Zeci de profesori au pichetat, ieri dimineaţă, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, cerînd autorităţilor acestui stat să intervină ca să împiedice închiderea şcolilor româneşti din Transnistria. Sindicatele dascălilor - FNS "Alma Mater", FSLI, FEN şi "Spiru Haret" - s-au declarat solidare cu profesorii, părinţii şi elevii din şcolile autoproclamatei Republici Transnistrene, cărora li se interzice predarea în limba maternă. Profesorii consideră că în Transnistria a fost declanşată acţiunea de anihilare a culturii şi personalităţii unui popor.
Motivaţia pentru care cadrele didactice au pichetat Ambasada Rusiei este aceea că Moscova a sprijinit neoficial, în ultimii ani, regimul separatist de la Tiraspol. Într-un apel către ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, sindicaliştii consideră că menţinerea Armatei a 14-a în Transnistria creează o responsabilitate în plus Rusiei în dezamorsarea acestui conflict.
Profesorii au cerut Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării să intervină pe lîngă Uniunea Europeană, pentru eliminarea abuzurilor din Transnistria. Reprezentanţii celor peste 350.000 de profesori din România susţin că vor sesiza Internaţionala Educaţiei despre situaţia şcolilor româneşti din stînga Nistrului. Sindicaliştii apreciază că presiunile la care sînt supuşi românii reprezintă apanajul deceniilor ce au promovat intoleranţa şi persecuţia din timpurile staliniste.
Reamintim că administraţia de la Tiraspol a dispus închiderea tuturor şcolilor care folosesc grafia latină în procesul de studiu. În Transnistria există opt şcoli subordonate guvernului de la Chişinău, în care studiază cinci mii de copii. Ca răspuns la acţiunile regimului separatist, Chişinăul a impus o blocadă economică, împiedicînd exporturile întreprinderilor transnistrene. La rîndul său, regimul de la Tiraspol a anunţat că va bloca conductele de gaze şi reţelele de electricitate care traversează teritoriul transnistrean către Moldova.