MINISTERELE SINGURĂTĂŢII Combaterea pandemiei a îmbolnăvit sufletele

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 25 februarie 2021

Combaterea pandemiei a îmbolnăvit sufletele

Efectele directe ale coronavirusului sunt cunoscute de toată lumea şi sunt combătute, atât cât se poate, de către specialişti. Efectele indirecte ale pandemiei au început să iasă la iveală, iar concluziile sunt absolut îngrijorătoare. Depresia, izolarea completă, anxietatea, violenţa în familie, gândurile suicidale sunt câteva dintre problemele cauzate indirect de măsurile luate la nivel global pentru combaterea crizei sanitare.

Dacă pentru coronavirus s-a vorbit cu speranţă de un vaccin, care a şi apărut, pentru "necazurile" de mai sus este greu de crezut că va putea fi realizat vreodată un ser tămăduitor.

Chestiunea sănătăţii mintale post pandemie s-a pus la nivel înalt, în cadrul unor guverne, al unor organizaţii internaţionale, în Parlamentul European, în Congresul SUA. Deocamdată nu a fost elaborată o strategie pentru combaterea efectelor pandemiei, dar discuţiile sunt tot mai intense şi purtate pe un ton plin de îngrijorare. Un prim pas a fost făcut de Japonia, ţară care a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării, care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus. În ultimele luni, numărul de sinucideri a crescut în ţară, iar principalul obiectiv al acestui minister este să soluţioneze problema. Prim-ministrul Yoshihide Suga l-a numit pe Tetsushi Sakamoto responsabil cu remedierea problemei singurătăţii şi izolării în rândul tinerilor din ţară. "Femeile suferă din cauza izolării mai mult decât bărbaţii şi numărul de sinucideri este în creştere. Sper că veţi identifica problemele şi că veţi promova detaliat măsurile", i-a spus Suga lui Sakamoto. Noul ministru a subliniat: "Sper că voi desfăşura activităţi pentru a preveni singurătatea şi izolarea socială şi pentru a proteja legăturile dintre oameni". Sakamoto a discutat într-o conferinţă planurile sale de a organiza un forum de urgenţă la care vor fi invitaţi pentru a discuta cei care i-au ajutat pe oameni să gestioneze problemele de sănătate mintală, în special singurătatea şi izolare. La aceeaşi întâlnire, la care va fi prezent şi Suga, vor fi discutate şi măsurile de sprijin.

Situaţia este foarte gravă şi la nivel european. Datele de la finalul anului trecut oferă un tablou al situaţiei. În timpul lockdownului, epidemia Covid-19 a provocat tulburări psihice la 65% dintre italieni, la 63% dintre britanici, la 69% dintre spanioli şi la 50% dintre germani, media europeană fiind de 58%. Acest lucru a fost dovedit de o cercetare efectuată de Institutul de Cercetări Elma în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia. Simptomele menţionate includ insomnie, dificultăţi de somn sau trezire în timpul nopţii (19%), lipsă de energie sau slăbiciune (16%), tristeţe sau dorinţa de a plânge (15%), frici excesive (14%), lipsă de interes sau de plăcerea de a face lucruri (14%), atacuri de panică şi anxietate (10%), iar 61% au avut cel puţin două dintre aceste simptome. În Italia, cifra era puţin mai mare, ţara a fost şi foarte afectată, procentul fiind de 67%, iar 50% din eşantionul analizat suferă pentru prima oară de aceste probleme (media europeană este de 46%), în timp la 33% s-a constatat o agravare a simptomelor preexistente (media europeană, 39%). Tulburări care au fost împărtăşite cu partenerii, familia şi prietenii (54% media europeană, 51% în Italia), în timp ce doar o minoritate a recurs la un profesionist, precum medicul generalist (18%), psihologul (11%), psihiatrul (9 % media europeană, 6% în Italia ). Doar 1 din 4 a căutat informaţii despre probleme ale sănătăţii mintale legate de Covid-19 (26%), cu excepţia Italiei (35%) şi a Spaniei (38%), unde procentele au fost mai mari. Oamenii au căutat informaţii în principal pe internet (65%), la TV (18%) şi la medicul generalist (18%). "Lockdownul a afectat în mod semnificativ sănătatea mintală a oamenilor", a declarat Agnese Cattaneo, directorul medical global al Angelini Pharma. Oamenii au dezvoltat, poate şi ca o consecinţă a pandemiei, o conştientizare ridicată a riscului de tulburări mintale: 76% recunosc că toată lumea, inclusiv ei înşişi, ar putea avea acest tip de stare de rău. De aici şi o cerere mai mare de sprijin din partea statului (76%), având în vedere că potrivit 64%, tulburările mintale sunt o sursă de discriminare şi marginalizare.

Aproximativ unul din trei copii din Germania suferă de probleme de sănătate mintală la mai puţin de un an de la izbucnirea crizei provocate de pandemia de coronavirus, potrivit unui studiu. În urma celei de-a doua evaluări realizate în cadrul studiului condus de Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf, cercetătorii au descoperit că teama şi anxietatea sunt în creştere în rândul copiilor, în timp ce simptome ale depresiei şi probleme psihosomatice au fost, de asemenea, observate din ce în ce mai frecvent. Calitatea vieţii copiilor s-a deteriorat în Germania, a declarat Ulrike Ravens-Sieberer, care a condus studiul. De la mijlocul lunii decembrie până la mijlocul lunii ianuarie, peste 1.000 de copii şi adolescenţi au completat un chestionar online pentru acest studiu, la fel şi peste 1.600 de părinţi. Studiul s-a concentrat asupra copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani. Copiii din medii defavorizate din punct de vedere social sau cei din familii de migranţi s-au dovedit a fi cel mai afectaţi psihologic. Ravens-Sieberer, specialistă în domeniul sănătăţii publice a îndemnat şcolile să rămână în strânsă legătură cu elevii în timpul perioadelor de lockdown.Datele actuale nu reprezintă însă o surpriză pentru specialişti. În ianuarie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că apariţa bolii provocate de noul coronavirus este o situaţie de urgenţă internaţională pentru sănătatea publică şi că în acest context, această perioadă de criză generează stres în populaţie. OMS a transmis mai multe recomandări privind sănătatea mintală, elaborate de Departamentul pentru Sănătate Mintală şi Afecţiuni asociate uzului de substanţe. Din păcate situaţia a scăpat de sub control în ceea ce priveşte coronavirusul, aşa că toată atenţia s-a concentrat pe stoparea răspândirii acestuia, chestiunile de sănătate mintală trecând în planurile doi sau chiar trei.

UNICEF vorbeşte într-o scrisoare deschisă despre reimaginarea lumii după COVID-19. Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, menţionează cinci lecţii pe care le putem învăţa din pandemie: reînnoirea încrederii în vaccinuri la nivel mondial, depăşirea provocărilor ce afectează sănătatea mintală şi bunăstarea tinerilor, combaterea discriminării, lupta împotriva schimbărilor climatice şi eliminarea decalajului digital constituie cele mai importante oportunităţi în beneficiul copiilor pe care le prezintă comunităţii internaţionale pandemia de COVID-19. În ceea ce priveşte sănătatea mintală, Fore afirmă că pandemia de COVID-19 a intensificat creşterea îngrijorătoare a incidenţei tulburărilor mintale în rândul copiilor şi al tinerilor şi îndeamnă comunitatea internaţională să se implice mai mult: "Este necesar ca ţările să realizeze investiţiile cuvenite în acest domeniu, să dezvolte substanţial serviciile de sănătate mintală şi sprijinul acordat tinerilor în comunităţi şi şcoli şi să implementeze programe de educaţie parentală pentru a asigura copiilor din familiile vulnerabile sprijinul şi protecţia de care au nevoie acasă".

------------------------------------------------------

Un studiu realizat în ţara noastră la finalul anului trecut, arată că 42% dintre cetăţeni au suferit tulburări psiho-emoţionale în timpul pandemiei de COVID-19. Studiul arată că românii sunt mai trişti, mai furioşi, mult mai anxioşi şi au un sentiment sporit de singurătate, toate fiind efecte directe ale pandemiei. Specialiştii care au realizat acest studiu trag un semnal de alarmă în contextul în care rezultatele preliminare ale studiului arată că pandemia a avut efecte semnificative asupra sănătăţii mintale a populaţiei. Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 şi 50 de ani. Datele au fost analizate şi interpretate de specialişti ai unui un consorţiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Universitatea Transilvania. Astfel, frica şi anxietatea pot fi copleşitoare atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor, iar datele arată că unele condiţii medicale preexistente s-au intensificat la mulţi pacienţi, în timp ce la alţii s-au declanşat stări de anxietate, depresie şi neputinţă în faţa acestei noi provocări. Cercetarea face parte din programul COH-FIT, derulat la nivel internaţional.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. gresit! complet gresit!

    virusul a pus ca in fata unei oglinzi extreme , augumentate, toate gaunoseniile spiritului uman "modern" ... nu a imbolnavit nici un suflet.  

    tot ce era rau in om a fost "highlight-at", scos in evidenta de contextul respectiv.  

    Eu o inteleg ca o sansa oferita de Dumnezeu.  

    Nu e rau, e bine.  

    uitati un exemplu:  

    de la birou unde lucrez stiam de cativa casatoriti cu copii care hatzanau birourile (intr-un aparent overtime de seara/noapte) cu niste junioare din departamentele lor sau cu secretarele lor pana faceau flama la castravete :)  

    a venit virusul 

    a venit lockdown-ul  

    sotiile si copiii alora au avut extra timp cu ei, mari barbati ai neamului!  

    Au iesit conflicte? Au iesit la lumina indepartarile dintre soti si sotii ? Da, desigur. E ceva rau? Nu. Ok, s-a lasat cu paruieli, certuri si batai - dar nucleul emotional si situational era deja existent.  

    Era doar "mascat" de o viata "moderna".  

    A venit virusul . 

    Si ne-a pus fata in fata cu REALITATEA! Nu ai cum sa nu iubesti virusul!  

    E circumstanta REALITATII SI ADEVARULUI , o scoatere brusca din minciuna, violenta si mlastina spirituala in care toti balteam modern inainte de virus!  

    Se plang oamenii de singuratate! Sunt niste idioti!  

    De fapt au pusa in ochi oglinda gaunoseniei propriilor lor relatii FALSE, CIRCUMSTANTIALE, GOALE DE CONTINUT!  

    E momentul ca fiecare om sa aduca sens vietii sale!  

    Sa multumim virusului pentru uimitoarea ocazie de marire a gradului de autenticitate in propriile noastre vieti!  

    Unde un cuplu era solid perioada de lockdown a fost minunata. Unde nu erau vicii si diavolisme lockdown-ul nu a avut ce sa exacerbeze si sa scoata in evidenta.

    Dar unde satana isi bagase codita.... da, acolo a bubuit problema!  

    1. ... ceea ce spui tu este valabil pentru adulti ... copiii sunt victimele colaterale ... procrastinarea zilnica in fata dispozitevelor smart ucide imaginatia si afecteaza grav (potentialul de) inteligenta ... imaginile si gandurile gata formate secatuiesc "din izvor" viata psihica ... adaugand la asta certurile, panica si neajunsurile din familie ... cocktailul este distructiv ... sa nu mai vorbim despre faptul ca noile vedete de youtube expun fragilitatea (inocenta) prematur unor impulsuri nesanoase ... "oglinda" functioneaza in ambele sensuri ... si atunci de unde trupuri sanatoase cand mintea e bolnava?! ... fericiti parintii care nu au uitat codrul si muntele ...

      Aaa, copiii. Da, ai dreptate. Ce am scris nu se aplica la copii. Acolo e un caz mai special. Copiii au nevoie de interactiuni multiple pentru dezvoltare si mai ales de un mediu complet lipsit de violenta (creierele de pana in 21 de ani supuse violentei de orice natura - inclusiv atmosfera acasa pasiv-violenta- au o curba de dezvoltare mai joasa...deci un IQ mai jos realizat fata de potential).

      Da, asa e , ai dreptate. Dar pe langa codru si munte.... e nevoie de expunere la procese mentale complexe (ex: scoala la experiment, invatarea prin joc, etc).  

      Uite, eu de exemplu la 8 ani ma "distram" prajind (uneori) sigurantele la ai mei acasa dupa ce bagam doua fire de cupru izolate in plastic in cele doua gauri de la priza si firele le bagam intr-un borcan de 800 ml umplut pe o treime cu apa cu sare. Si rezulta desigur hidrogen si oxigen. Dupa ce se umplea bine borcanul cu hidrogen era distractia pamantului pentru mine sa bag un chibrit aprins inauntru :)) ... la genul asta de chestii ma refer cand zic "scoala ca experiment"  

      Copilul trebuie intensiv expus la stimuli si situatii.  

      sau alt exemplu de invatare prin experiment: de ce se aprindeau gamaliile de fosfor de la cutii intregi de chibrite puse pe linia de tramvai atunci cand trecea tramvaiul ? Sau: de cate baloane cu heliu e nevoie pentru a ridica in aer o pisica sau un caine ? :) sau: experimentul cu boabele de fasole puse pe vata uda la incoltit ca sa vada copilul cum apare o planta, etc...

      Copiii au nevoie sa se joace intensiv si interactiv. Foarte intensiv si foarte interactiv!  

      ... eu am copilarit la tara in primii 7 ani ... imi amintesc cum un copac devenea cand avion, cand nava spatiala ... cand o bucata de carton devenea armura iar un oarecare bat devenea sabie ... pe la 4-5 ani mi-am confectionat prima arbaleta ... vara construiam colibe in padure si dormeam peste noapte ... eram cand cawboy cand indieni ... focul si frigaruia nu ne erau straine ... scalda si pescuitul erau preocuprile estivale ... privesc cu tristete cum astazi toate acestea se fac din click sau touch ...

      suna foarte misto ce povestesti, bravo! Ma bucur pentru tine! :)

      ... multumesc! ... arta consta in a intelege procesul prin care un lucru este obtinut si/sau functioneaza ... pentru ca acel proces/mecanism poate fi extins in alte domenii ... ceea ce se pierde astazi prin "contrafacerea" it, este tocmai aceasta intelegere ... daca parintii ar fi ceva mai intelegatori si ar lasa, macar din cand in cand, propria lor egoitate deopare ... acel timp pretios (re)castigat ar (putea) fi indreptat catre copil ... putem ajunge departe! ... invatand lucruri noi, omul deprinde reflexe noi ... care pot fi mai importante decat diagonala la televizor sau capacitatea de procesare a telefonului ... diferenta de resursa temporala si financiara poate fi canalizata spre mai mult timp petrecut alaturi de copil/copii ... natura este un invatator bun, inca nu a fost corupta si nu poate fi mintita ...

      ... si ce anume se intampla cand bagati chibritul aprins in borcanul cu hidrogen???

    Mamaliga nu explodeaza.

    1. Dap... Se pare ca oile au o rezilienta si o supunere deosebita la hitlerism, astea sunt primele concluzii ale experimentului global. Din acest motiv, experimentul poate si trebuie sa continue, pana va ajunge cutitul la os.

    Exact asta s-a urmarit , arde-le-ar sufletele in Iad , ale celor care au pus la cale aceasta ticalosie !

    1. Se inchia in fiecare seara la Satan, stai linistit...

      Cine chinuie o intreaga planeta in felul asta.. a semnat de mult un contract cu Diavolul...  

    Din pacate, sefii nostri staruie in greseala prin onlineala exagerata comunicate si legi anti-speranta, generatoare de nesiguranta, singuratate, inutilitate. Asa e mai usor sa manipulezi si sa domini oamenii. Trimit sms-ul si a 3-a oara?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb