Ministerul Agriculturii a cerut ADS să rediscute metoda de privatizare a SNIF

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 21 mai 2008

Ministerul Agriculturii a cerut ADS să rediscute metoda de privatizare a SNIF

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu poate stabili printr-un act normativ metoda de privatizare a Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), dar a solicitat ADS să rediscute, joi, despre modalitatea de privatizare, a declarat, ieri, secretarul de stat, Gheorghe Albu, citat de NewsIn.

"Nu există prevedere legală pentru ca Ministerul Agriculturii să emită un ordin privind metoda de privatizare a SNIF. Obligaţia MADR este să stabilească un plan de privatizare şi să recomande Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) anumite metode de privatizare. Acest lucru s-a întâmplat deja, MADR a recomandat trei variante pentru privatizarea SNIF, respectiv prin vânzarea de acţiuni, negociere directă şi licitaţie. În luna aprilie, Consiliul de Administraţie al ADS a decis ca privatizarea să se realizeze prin vânzarea de acţiuni", a declarat, ieri, secretarul de stat în MADR, Gheorghe Albu, după întâlnirea cu reprezentanţii Uniunii Sindicale din Îmbunătăţiri Funciare (USIF).

Potrivit lui Albu, deoarece angajaţii SNIF protestează faţă de decizia ADS, Consiliul de Administraţie trebuie să readucă în discuţie metoda de privatizare.

"Consiliul de Administraţie se convoacă joi şi va rediscuta modalitatea de privatizare. Nu pot să spun ce variantă se va vota, însă reprezentantul MADR va primi mandat să voteze pentru negociere directă. Noi ne dorim să se păstreze obiectul de activitate al SNIF şi după privatizare", a spus Albu.

Angajaţii Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) au pichetat, ieri, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi au cerut ministerului să emită un ordin pentru ca SNIF să se privatizeze prin metoda negocierii directe, ci nu prin vânzarea de acţiuni, aşa cum a decis ADS. Sindicaliştii au anunţat că vor continua protestele şi azi, nefiind exclusă varianta de a intra în greva foamei, dacă revendicările nu vor fi soluţionate.

Potrivit preşedintelui Uniunii Sindicale din Îmbunătăţiri Funciare (USIF), Vasilica Blebea, privatizarea prin vânzare directă ar permite să se realizeze un protocol prin care salariaţii să-şi păstreze locul de muncă, iar SNIF domeniul de activitate. Blebea a menţionat că asociaţia salariaţilor negociază, în prezent, cu anumite bănci, condiţiile în care s-ar putea realiza un parteneriat pentru participarea la negocierea directă, în cazul în care se decide această variantă de privatizare.

În ceea ce priveşte protecţia salariaţilor intraţi în programul de restructurare SNIF, Blebea a spus că salariaţii disponibilizaţi nu beneficiază de nicio formă de protecţie socială, deoarece actul normativ privind plăţile compensatorii a fost avizat negativ de Ministerul Muncii.

Guvernul a decis, la sfârşitul lunii august 2007, instituirea administrării speciale la SNIF. Potrivit actului normativ, "ADS exercită în numele statului prerogativele ce decurg din calitatea de unic acţionar al SNIF până la finalizarea privatizării". De asemenea, MADR realizează un studiu privind planul de privatizare, pe baza căruia se vor propune mai multe alternative de privatizare. Atât planul de privatizare, cât şi procedura de privatizare trebuie aprobate de consiliul de administraţie al ADS.

Potrivit legii, administrarea specială în perioada de privatizare se instituie la societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice deţine un pachet majoritar de acţiuni, aflate în proces de privatizare, prin ordin de ministru. De la data instituirii procedurii de administrare specială, se adoptă o serie de măsuri excepţionale. Astfel, nicio regie autonomă, companie naţională sau societate comercială nu are dreptul să schimbe, să refuze ori să întrerupă servicii (elec­tricitate, gaze naturale, apă) către societate.

În schimb, societatea este obligată să întocmească un grafic de reeşalonare a obligaţiilor restante către furnizorii de servicii şi să achite anumite rate potrivit graficului. Doar dacă acest grafic nu este respectat, furnizorii pot să întrerupă serviciile respective.

În domeniul îmbunătăţirilor funciare, există două instituţii responsabile. SNIF exploatează lucrările de îmbunătăţiri funciare şi gestionează canalele de drenaj şi pompele de evacuare a apelor din zonele agricole. Societatea execută lucrările contractate de Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) şi acţiunile de inter­venţie în cazul stării de necesitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb