MIHAI IONESCU, ANEIR: "2017 se va încheia, probabil, cu cel mai mare deficit comercial din istoria ţării"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 decembrie 2017

"2017 se va încheia, probabil, cu cel mai mare deficit comercial din istoria ţării"

Ionescu: "Dacă nu ar fi excedentul din exporturile de servicii, atunci balanţa de plăţi a României ar aprinde toate becurile de la Bruxelles"

Anul 2017 probabil că se va încheia cu cel mai mare deficit comercial din istoria ţării noastre, de 12 miliarde euro, estimează Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care deficitul balanţei comerciale a depăşit 10 miliarde euro, în primele zece luni ale acestui an, fiind mai mare cu aproape 2,3 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Dacă nu ar fi excedentul din exporturile de servicii, atunci balanţa de plăţi a României ar aprinde toate becurile de la Bruxelles", ne-a spus şeful ANEIR. Mihai Ionescu ne-a declarat: "Deşi exporturile au crescut cu mult peste nivelul previzionat de INS, valoarea importurilor a crescut cu mult peste orice previziune făcută, din cauza faptului că producţia românească nu a fost stimulată şi pentru cererea suplimentară de consum a populaţiei, îndeosebi în sectorul agro-alimentar, generându-se, astfel, deficit în creştere. Degeaba am solicitat tuturor guvernelor ca fondurile de susţinere a investiţiilor de la bugetul de stat (ajutoare de stat, start-up-uri, fonduri de creştere a competitivităţii) şi cele de la Uniunea Europeană să fie canalizate cu prioritate spre zona producţiei, care să preia cererea suplimentară pentru a înlocui importurile, că acest mesaj nu a fost recepţionat, iar acum culegem roadele".

INS a anunţat, ieri, că, în primele zece luni ale anului curent, exporturile au însumat 52,36 miliarde euro, iar importurile - 62,56 miliarde euro.

În luna octombrie 2017, exporturile au fost de 5,76 miliarde euro, iar importurile au ajuns la peste 7 miliarde euro, rezultând un deficit mai mare de 1,3 miliarde euro.

Faţă de luna octombrie 2016, exporturile au crescut cu 13,3%, iar importurile - cu 16,7%.

Valoarea schimburilor de bunuri intra-UE în perioada ianuarie-octombrie 2017 s-a cifrat la 3,97 miliarde euro la expedieri şi la 47,48 miliarde euro la introduceri, reprezentând 75,9% atât din total exporturi, cât şi din total importuri, conform INS.

Datele citate mai subliniază că valoarea schimburilor extra-comunitare de bunuri s-a ridicat la 12,64 miliarde euro la exporturi şi la circa 15 miliarde euro la importuri, reprezentând 24,1% atât din total exporturi, cât şi din total importuri.

În perioada analizată, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute în continuare de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (46,5% la export şi 37,2% la import) şi alte produse manufacturate (33,5% la export, respectiv 31,0% la import).

Comerţul extern este influenţat şi de cursul de schimb, ultimele evoluţii ale monedei naţionale în raport cu euro urmând să-şi pună amprenta asupra pieţei exportatorilor şi importatorilor, după cum ne-a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a precizat, recent: "Nivelul la care a ajuns cursul de schimb reprezintă o dramă pentru lumea exportatorilor şi a importatorilor. Deşi, pentru moment, exportatorii ar trebui să fie fericiţi întrucât încasează mai mult, totuşi, având în vedere că circa două treimi din exporturi sunt realizate pe bază de importuri, acest curs îi va scoate din competiţia internaţională de competitivitate".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa suntem!Mai mult sau mai putin neinformati sau fraeri.Ne place paine din aluat congelat si mere frumoase de calitate indoielnica in locul celor mai putin aspectuoase dar de calitate buna.Asa e in general la majoritatea alimentelor.Sa nu ne miram ca sanatatea a scazut si la copii dupa ce am vazut la tv parinti cretini care dau copiilor de 2-5 ani sa fumeze,sa bea cafea sau alcool.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb