Mii de protestatari cehi cer oprirea ajutorului militar pentru Ucraina

F.D.
Internaţional / 16 septembrie 2023

Mii de protestatari cehi cer oprirea ajutorului militar pentru Ucraina

Mii de susţinători ai unui partid de opoziţie ceh pro-rus s-au strâns sâmbătă la Praga pentru a protesta faţă de guvernul de centru-dreapta al ţării, criticând gestionarea economică şi sprijinul militar acordat Ucrainei, relatează News.ro.

Protestul a fost convocat de mişcarea PRO, care nu este reprezentată în parlament şi care a adoptat o linie naţionalistă, pro-Moscova şi anti-occidentală.

Agenţia de presă CTK a estimat participarea la aproximativ 10.000 de persoane, un număr mai mic decât la un eveniment similar de acum un an, care a avut loc în perioada de vârf a creşterii preţurilor la energie în Europa.

"Astăzi am făcut încă un pas pentru a îndepărta din cale stânca pe care o reprezintă guvernul domnului (prim-ministru Petr) Fiala", a declarat liderul PRO, Jindrich Raichl, în faţa mulţimii din Piaţa Wenceslas din Praga.

"Ei sunt agenţi ai puterilor străine, oameni care îndeplinesc ordine, marionete obişnuite. Iar eu nu mai vreau un guvern marionetă", a spus Raichl, afirmând că Republica Cehă ar trebui să se opună prin veto oricărei încercări a Ucrainei de a adera la NATO.

Sub actualul guvern, Cehia a fost un aliat apropiat al Ucrainei, trimiţând tancuri, lansatoare de rachete, elicoptere, proiectile de artilerie şi alte materiale pentru a ajuta forţele ucrainene care luptă împotriva invaziei ruseşti.

Raichl a salutat politicile naţionaliste ale premierului ungar Viktor Orban ca pe un model de urmat şi a cerut o alianţă a ţărilor din Europa Centrală pentru a contracara Bruxelles-ul.

De asemenea, el şi-a exprimat sprijinul pentru fostul prim-ministru slovac Robert Fico, care a adoptat o poziţie ferm anti-occidentală înainte de alegerile din 30 septembrie.

Protestatarii au criticat, de asemenea, modul în care guvernul a gestionat economia, care a suferit o inflaţie de două cifre şi a înregistrat performanţe inferioare celor din Europa, producţia nefiind încă la nivelul de dinainte de COVID.

Poliţia a anunţat într-o postare pe reţelele de socializare, că a reţinut un bărbat prezent la manifestaţie şi care purta un ecuson al grupului Wagner.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bravo Cehia.

    1. de ce nu? sa fie bineveniti. oamenii aia si-au dat vieti pentru a intrea in nato si ue. merita mai mult ca multi care deja sunt si isi bat joc

    Idioti utili moscovei...Au si cehii aur-ul lor!

    dc nu erau tampiti sa sustina rusia peste tot in europa gasesti cativa, deja era gata razboiul. la putin chiar genul asta de oameni ii dau curaj. orban, cu cancelarul austriei, cu sarbii si cu minoritati in alte tari europene

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb