MIHAI CHIŞU, SWISS CAPITAL: "Transgaz, Romgaz, Transelectrica au adus randamente ale dividendelor mult peste nivelul dobânzii bancare"

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 august 2014

"Transgaz, Romgaz, Transelectrica au adus randamente ale dividendelor mult peste nivelul dobânzii bancare"
  • document ataşat Grafice Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Electrica, Nuclearelectrica
    apasă aici pentru a descărca.

    Sectorul energetic a intrat cu predilecţie în atenţia publicului investitor, ultimele listări ale statului dând un plus de valoare pieţei de capital prin aceste noi companii, consideră Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, adăugând: "Transgaz, Romgaz, Transelectrica s-au numărat printre preferatele participanţilor la piaţă datorită unor randamente ale dividendelor mult peste nivelul dobânzii bancare, precum şi a unor rezultate îmbunătăţite şi unor perspective optimiste. În lipsa unui derapaj al pieţelor externe este foarte probabil ca aceste companii să performeze în continuare în termeni bursieri şi să remunereze la fel de generos deţinătorii de acţiuni. O serie de factori pozitivi conturează ideea unei evoluţii favorabile a bursei româneşti, enumăr spre exemplu nivelul multiplilor financiari prin comparaţie cu pieţele externe, creşterea bursei bucureştene în indicii internaţionali de referinţă, trecerea spre statutul de piaţă emergentă şi nu în ultimul rând fluxurile de bani în creştere ce se doresc a se investi ca efect al scăderii dobânzilor bancare".

    Acţiunile companiilor de stat "Transgaz" (TGN), "Transelectrica", "Romgaz" (SNG) şi "Nuclearelectrica" (SNN) au fost considerate, la momentul debutului pe Bursa de Valori de la Bucureşti, adevărate succese, însă acestea au evoluat diferit. În timp ce titlurile "Romgaz" au marcat creşteri spectaculoase încă din primele zile de tranzacţionare, "Nuclearelectrica" a înregistrat un declin constant, iar acţiunile "Transgaz" (companie listată în urmă cu 6 ani, dar care a avut ofertă publică secundară - SPO - anul trecut) au avut fluctuaţii, preţul lor situându-se preponderent în jurul celui din ofertă.

    Cotaţia titlurilor "Transelectrica" a scăzut după SPO-ul din 2012, ajungând la un minim de 10,84 lei/titlu la 22 noiembrie 2012, după care acţiunile au marcat creşteri relativ constante, până la preţul unitar de 24,46 lei la 22 iulie, anul acesta.

    Maxim Moldovan, broker la Prime Transaction declară: "De la listarea la BVB, acţiunile "Nuclearelectrica" şi "Romgaz" au înregistrat evoluţii divergente. În timp ce titlurile "Nuclearelectrica" (SNN) se situează în prezent cu 24,5% sub preţul din IPO (11,2 lei/acţiune), acţiunile "Romgaz" (SNG) au beneficiat de o atenţie sporită din partea investitorilor, înregistrând o creştere de 14% faţă de preţul din oferta publică iniţială (30 lei/acţiune). Domnia sa este de părere că evoluţiile divergente ale celor două acţiuni se datorează perspectivelor uşor diferite ale companiilor pe termen mediu: în timp ce "Nuclearelectrica" este afectată de preţurile în scădere la curent electric, ca urmare a existenţei unui surplus de producţie pe piaţa de energie, "Romgaz" beneficiază de implementarea programului de liberalizare a preţurilor la gaze, care este un factor puternic pozitiv pentru afacerile şi profitabilitatea "Romgaz".

    Radu Ciofu, analist financiar senior la Admiral Markets, consideră că este dificil de făcut o comparaţie între evoluţia "Romgaz", "Nuclearelectrica" şi "Transgaz", mai ales din cauza condiţiilor fundamental diferite în care a fost listat TGN, faţă de cele ale "Romgaz" şi "Nuclearelectrica".

    Domnia sa apreciază evoluţia "Transgaz" ca fiind mulţumitoare, mai ales pentru investitorii pe termen lung, care au caştigat foarte bine din dividende. "Din punct de vedere al preţului, nu trebuie să uităm că TGN a prins criza din 2008", mai spune analistul.

    Referitor la "Romgaz" , în opinia lui Radu Ciofu, compania se prefigurează a fi un emitent cu un profil similar cu cel al TGN, unde vor avea de câştigat investitorii pe termen lung, datorită randamentului bun al dividendului şi profitabilităţii. Domnia sa declară: "Evoluţia preţului pare să indice că un procent mare din cei ce au cumparat iniţial, au fost interesaţi doar de speculaţii pe termen mai scurt, pentru că emitentul a avut o performanţă mai slabă decât indicii bursieri".

    Listarea pe BVB a "Romgaz", considerată cea mai mare listare din ultimul deceniu"

    Listarea pe BVB a "Romgaz" din noiembrie 2013, prin care statul a vândut 15% din companie pentru 391 milioane de euro a fost numită la acea vreme "cea mai mare listare din ultimul deceniu".

    Deşi investitorilor de rând le-au fost alocate circa 15% din cele 57,8 milioane de acţiuni scoase la vânzare de stat, românii au depus ordine de cumpărare pentru o cantitate de 17 ori mai mare, punând la bătaie 4,9 miliarde de lei. Şi din partea investitorilor instituţionali, precum fonduri de investiţii, fonduri de pensii şi bănci de investiţii, interesul a fost ridicat, fiind depuse ordine de cumpărare de aproape şapte ori mai mari decât cantitatea de acţiuni care le-a fost alocată.

    Preţul la care s-a efectuat subscrierea a fost de 30 lei/acţiune.

    O premieră în istoria privatizărilor a fost faptul că oferta "Romgaz", şi mai apoi listarea, s-au derulat concomitent pe două burse: la Bucureşti şi la Londra. Circa 36% din banii strânşi din vânzarea acţiunilor "Romgaz" au venit de la investitorii străini, care au cumpărat instrumente financiare numite GDR-uri de la Londra, iar restul de 64% din bani au provenit din achiziţia directă de acţiuni.

    La doar câteva zile de la listare, acţiunile SNG au ajuns la preţul de 35,60 lei/titlu, cu 18,6% mai mare decât preţul din prima zi de tranzacţionare. Cu toate acestea, în perioada următoare, titlurile companiei au marcat un declin, pe 17 martie 2014 unele operaţiuni derulându-se la preţul de 32,60 lei/ acţiune, oricum mai mare ca preţul de subscriere în cadrul privatizării.

    Preţul maxim al acţiunilor SNG, de la listare până acum a fost atins la jumătatea lunii iulie, când titlurile societăţii au fost tranzacţionate la 35,75 lei/ acţiune, cu aproape 20% peste preţul de listare.

    Acţiunile "Romgaz" se tranzacţionau marţi la un preţ unitar de 34,2 lei, cu 14% mai mare decât preţul la care s-a încheiat oferta de listare. La acest nivel, capitalizarea bursieră a companiei se ridică la 13,81 miliarde lei.

    Radu Ciofu: "Nuclearelectrica este mult mai aproape de un preţ corect şi sunt şanse de stabilizare"

    În cazul "Nuclearelectrica" (SNN) situaţia este diferită, în prezent, titlurile companiei fiind tranzacţionate sub preţul din IPO (11,2 lei/acţiune).

    Statul a vândut, în 2013, 10% din acţiuni prin oferta publică iniţială derulată pe BVB, la un preţ de 11,2 lei/acţiune. Compania de stat a obţinut 281,8 milioane lei pe pachetul de 10% din acţiuni, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care a participat şi acţionarul minoritar al companiei - Fondul Proprietatea (FP) - cu suma de 30,6 milioane lei. De la listare până în prezent, titlurile SNN au avut o scădere constantă, ajungând în luna iunie până la 8 lei/acţiune. Ieri, preţul unitar al acţiunilor era de 8,4850 lei, cu 24,24% sub preţul din IPO.

    Radu Ciofu este de părere că, de la listare, "Nuclearelectrica" a fost supraevaluată, ţinand cont de profiturile de la acea vreme, lucru vizibil în perioada post-listare. "În acest moment, compania este mult mai aproape de un preţ corect şi cred că sunt şanse de stabilizare", afirmă domnia sa.

    "Transgaz" - un pas înainte, doi înapoi

    "Transgaz" a fost listată pe bursa de la Bucureşti în urmă cu 6 ani, în ianuarie 2008 şi a fost suprasubscrisa de 27,9 ori, la un preţ de 191,92 lei pe acţiune, preţ considerat de reprezentanţii companiei, la acea vreme, că fiind mic. Statul a vândut 10% din capitalul social majorat şi 11,33% din capitalul social existent la data IPO-ului.

    Investitorii au subscris 6,3 miliarde de lei (1,79 miliarde de euro) pentru pachetul de acţiuni a cărui valoare de ofertă a fost de 225,9 milioane de lei.

    Investitorii instituţionali au plasat în cadrul ofertei 5,278 miliarde lei subscriind de 38,93 mai mult (27,5 milioane acţiuni Transgaz). De asemenea, investitorii mici au plasat 1,028 miliarde, în urmă unei subscrieri de 11,38 ori mai mare (5,358 milioane acţiuni).

    Ministerul Economiei deţinea, după derularea IPO, 75,01% din acţiunile Transgaz, 14,98% aparţin Fondului Proprietatea, iar restul noilor acţionari. Ulterior, anul trecut, statul a mai vândut 15% din participaţii.

    Preţul unitar al titlurilor TGN atins un prag de 275,36 lei/acţiune în prima luna de tranzacţionare, după care, în luna februarie 2009, a ajuns la un minim de 103,99 lei/acţiune, că apoi în luna decembrie 2010 să atingă din nou valori comparabile cu cele din 2008 respectiv 266,83 lei/acţiune şi 280,78 lei/acţiune în ianuarie 2011, urmată de o scădere treptată la o valoare de 194,17 lei/acţiune în septembrie 2011.

    În anul 2012, preţul mediu de închidere al acţiunii TGN a avut valori mai ridicate în primele luni ale anului după care a fost relativ constant pe întreg parcursul anului cu o valoare minimă în luna octombrie de 186,76 lei/acţiune

    Anul trecut, satul român a derulat o ofertă publică secundară, prin care a vândut 15% din deţinerile la companiei, în schimbul a 315 milioane lei.

    Oferta a fost suprasubscrisă consistent pe toate cele trei tranşe. Tranşa de retail cu subscrieri de până la 1000 de acţiuni a fost subscrisă 347%, în timp ce tranşa de retail cu subscrieri de peste 1000 de acţiuni a fost subscrisă 257%. Per total, investitorii de retail au subscris 299% din acţiunile oferite acestora.

    Tranşa investitorilor instituţionali a fost suprasubscrisă semnificativ, la preţuri deasupra limitei minime a intervalului de preţ în care se puteau face subscrieri, care a fost 171 - 230 lei pe acţiune. Astfel, preţul de ofertă, determinat conform algoritmului descris în prospect, a fost de 179 lei pe acţiune.

    Investitorii de retail din tranşa mică, care au subscris în primele 4 zile de ofertă, au beneficiat de discount-ul de 5%, plătind un preţ de 170,05 lei pe acţiune, în timp ce investitorii de retail din tranşa mică, care au subscris începând cu a 5-a zi de ofertă, au platit 173,63 lei pe acţiune, reprezentând un discount de 3% din preţul de ofertă. Investitorii instituţionali şi cei din tranşa mare de retail au plătit, conform mecanismului descris în prospectul de emisiune, preţul de ofertă, respectiv 179 lei pe acţiune.

    La finele lui 2013, preţul unei acţiuni a companiei era de 182,5 lei.

    Marţi, acţiunile "Transgaz" se tranzacţionau la un preţ unitar de 207,2 lei, cu doar 8,27 % peste preţul din oferta din 2008. La acest nivel, capitalizarea bursieră a companiei se ridică la 2,45 miliarde lei.

    "Electrica", exemplul cui îl va urma?

    Oferta publică iniţială a "Electrica" (simbol EL) a constat în vânzarea a 177,188 milioane de acţiuni noi, reprezentând 105% din numărul total de acţiuni existente ale companiei anterior operaţiunii. Statul a transferat astfel, către investitori privaţi, un pachet reprezentând 51% din acţiunile "Electrica". Preţul de subscriere a fost de 11 lei/acţiune.

    De la debutul pe BVB din 4 iulie, titlurile companiei au avut mişcări oscilate, încheind majoritatea şedinţelor de tranzacţionare sub preţul de ofertă. La doar o săptămâna de la listare, EL a atins un minim de 10,72 lei/acţiune.

    Luni, managerii pentru stabilizarea acţiunilor EL, Raiffeisen şi Citigroup, au anunţat încheierea perioadei de consolidare a preţului acţiunilor companiei iar marţi, societatea a anunţat, printr-un comunicat remis bursei, convocarea AGA in data de 22 septembrie, pentru schimbarea CA.

    Tot marţi, preţul unei acţiuni "Electrica" a înregistrat creşteri, plasându-se la 11,02 lei/ titlu, superior celui la care s-a făcut subscrierea.

    Maxim Moldovan, broker la Prime Transaction, consideră că este un semnal optimist faptul că titlurile companiei au revenit peste preţul din oferta după finalizarea programului de stabilizare. Potrivit domniei sale, creşterile din şedinţa de ieri au survenit, cel mai probabil, în urmă publicării de către "Electrica" a convocatorului AGA prin care acţionarii sunt chemaţi să aleagă un nou Consiliu de Administraţie, care să reprezinte mai fidel noua structura a acţionariatului companiei după IPO.

    Brokerul este de părere că schimbarea CA ca fiind "primul pas pentru îmbunătăţirea principiilor de guvernanţă corporativă, măsură convenită cu BERD, care deţine în prezent 8,65% din acţiunile holdingului". Pe 14 august, "Electrica" îşi raportează primele rezultatele financiare din postura de societate listată la BVB, iar o surpriză pozitivă ar putea fi un catalizator care să susţină evoluţia acţiunilor societăţii în perioada următoare, mai spune domnia sa.

    Radu Ciofu, analist în cadrul Admiral Markets, apreciază că, pentru "Electrica", în perioada următoare, principalul factor de influenţă vor fi pieţele internaţionale, "iar, din păcate, evoluţia are sanse mai mari să fie una negativă".

    Istoric, toţi emitenţii de tipul celor patru companii au performat mai slab pe creştere bursieră dar semnificativ mai bine pe scadere. Astfel, companiile vor rămâne atractive doar pentru investitorii de portofoliu (pe termen lung) şi pentru cei care caută alternative de plasament la depozitele bancare din România care oferă randamente din ce în ce mai slabe, conchide analistul.

    Acţiunile TEL au înregistrat o apreciere fulminantă în acest an

    "Transelectrica" s-a listat la bursă în anul 2006, când statul român a scos la vânzare peste 7,32 milioane acţiuni, la preţul de 16,8 lei.

    În 2012, compania a derulat o ofertă publică secundară care avut ca scop vânzarea a 10.995.472 acţiuni, subscrise integral.

    În cadrul ofertei, investitorii au putut subscrie la orice preţ situat între 14,90 si 19,20 lei/acţiune. Astfel, investitorii în ofertă au putut cumpăra acţiuni la un preţ situat sub preţul de la bursă al acţiunilor, la acel moment, beneficiind şi de dividendele acordate de companie din profitul anului precedent.

    În cadrul ofertei au fost subscrise acţiuni reprezentând 158,83% din numarul de acţiuni oferite (17.464.106 acţiuni subscrise faţă de 10.995.472 acţiuni oferite).

    Pentru tranşa investitorilor mari, valoarea fiecarei subscrieri trebuia să fie mai mare sau egală cu 500.000 lei. Acţiunile oferite în cadrul acestei tranşe au reprezentat 90% din total. În cadrul tranşei s-au subscris 14.393.929 acţiuni faţă de 9.895.925 acţiuni oferite (nivel de subscriere de 145,45%). Preţul de ofertă pentru tranşa investitorilor mari a fost stabilit la 14,90 lei/acţiune, adică la pragul minim din intervalul de preţ stabilit.

    Pentru tranşa investitorilor mici, acţiunile oferite au reprezentat 10% din total . În cadrul tranşei s-au subscris 3.070.177 acţiuni faţă de 1.099.547 oferite (nivel de subscriere de 279,22). Preţul de ofertă pentru tranşa investitorilor mici a fost stabilit la 15,71 lei/acţiune.

    În vara acestui an, Fondul Proprietatea a reuşit să-şi vândă pachetul de 13,49% din acţiunile Transelectrica, pentru suma de 212,74 milioane de lei (47,27 milioane de euro), la preţul de 21,5 lei/acţiune. În piaţă se vorbea de luni bune că FP vrea să iasă din acţionariatul Transelectrica.

    La plasamentul privat accelerat, au participat, printre alţii, SIF1 Banat-Crişana şi fonduri administrate de BRD Asset Management, ING Pensii şi Erste Asset Management, potrivit reprezentanţilor acestor companii, dar şi investitori instituţionali străini, conform unor surse din piaţă.

    Acţiunile TEL au înregistrat o apreciere fulminantă în acest an, reprezentanţii Fondului Proprietatea lăudând constant activitatea "Transelectrica".

    Reprezentanţii SIF Banat-Crişana ne-au transmis că societatea a cumpărat 170.000 de acţiuni, în cadrul plasamentului FP, adică 0,23% din "Transelectrica".

    Unii consideră că Fondul Proprietatea a recurs la vânzarea participaţiei la "Transelectrica" deoarece are nevoie de bani pentru a-şi continua planul de răscumpărări.

    Anul trecut, Fondul Proprietatea a vândut printr-un plasament privat tot pachetul de acţiuni deţinute la Transgaz, pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro), iar, recent, a renunţat la 5% din "Romgaz".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb