MIHAI BOLDIJAR, DIRECTOR GENERAL ROBERT BOSCH: "România - centru de performanţă pentru concernul Bosch"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 23 mai 2018

Mihai Boldijar, Director General al ROBERT BOSCH SRL

Mihai Boldijar, Director General al ROBERT BOSCH SRL


Bosch a investit în România circa 100 milioane euro, în 2017

Grupul a încheiat anul trecut cu vânzări consolidate în valoare de 416 milioane euro, în ţara noastră

Ţara noastră reprezintă un centru de performanţă pentru concernul Bosch, a afirmat, ieri, Mihai Boldijar, director general în cadrul Robert Bosch, precizând că, în ultimii ani, România a devenit o piaţă din ce în ce mai importantă pentru companie. Domnia sa a subliniat: "Bosch şi-a menţinut poziţia solidă în România, având o creştere puternică în 2017, în ciuda climatului economic şi politic dificil din ţară".

Grupul Bosch a încheiat anul fiscal 2017 cu vânzări consolidate în valoare de 1,9 miliarde lei (416 milioane de euro), în România, ceea ce reprezintă o creştere de 26 de procente faţă de anul anterior. Vânzările totale nete, de 4,2 miliarde lei (931 milioane de euro), incluzând vânzările companiilor neconsolidate şi livrările interne către companiile afiliate, au înregis-trat o creştere anuală de aproximativ 57 de procente. Creşterea semnificativă, de două cifre, a vânzărilor, a continuat şi în primele trei luni ale anului în curs, iar numărul angajaţilor Bosch în ţara noastră a ajuns la aproximativ 6.500, la 31 decembrie 2017, reprezentând o creştere anuală de 36 de procente. Este de aşteptat ca acest număr să crească în 2018, mai ales în locaţiile din Cluj, Blaj şi Timişoara, au menţionat reprezentanţii companiei.

Aceştia au menţionat că Bosch a investit în România aproximativ 453 milioane de lei (circa 100 milioane euro) în 2017, în special în dezvoltarea unităţilor de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi Blaj.

Fabrica de componente auto electronice din Cluj şi-a crescut capacitatea de producţie şi portofoliul de produse. În această unitate de producţie, Bosch produce, din 2014, printre altele, unităţi de control electronice pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple şi asistenţă la condus, dar şi sisteme electronice pentru siguranţă, care sporesc siguranţa rutieră şi confortul şoferilor. În octombrie 2017, Bosch a inaugurat un Centru de Training în cadrul fabricii, dedicat pregătirii elevilor în sistemul de învăţământ dual, dar şi dezvoltării profesionale continue a angajaţilor săi. Investiţia în noua clădire, cu o suprafaţă de 4.400 de metri pătraţi şi cu săli de instruire moderne, se ridică la aproximativ şase milioane de euro, potrivit surselor citate.

În acelaşi timp, unitatea de producţie din Blaj a înregistrat o dezvoltare semnificativă a producţiei pe parcursul anului trecut, mai ales în sectorul de activitate Soluţii de mobilitate. Ca urmare a cererii mari, compania şi-a mărit capacitatea de producţie pentru componente auto de înaltă calitate, precum senzori de oxigen şi componente pentru controlul transmisiei şi se pregăteşte să adauge, în acest an, noi produse în portofoliul său, cum ar fi senzori pentru emisiile de oxizi de azot. Din 2007, fabrica produce componente pentru sectorul Tehnologie industrială şi va continua să îşi consolideze poziţia prin obţinerea de noi proiecte în acest domeniu. Bosch a început, anul acesta, construcţia unei noi clădiri de birouri în cadrul fabricii, care urmează să fie inaugurată în 2019.

Bosch investeşte 110 milioane euro pentru construirea unei fabrici de maşini de spălat în Simeria

Ca parte a angajamentului său faţă de ţara noastră, Bosch a decis să îşi extindă activităţile de producţie şi pentru sectorul Bunuri de larg consum, au anunţat reprezentanţii companiei. Astfel, BSH Electrocasnice a achiziţionat, recent, un teren de 40 de hectare pentru construirea unei fabrici de maşini de spălat în Simeria. În următorii ani, compania va investi aproximativ 110 milioane de euro în acest proiect. BSH va demara, anul acesta, construcţia unei hale de producţie, precum şi a unui centru logistic şi a unei clădiri de birouri. BSH Electrocasnice plănuieşte să înceapă producţia de maşini de spălat în Simeria în 2020. Din 2022, noua fabrică va avea o capacitate anuală de producţie de peste un milion de maşini de spălat destinate pieţei europene.

BSH Electrocasnice a continuat tendinţa ultimilor ani, înregistrând o creştere de două cifre şi a depăşit piaţa locală de electrocasnice mari şi mici. În cei 18 ani de prezenţă pe piaţa din România, compania a vândut peste patru milioane de aparate electrocasnice. Şi divizia Scule electrice a obţinut o creştere puternică cu două cifre în 2017, mai ales pe piaţa sculelor profesionale, de bricolaj şi de grădinărit, unde vânzările au crescut cu peste 30 de procente. Unul dintre factorii de creştere este conectivitatea sculelor electrice inteligente Bosch, de exemplu, telemetrele inteligente cu laser.

În cadrul sectorului Soluţii de mobilitate, divizia Automotive Aftermarket s-a aliniat creşterii pieţei în 2017. Având noi parteneri, Bosch a crescut reţeaua din România la peste 350 de service-uri auto. De asemenea, sectorul Tehnologie pentru construcţii şi energie a înregistrat o creştere pe parcursul ultimului an. Divizia Termotehnică din cadrul Bosch a continuat creşterea vânzărilor în 2017, înregistrând un succes deosebit mai ales cu centralele termice în condensare, subliniază sursele citate. În plus, sectorul Bunuri de larg consum a avut performanţe foarte bune în 2017.

Grupul Bosch şi-a extins activităţile de cercetare şi dezvoltare în ţara noastră

Bosch şi-a extins activităţile de cercetare şi dezvoltare în ţara noastră, începând cu 2013, şi a demarat, în anul în curs, construcţia propriului Centru de Inginerie la Cluj-Napoca. Compania va investi aproximativ 25 de milioane de euro în acest proiect. Noua clădire, care va avea o suprafaţă de aproximativ 17.000 de metri pătraţi, va concentra, din 2019, activităţile desfăşurate anterior în mai multe locaţii din Cluj. În prezent, aproximativ 400 de angajaţi îşi desfăşoară activitatea în sediile Centrului de Inginerie din Cluj-Napoca. Centrul de R&D din Cluj dezvoltă produse de ultimă generaţie în ariile software, hardware şi mecanică, precum şi ingineria calităţii şi a fiabilităţii. "Inginerii talentaţi din cadrul Bosch lucrează la soluţii şi tehnologii pentru viitor, cum ar fi conducerea conectată, electrificată şi autonomă, care sporesc siguranţa şi confortul la volan şi pot salva vieţi, prevenind accidentele", au anunţat reprezentanţii Bosch.

2017 a fost un an cu o creştere importantă pentru Bosch Service Solutions din Timişoara, care oferă servicii de externalizare a proceselor de afaceri în 20 de limbi. Compania îşi consolidează poziţia pe piaţa locală prin relocarea operaţiunilor într-o clădire nouă de birouri, în iulie 2018, unde Bosch a închiriat patru etaje cu o suprafaţă totală de 7.300 de metri pătraţi şi plănuieşte extinderea suprafeţei închiriate în următorii ani. În plus, ca parte a angajamentului său pentru educaţie, Bosch a lansat programul Junior Accounting în Timişoara, care îşi propune să pregătească, până anul viitor, peste 100 de cursanţi pentru o carieră în domeniul financiar-contabil.

Grupul Bosch continuă investiţiile în dezvoltarea profesională a angajaţilor săi şi în oferirea unui mediu optim de lucru conectat la tehnologia de ultimă oră, au anunţat specialiştii din companie. La Centrul de Training din Cluj, o echipă de specialişti dedicaţi va susţine în 2018 peste 300 de sesiuni de instruire pentru dezvoltarea personală şi profesională a angajaţilor Bosch. De asemenea, Grupul Bosch dezvoltă permanent în România programe care sprijină relaţia dintre educaţie şi mediul economic. De exemplu, peste 400 de studenţi şi-au început carierele în cadrul unor programe specifice, la sediile Bosch din Româ-nia. Mai mult, Bosch a lansat în 2017 un program de masterat în domeniul ingineriei electrice şi un curs de conducere autonomă, derulate în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Totodată, peste 130 de elevi se pregătesc pentru carierele lor ca tehnicieni în electromecanică şi electronică, în fabricile Bosch din Blaj şi Cluj.

La nivel de grup, Bosch a avut vânzări de peste 78,1 miliarde euro, în 2017

Ca strategie globală şi perspectivă de afaceri în 2018, Bosch doreşte să continue creşterea pe parcursul anului 2018, în ciuda climatului economic dificil. După obţinerea unor rezultate record în 2017, ţinând cont şi de riscurile economice şi geopolitice, Grupul Bosch se aşteaptă ca veniturile din vânzări să crească, anul acesta, cu 2 până la 3 procente. În primul trimestru, veniturile din vânzări generate de companie au fost la acelaşi nivel înalt cu cele obţinute în anul anterior, fiind chiar cu 5 procente mai mari după ajus-tările în funcţie de cursul de schimb valutar.

Pentru a transforma în realitate viziunea unui trafic cu zero emisii, compania realizează investiţii uriaşe atât pentru a obţine succes pe piaţa electromobilităţii, cât şi pentru îmbunătăţirea motoarelor cu combustie internă, au anunţat sursele citate. Volk-mar Denner, CEO Bosch, a declarat: "Motoarele diesel au un viitor. Vor rămâne în continuare soluţii viabile de propulsie pentru autovehicule".

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 6.500 de angajaţi în cinci entităţi. Pe lângă centrul de cercetare - dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

La nivel de grup, Bosch are aproximativ 402.000 de angajaţi. Compania a generat vânzări de peste 78,1 miliarde de euro, în 2017. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată.

Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 64.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 125 locaţii din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb