MIHAI IONESCU AVERTIZEAZĂ: "Dezvoltarea economică bazată pe consum dezechilibrează macrostabilitatea"

P.B.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2015

"Dezvoltarea economică bazată pe consum dezechilibrează macrostabilitatea"

Deficitul comercial la şase luni s-a adâncit

Mihai Ionescu: "Datele INS reprezintă prima oglindă fidelă a pericolului care paşte economia"

Statistica la şase luni a comerţului internaţional cu bunuri este prima oglindă fidelă a pericolului care paşte economia românească, respective instabilitatea macroeconomică, pe fondul dezvoltării economice bazate pe consum, avertizează Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Potrivit domniei sale, în luna iulie, importurile din zona comunitară au crescut cu 19,7%, "ritm care nu a mai fost înregistrat în ultimul deceniu".

Reprezentantul ANEIR evidenţiază faptul că, în primele şase luni ale acestui an, decalajul dintre ritmul de creştere a importurilor şi cel al exporturilor a atins nivelul de un punct procentual în favoarea importurilor, ceea ce conduce la amplificarea deficitului balanţei comerciale cu circa jumătate de miliard de euro.

Domnul Ionescu ne-a declarat: "După ce România a fost, patru ani consecutiv, campioana Europei la ritmul de creştere a exporturilor, acum evoluţia a luat un alt curs, importurile crescând mai rapid decât exporturile, fapt ce are ca efect adâncirea deficitului balanţei comerciale, care a fost stabil, în ultimii cinci ani, situându-se la un nivel de cinci miliarde de euro. Dacă dublăm deficitul rezultat în prima jumătate a anului, vom ajunge la un deficit anual de 7-9 miliarde euro. Acest lucru pune în mare pericol macrostabilitatea ţării. De aceea este foarte important să analizăm cu maximă seriozitate atât pachetul de măsuri fiscale, cât şi politicile salariale. Acestea ar conduce la o creştere importantă a consumului şi, respectiv, la dezechilibrul macrostabilităţii economice".

În altă ordine de idei, domnia sa a menţionat că, potrivit experienţei din ultimii cinci ani, politica de acordare a ajutorului de stat "nu a vizat acoperirea nevoilor de produse de larg consum pentru populaţie": "Acum, dacă aveam producţie proprie, nu trebuia să apelăm la importuri".

Ionescu, ANEIR: "Este necesară înfiinţarea Institutului Român pentru Comerţul Exterior"

Una dintre problemele reiterate de reprezentantul ANEIR este modul greoi în care se derulează promovarea exporturilor.

"Pe zona extraeuropeană, în primele şase luni a fost înregistrată o scădere a exporturilor cu 0,9%, pentru că România a ratat prezenţa la târgurile şi expoziţiile internaţionale, de unde companiile veneau cu comenzi. De aceea, este necesară înfiinţarea Institutului Român pentru Comerţul Exterior, promis printr-o ordonanţă de guvern încă din decembrie 2014, care se află în diverse sertare ministeriale".

Recent, Mihai Ionescu ne-a explicat: "După ce ne-a fost asigurată o creştere a fondurilor destinate promovării exporturilor de 2,5 ori (de la 25 de milioane de lei anul trecut la 60 de milioane de lei în 2015), în primul semestru al anului în curs nu am putut angaja decât o treime din aceşti bani, din cauza unui blocaj funcţional din partea personalului Ministerului Economiei şi a controlorului delegat din partea MFP, care au tergiversat cu lunile plăţile acţiunilor, încă neplătite, de la începutul anului".

În opinia domniei sale, ca urmare a acestor probleme, organizarea participării la evenimentele de promovare din afară a intrat în blocaj.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu circa 15% în primul semestru, atingând valoarea de 3,29 miliarde de lei, cu 441,1milioane euro mai mult decât la sfârşitul primelor şase luni de anul trecut.

În primul semestru din 2015 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, exporturile au crescut cu 5,9% (însumând 27,029 miliarde euro) şi importurile au sporit cu 6,9% (însumând 30,322 miliarde euro).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în semestrul întâi a fost de19,8 miliarde euro la expedieri şi de 23,3 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,6% din total exporturi şi 76,9% din total importuri. Schimburile extracomunitare de bunuri au avut o valoare de 7,1 miliarde euro la exporturi şi de 6,9 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,4% din total exporturi şi 23,1% din total importuri, potrivit INS. În iunie, exporturile FOB au fost de 4,76 miliarde euro, iar importurile CIF au fost de 5,48 miliarde euro, rezultând un deficit de 719,9 milioane euro. Faţă de mai, exporturile din iunie au crescut cu 6,3%, iar importurile cu 9%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb