi de la finanţare europeană aproximativ 700 de legumicultori.

Potrivit lui Adrian Oros, aceştia susţin că în drafturile prezentate la întâlnirile cu grupurile de lucru ale PNS ei nu erau excluşi de la plata subvenţiilor şi că apăreau în documentul oficial al PNS trimis la Bruxelles şi aprobat de Comisia Europeană. Mai mult, pe site-ul oficial al MADR şi APIA a fost până în ultima clipă informaţia că se păstrează regulile din perioada 2014-2022, iar ministrul Petre Daea nu a anunţat, în deplasările prin ţară nicio modificare cu privire la aceste aspecte.

Cu toate acestea, MADR a publicat în Monitorul Oficial din 28 februarie 2023, noile reguli şi documente care vor sta la baza acordării sprijinului cuplat vegetal pentru legumele cultivate în spaţiile protejate, norme care îi exclud pe fermierii cu suprafeţe cultivate sub un hectar.

Adrian Oros susţine că normele aprobate afectează fermierii, care au investit în sere şi solarii, deoarece în lipsa finanţării europene, ei riscă să intre în faliment.

Referitor la acest aspect amintim că a luat poziţie şi Uniunea Salvăm Ţăranul Român, care prin intermediul unui comunicat de presă preciza că fermierii cei mai afectaţi de noile norme vor fi legumicultorii din localitatea Matca, judeţul Galaţi, care este cel mai mare bazin legumicol din ţară cu peste 1600 hectare de legume cultivate în spaţii protejate. "Există riscul ca 70-90% din fermierii acestui bazin legumicol să piardă dreptul la acestă subvenţie. Suntem din nou neplăcut surprinşi că MADR dă o nouă lovitura legumiculturii româneşti. (...) Informăm MADR că vom merge până la capăt în demersul nostru pentru a putea obţine drepturile cuvenite pentru legumicultorii din România şi vom urma toţi paşii necesari pe care îi avem la îndemână,de la atacarea acestui act normativ la Curtea Constituţională şi în instanţă, până la sesizarea Comisiei Europene cu privire la încălcarea drepturilor pe care le au fermierii români", se arată în documentul citat care a fost semnat de mai multe sindicate ale producătorilor agricoli.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cred ca exista o solutie simpla , 2-3 producatori agricoli se asociaza intr-un SRL, trec de 1 ha solarii si iau subventia in continuare.

    Uniunea Europeana pune niste conditii si te adaptezi sau mori, pt ca nu vei putea concura cu cei ce au subventii.

    Ce am spus eu acum 1 an!!!

    Era o postare pe bursa cum ca "industria respectiva" sa ia de X3 credit peste subventii.... am spus ca e teapa in fata... am spus... ca gov trage teapa agricultorilor in fata... stati sa vedeti distractie dupa 2025-2026! 

    TEAPA!!! nu faci credit in bula de cerere!!! NNNNUUUUU!!!!! 

    Faci credit in sparegere si revenire! 

    Nesimtitii de la guvern au manipulat oamenii ca sa dea recul in creditare pentru profituri banci! 

    O nota grasa de plata ne asteapta dupa 2026!! PE TOTI!!! 

    S c cret 

    Banii merg la Zelenski sa cumpere mercenari ptr. front,

    ca cei din Ucraina fug ca sobolanii cand se scufunda vasul

    1. Vai mici sunteti astia din aur

      Fugiti din Ucraina ;

      12 000 000 spre Europa + 5 000 000 spre Rusia, 

      sunt cifre oficiale rusofobule,

      ce treaba are AUR cu aceasta realitate 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb