Ministerul Agriculturii: Fonduri de peste 274 milioane lei în conturile fermierilor din sectorul cerealelor

F.D.
Miscellanea / 21 noiembrie 2023

Ministerul Agriculturii: Fonduri de peste 274 milioane lei în conturile fermierilor din sectorul cerealelor

Fermierii din sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase vor primi peste 274 milioane de lei pentru plata sprijinului de urgenţă în urma pierderilor economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, din totalul de 274.057.212 lei (55.381.013,95 euro), suma de 147.115.286,60 lei reprezintă finanţare externă nerambursabilă pusă la dispoziţia statului român prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar 126.941925,40 lei sunt din bugetul de stat prin MADR, în cadrul capitolului 83.01 "Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare", titlul 40 Subvenţii, articolul 40.15 "Sprijinirea producătorilor agricoli".

"Acordăm acest sprijin de urgenţă pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafeţele aferente cererii de plată unică pe suprafaţă depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui", a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministerul de resort precizează că, pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepţional sub formă de grant, de 2 lei/litru, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/hectar de motorină, precum şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/hectar de motorină.

Sprijinul total din partea Guvernului este de 3,63 lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă circa jumătate din preţul carburantului.

Conform legislaţiei în vigoare, plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, însă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că depune toate eforturile ca beneficiarii să primească banii în conturi în perioada imediat următoare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 55 milioane de euro ptr. fermierii romani,

    care au avut pierderi de peste 900 milioane euro din 

    cauza cerealelor neconforme UE venite din Ucraina,

    rusinos !!! 

    1. da

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb