MIHNEA BĂRBULESCU, ERSTE ASSET MANAGEMENT:  "Industria fondurilor de investiţii a trecut prin furtuna «perfectă»"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2015

"Industria fondurilor de investiţii a trecut prin furtuna «perfectă»"

Industria fondurilor de investiţii a trecut, în această vară, prin furtuna "perfectă", a spus Mihnea Bărbulescu, director de vânzări în cadrul Erste Asset Management.

Domnia sa a explicat să societatea pe care o reprezintă a trecut printr-o perioadă dificilă după ce, în aprilie, a schimbat metoda de evaluare a activelor, trecând la marcarea la piaţă (n.r. a obligaţiunilor).

"Erste a fost primul administrator de fonduri care a adoptat noul model de evaluare. Ar fi trebuit să fie o resetare a întregii industrii, toate companiile să treacă la noul model de evaluare a activelor în acelaşi moment, nu pe rând, aşa cum s-a întâmplat la noi. Până în 10 iunie, societatea noastră a fost singura care a trecut la marcarea la piaţă", a explicat domnul Bărbulescu, adăugând: "Modalitatea de evaluare a avut loc în 3 aprilie, dar din luna mai, când au intervenit şi evenimentele din Grecia, au început răscumpărările şi am avut trei luni de foc. Am avut răscumpărări de active destul de importante, fără să ne afecteze, însă, business-ul".

Cei care şi-au răscumpărat activele sunt, în special, companiile care au investit în ultimul an în acest sector.

Potrivit lui Mihnea Bărbulescu, circa 5-6% din totalul activelor au fost răscumpărate, banii mergând în depozite bancare la BCR, în proporţie de aproximativ 60-70%. Restul au fost investiţi în titluri de stat la aceeaşi bancă, după cum a spus reprezentantul Erste.

Fondurile în lei au avut o scădere de 0,2%, care a fost recuperată, ulterior, a spus Mihnea Bărbulescu, subliniind că la fondurile în euro volatilitatea a fost mai mare.

Domnia sa a ţinut să precizeze că tot ceea ce se întâmplă pe pieţele externe influenţează şi activitatea societăţilor de investiţii din ţara noastră. "Chiar şi faptul că FED nu a luat o decizie săptămâna trecută ne afectează", a precizat reprezentantul Erste.

În acest context, prima măsură pe care compania a adoptat-o în ultima perioadă a fost creşterea transparenţei, a declarat domnia sa, precizând: "Am discutat cu mii de oameni, pentru că nevoia de educaţie financiară este uriaşă. Este greu să accepţi că un titlu de stat are volatilitate".

De asemenea, Erste Asset Management a redus comisioanele de subscriere.

În prezent, în structura de investiţii a companiei se regăsesc, în proporţie de 93%, instrumente cu venit fix, restul de 7% având structură de acţiuni. Dezideratul societăţii este ca o proporţie de circa 30% din structura investiţiilor să fie fonduri cu componenţă de acţiuni, a mai subliniat domnul Bărbulescu, apreciind că viitorul îl reprezintă soluţiile mixte de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb