MILLENNIUM BUILDING DEVELOPMENT: "Impactul exproprierii în cazul Cathedral Plaza - 100 milioane euro"

Alexandru Costea
Companii #Imobiliare / 29 aprilie 2015

"Impactul exproprierii în cazul Cathedral Plaza - 100 milioane euro"

Millennium Building Development (Millennium), proprietarul clădirii Cathedral Plaza, arată, într-un comunicat remis azi redacţiei, că impactul total al măsurilor propuse de Arhiepiscopia romano-catolică de Bucureşti (ARCB), care includ şi exproprierea, asupra bugetului local va fi de aproximativ 100 de milioane de euro.

Millennium consideră că demersul Primăriei Municipiului Bucureşti de a iniţia o procedură publică şi transparentă pentru evaluarea tehnică a situaţiei clădirilor Cathedral Plaza şi Catedrala Sf. Iosif reprezintă o decizie corectă şi legală în analiza ambelor cereri cu care instituţia Primarului General a fost învestită (cererea Millennium de reautorizare a clădirii şi cea a ARCB de demolare), arată sursa.

"Este o măsură raţională şi în interesul oraşului, manifestând întreaga diligenţă necesară pentru o decizie care trebuie să urmărească atât respectarea legii, cât şi protecţia Catedralei Sf. Iosif. Millennium se declară în continuare deschis soluţionării constructive a acestui conflict, în beneficiul cetăţenilor Bucureştiului şi în deplină conformitate cu legea. În acest scop, punem la dispoziţia tuturor părţilor implicate, inclusiv a consultanţilor aleşi conform procedurii lansate de primărie, propriile expertize şi studii de impact realizate pentru Cathedral Plaza. Aceste studii ale specialiştilor independenţi atestă fără echivoc că avem de-a face cu o clădire construită în totală siguranţă, cu materiale de cea mai bună calitate, rezultatul fiind un imobil modern, care nu pune în niciun fel în pericol clădirile învecinate. Millennium este favorabil dialogului cu toate părţile implicate pentru conservarea unei clădiri care va aduce beneficii oraşului şi cere din nou Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti să dea curs solicitării de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, procedură iniţiată în decembrie 2011, nefiind soluţionată nici până astăzi", mai arată comunicatul.

Millennium reaminteşte că decizia de demolare dispusă în iunie 2012 de Tribunalul Dâmboviţa s-a luat fără ca Millennium să fie parte din proces, "ceea ce pune sub semnul întrebării justeţea unei astfel de hotărâri pe care o considerăm un abuz şi care nu este opozabilă Millennium", potrivit dezvoltatorului imobiliar deţinut de Ioannis Papalekas.

În mai 2012 Tribunalul Bucureşti a respins o cerere de demolare a clădirii noastre formulată de ARCB în contradictoriu cu Millennium (dosarul nr. 70868/3/2011), hotărâre deopotrivă irevocabilă şi care anulează efectele celei ulterioare, obţinute de ARCB fără informarea Millennium, mai arată compania.

Potrivit acesteia, Cathedral Plaza a fost construită pe baza unei autorizaţii de construcţie emisă în mod legal de către autorităţile responsabile, cu acordul si sprijinul total al vecinului care, la acea vreme, a recunoscut contribuţia clădirii la patrimoniul construit al oraşului, poziţie susţinută de altfel şi de comunitatea arhitecţilor şi urbaniştilor.

Ioannis Papalekas, proprietarul clădirii, a declarat: "Sunt de 15 ani în România, timp în care am crezut în potenţialul fantastic de dezvoltare al ţării, motiv pentru care am construit un business sustenabil şi investesc în continuare cu acelaşi entuziasm pe care l-am avut la început. Rezultatele sunt vizibile şi au contribuit la transformarea Bucureştiului într-o metropolă modernă. Am cumpărat Cathedral Plaza cu bună credinţă în februarie 2013, absolut convins că blocajul întreţinut artificial de ARCB poate fi depăşit amiabil, prin dialog. Sunt convins că analiza comandată de PMB va ajunge la aceeaşi concluzie la care am ajuns şi eu când am cumpărat acest imobil, aceea că este o clădire foarte bine construită, cu acordul şi sprijinul iniţial al ARCB, cu toate avizele şi autorizaţiile de construire valabile, recepţionată şi intabulată în 2010. Într-o ţară membră a UE nu mai putem vorbi de expropriere. Dreptul la proprietate nu mai poate fi atât de uşor atacat, printr-o simplă schimbare de atitudine a vecinului, oricare ar fi el. Aş fi fost primul de acord cu orice soluţie dacă clădirea noastră ar fi pus în pericol vecinătatea. Nu este cazul Cathedral Plaza".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb