Mihai Tănăsescu: Contează finanţarea deficitului, nu mărimea lui

Anca Doicin
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 ianuarie 2004

Ministrul finanţelor explică, pentru ziarul "Bursa", pe ce surse se bazează Guvernul ca să finanţeze deficitul de cont curent, în acest an

BERD vrea să îşi crească portofoliul în ţara noastră

Negocierile cu FMI încep în februarie

O companie franceză intenţionează să investească 120 milioane euro în industria sticlei

Investiţiile străine directe şi ieşirile pe pieţele externe de capital sînt principalele surse de finanţare a deficitului de cont curent, pe care Mi-nisterul Finanţelor le are în vedere în acest an, ne-a declarat ministrul finanţelor, Mihai Tănăsescu. "Modul în care se va face finanţarea deficitului de cont curent reprezintă o problemă pentru Ministerul Finanţelor, şi nu mărimea acestui deficit", a mai precizat Mihai Tănăsescu. Domnia sa consideră că, "pentru o ţară ca România, care merge către o convergenţă rea-lă, este necesar ca deficitul de cont curent să fie mai mare".

Mihai Tănăsescu a spus că investiţiile străine certe pe care Guvernul contează în acest an vor fi realizate în domeniul energetic, în cel financiar, în agricultură, dar şi în producţia de geamuri sau de echipament sportiv. "E o companie franceză, care vrea să investească 120 de milioane de euro în producţia de geamuri, apoi BERD care vrea să îşi mărească portofoliul în România pînă la 500-600 de milioane de euro. Şi acestea sînt doar cîteva exemple", a explicat Mihai Tănăsescu.

Ministrul Finanţelor spune că nu vor creşte costurile emisiunilor de eurobonduri, în-trucît ţara noastră îşi va consolida poziţia pe care a do-bîndit-o în ultimii ani pe piaţa de capital. În plus, Mihai Tănăsescu a dat ca sigură o îmbunătăţire a ratingului de ţară din partea Standard&Poor's în lunile imediat următoare, care va facilita accesul la sursele de finanţare externe.

Mihai Tănăsescu nu s-a arătat neliniştit în ceea ce priveşte încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, dar a recunoscut că acest lucru ar reprezenta un test de credibilitate a ţării noastre în exterior. "Discuţiile cu misiunea Fondului vor în-cepe în februarie şi se vor axa pe dimensiunea deficitului de cont curent şi pe problematica legată de deficitul fiscal. Aşa cum am mai spus-o, pentru consolidarea stabilităţii macroe-conomice, vom folosi trei ancore - deficit fiscal, politici monetare şi restructurarea companiilor cu pierderi", a conchis ministrul finanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb