Mihai Fercală: "Romgaz trebuia listat doar la BVB, cu o cotă cel puţin dublă"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 noiembrie 2013

Mihai Fercală: "Romgaz trebuia listat doar la BVB, cu o cotă cel puţin dublă"

"Problema furtului de acţiuni este veche"

"SIF-urile trebuie să se concentreze pe fuziunea BVB -Sibex"

SIF-urile sunt cele care au pierdut în urma schimbărilor din conducerea Sibex, consideră Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3 Transilvania, după ce Dan Simionescu, care fusese susţinut de SIF3, a fost revocat din funcţia de preşedinte al Bursei sibiene, la ultimele alegeri.

"Schimbările de la Sibex erau previzibile; cei ce au pierdut sunt SIF-urile pentru lipsa de coordonare şi strategii legate de această instituţie", ne-a declarat Mihai Fercală, în cadrul unui interviu.

Domnia sa consideră că Bursa din Sibiu trebuie să fuzioneze cu cea din Bucureşti. "Cred că SIF-urile trebuie să se concentreze pe acest subiect, este în interesul lor", ne-a spus Mihai Fercală.

SIF Transilvania (SIF3) a înregistrat, în primele nouă luni, cel mai mare profit dintre SIF-uri, de 213,6 milioane lei (48,4 milioane euro), respectiv cu 9% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, de 195,8 milioane lei.

Reporter: După ce SIF1 Banat- Crişana a preluat pachetul majoritar la SAI Muntenia Invest, iar SIF Moldova şi-a anunţat intenţia să preia restul, s-a conturat o alianţă între cele trei SIF-uri. Ce fac celelalte SIF-uri, în acest context?

Mihai Fercală: Din câte ştiu, SIF Moldova nu a preluat încă restul pachetului de 49% din SAI Muntenia; chiar dacă l-ar prelua - deşi nu văd raţiunea preluării - asta nu presupune imediat şi o alianţă a celor trei SIF-uri. Chiar dacă s-ar contura o astfel de coordonare a acţiunilor, nu văd nici o problemă pentru SIF3 şi SIF5; din contră, pentru cei trei s-ar putea invoca acţiunea concertată în anumite AGA.

Eu consider că SIF-urile sunt entităţi independente, concurente pe piaţă, şi numai în anumite condiţii ar putea lucra în mod "concertat" pentru a realiza anumite politici de interes comun.

Reporter: SIF Transilvania a înregistrat cel mai mare profit dintre SIF-uri, la nouă luni, însă activul net a coborât, pe fondul vâzărilor din portofoliu. Care este strategia SIF Transilvania pentru anul viitor? Ce schimbări prevedeţi în portofoliu?

Mihai Fercală: SIF3 a făcut un profit mai mare în 2013 decât în 2012; este adevărat că activul net a coborât, dar această scădere se datorează unei obligaţii de plată de dividende foarte mare, de 17,5 bani/acţiune; de fapt, la zece luni, activul net a scăzut numai cu 7,68 bani/acţiune, faţă de 17,50 bani /acţiune cât a fost obligaţia de plată a unui dividend foarte mare. În realitate, activul net a crescut dacă nu luăm în calcul plata dividendelor; pentru a achita un volum foarte mare de dividende, a trebuit să valorificăm o serie de active pentru a crea lichidităţi. Practic, la zece luni, eliminând obligaţia de plată a dividendelor, activul net a crescut.

Pentru a corecta astfel de influenţe pe viitor, am schimbat strategiile de management de portofoliu, încercând o restructurare radicală a portofoliului, o schimbare a ponderilor diverselor active în portofoliu pentru contracararea evoluţiei necorespunzătoare a pieţei de capital - în special scăderea preţurilor de tranzacţionare a acţiunilor faţă de perioadele anterioare de raportare (perioada de achiziţie a acţiunilor).

De asemenea, implementăm alte strategii de creştere a portofoliului, mai ales a valorii activului net /acţiune şi reducerea decalajului faţă de preţul de tranzacţionare a acţiunilor faţă de activul net pe acţiune.

Reporter: Cum apreciaţi activitatea SIF Transilvania sub conducerea dualistă, sistem la care societatea a trecut în acest an?

Mihai Fercală: Schimbarea sistemului de administrare a avut în vedere conformarea cu cele mai bune practici ale guvernanţei corporative pe plan mondial. Sistemul dualist adoptat de adunarea generală a acţionarilor responsabilizează mult mai eficient conducerea executivă, dar şi consiliul de supraveghere, creşte transparenţa decizională, la ambele organe de conducere - CS (Consiliu de Supraveghere) şi Directorat, uşurează adoptarea deciziilor, delimitează responsabilităţile, administrează mai eficient politicile legate de managentul riscului investiţional. Administrarea dualistă duce la o mai corectă distribuţie a drepturilor şi responsabilităţilor participanţilor la implementarea şi controlul deciziilor în companie, la crearea de proceduri specifice de implementare a strategiilor aprobate de acţionari, dar şi de control al respectării acestora de către executiv, pentru a atinge performanţele aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli.

Reporter: A participat SIF Transilvania la ofertele statului din această toamnă?

Mihai Fercală: Da, SIF Transilvania a participat la toate ofertele derulate de Stat în această toamnă şi a achiziţionat acţiuni ale emitenţilor în cauză.

Reporter: Cum apreciaţi modul în care a fost structurată oferta Romgaz - acţiuni la BVB şi GDR-uri la Londra?

Mihai Fercală: Pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, Romgaz trebuia listat doar la BVB, cu o cotă cel puţin dublă faţă de cea alocată iniţial.

Reporter: Cum apreciaţi relaţia cu unul dintre cei mai mari acţionari, Constantin Frăţilă, cu care aţi mai avut conflicte?

Mihai Fercală: Relaţia cu Fraţilă Constantin se circumscrie relaţiilor dintre membrii Consiliului de supraveghere şi cei ai Directoratului din care fac parte ca preşedinte executiv. De altfel, resposabilităţile directoratului şi ale Consiliului de supraveghere sunt foarte clar definite fără posibilităţi de interferare.

Reporter: Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF pentru piaţa de capital, propune ca SIF-urile să poată investi în acţiuni ale altor SIF-uri. Ce părere aveţi despre această propunere?

Mihai Fercală: În ce priveşte investiţia în alte SIF-uri de către un SIF, nu cred că este o soluţie fezabilă şi nici corectă; a se vedea art. 107 indice 1 din legea societăţilor comerciale. O astfel de decizie nu ar fi privită bine în piaţă şi ar afecta imaginea managementului SIF-urilor.

Reporter: Cum apreciaţi schimbările din conducerea Sibex, la ultima AGA? Consideraţi că această bursă mai poate fi salvată? Cum?

Mihai Fercală: Schimbările de la Sibex erau previzibile. Cei care au pierdut sunt SIF-urile, pentru lipsa de coordonare şi strategii legate de această instituţie. Consider că Bursa din Sibiu trebuie să fuzioneze cu cea din Bucureşti. Noua bursă ar putea avea două platforme de tranzacţionare, una la Bucureşti, alta la Sibiu (pentru tranzacţii cu derivate). Cred că SIF-urile trebuie să se concentraze pe acest subiect, este în interesul lor.

Reporter: În vară, SIF Transilvania a propus Primăriei Braşov cedarea Cetăţii oraşului în schimbul unor terenuri şi imobile în valoare de circa 5 milioane de euro. Ce s-a mai întâmplat în legătură cu acest "deal"?

Mihai Fercală: SC ARO Palace din Braşov are o strategie de restructurare a activelor sale, strategie aprobată în CA pentru a valorifica, prin vânzare, unele active şi a utiliza sumele pentru noi investiţii. Această strategie se implementează şi este posibil ca acest activ să fie valorificat, conform legii, cu drept de preempţiune oferit întâi Ministerului Culturii, apoi celorlalte instituţii sau investitorilor privaţi.

