Liberalizarea pieţei de energie este "o ţeapă uriaşă pentru milioane de români şi zeci de mii de companii", pentru că nu a adus o concurenţă reală, motiv pentru care ar fi nevoie de noi măsuri de sprijin pentru populaţie şi companii, consideră preşedintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, conform Agerpres.
"S-a ajuns la situaţia aberantă ca preţurile de pe piaţa concurenţială să fie mai mari decât cel al serviciului universal. Altfel spus, pentru cel care ar vrea acum să-şi facă mult invocatul contract concurenţial de energie (gaz sau electricitate), factura ar creşte, nu ar scădea; în loc să câştige, ar pierde bani! Talibanii liberalizării, precum USR-iştii Prună sau Ghinea ori liberalii Orban, Cîţu ori Popescu, sunt datori românilor să-şi asume dezastrul actual şi să admită că s-au înşelat catastrofal. Liberalizarea pieţei energiei n-a adus nicio concurenţă reală, tarifele n-au scăzut, populaţia şi economia n-au câştigat nimic", se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de către Mihai Fifor.
Deputatul PSD consideră că pe termen scurt "se impune protejarea reală a consumatorilor prin ajustarea corespunzătoare a legislaţiei, dat fiind că Legea Plafonării preţurilor la energie, adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu produce efectele scontate".
Conform sursei citate, PSD a cerut întrunirea rapidă a liderilor Coaliţiei, care să discute şi să ia deciziile politice necesare.
PSD propune acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, reglementarea unor sancţiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare şi extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie şi IMM-urile afectate de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2022, 10:21)
Pardon, deputat PSD ! Când USR era la guvernare alta era situația! Cu ce sunt vinovați useristii că au liberalizat piața ,dacă acum pe plan mondial prețurile au luat-o razna? Majoritatea țărilor europene au căutat soluții! Faceți și voi asta si nu mai căutați scuze penibile!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2022, 14:17)
Haideti să analizam problema global. Liberalizarea preturilor la energie are o dimensiune regionala, dacă nu mai mult. Este deci o masură impusă din afară, de tip globalist si imperialist. Observ ca se impune pe fondul Pandemiei. Are caracter structural, deoarece nu cuantumul este important, cat modul de stabilirea a prețului, absolut speculativ. Particularitatea romanească este că tortul este impartit intre băieții deștepți ai Statului Paralel si firmele asasinilor economici occidentali. Rău am ajuns!