Reporter: Cum comentaţi cazul furtului de acţiuni, în baza unor documente false, din portofoliul şefului IFC, Ana Maria Mihăescu?

Mihai Fercală: Problema furtului de acţiuni este veche. Falsificarea actelor de identitate nu a fost încă eliminată. Societăţile de valori mobiliare - angajaţii acestora nu pot cunoaşte pe toată lumea personal. Dacă se îndeplinesc procedurile legale, nu poţi şti că ai un act de identitate fals. În afară de reguli clare de tranzacţionare, trebuie prevenită posibilitatea de falsificare a actelor de identitate.

Reporter: În ce stadii sunt listările companiilor din portofoliu care aveau această intenţie?

Mihai Fercală: S-au reluat listările a patru companii, inclusiv pe sistemul alternativ de tranzacţionare. Una s-a realizat deja - Transilvania Leasing Braşov. Sunt în curs de realizare încă trei companii, şi sperăm ca, până la finele lunii ianuarie 2014, să fie listate.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. m-am intrebat ce cauta litera 'r' acolo... nu era mai elocvent fara?!?...

    1. securistu' tot securist ramane... dar macar da bani la cei mici spre deosebire de lupi tineri care au tupeu si isi bat joc de actionarii mici evident cu acordul si sub supravegherea atenta a ASF- URSACHE DAIANU RUSANU

    Poate va orientati spre ceva "serios, credibil", cine intra pe BVB si isi risca "avutul" pe " produsele structurate" constat destul de repede ca ... este un joc ALBA-NEAGRA, "ilegal pentru cei care-l practica in piete" dar ... ciudat, legal pentru banci pentru a fura banii fraierilor care intra in "lat", sistemul escrocheriei este "acelasi", te lasa sa castigi "o data, de doua ori", apoi, devii "prizonierul lor", care apoi "manipuleaza valoarea actiunilor prtoduselor structurate" in asa fel incat sa atinga bariera aia ... smechera" dar, doar pe ... "ROSU" adica in minus / in "JOS", sau dus ... "naibii banii tai" !!!, deci, care aveti intentia sa intrati la jocul BVB ... "alba- neagra", fiti foarte atenti si, mai degraba investiti pe actiuni "normale pentruca, asa cum a devenit o practica oriunde in Romania noastra, si-au facut loc, prin mijlocirea "statului" ... un joc "ilegal in piete dar ... "legal pe bursa" !!!.

    1. structuratele sunt produse derivative, ca si pe toate bursele importante din lume

      daca BVB nu ar avea asa ceva s-ar spune ca de ce nu are si istrumente sofisticate, acum, daca are, spunem ca pe ele se pierd bani

      adevarul e ca se si castiga multi bani pe structurate 

      Eu !, apreciez ca, nu stiu dar ... seamana "izbitor cu ALBA-NEAGRA"!!!, interzis prin pietele din Romania dar ... permis pe BVB care ii da ''aura de legalitate'' !!!, nu cred ca am vazut, asa cum se explica, vre/un produs ''strcuturat'' ajuns la maturitate ci, cred ca in procent de %' suspendate dupa ce au ajuns la ''bariera cea mai de jos'' adica pe ''minus'', intro situatie in care oricine cumpara devine prizonier, ori vinde pe minus ori asteapta valoarea reziduala care este acelasi ''Marie indiferent de palarie'' !!!, e ... dubios sau curios ?, in rest, politica aburitoare pentru ''stors bani'' !.

    in ultimii ani,ca investitor,cea mai mare multumire mi a adus o sif3.Multumesc domnule Fercala

    1. ai dreptate dar gandete-te ce multumire ti-ar fi adus securistu' daca nu vindea pachete mari din EBS la 60 RON...ci la 110 RON. oricum spre deosebire de bilteanu asta macar imparte cu cei mici.

      ai dreptate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb