Ministerul Agriculturii nu este de acord cu preţul de referinţă la grâu stabilit de procesatori

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 5 iulie 2006

Producătorii şi procesatorii ameninţă cu scumpirea pîinii

Ministerul Agriculturii nu este de acord cu preţul de referinţă la grâu stabilit în Consiliul pe Produs de producători şi procesatori la 0,5 lei/kg, deşi aceştia ameninţă că vom asista la creşteri semnificative ale preţului pâinii, între 5 şi 10 bani/bucată. "Nu vom achiziţiona grâu de la producători cu acest preţ stabilit în Consiliul pe Produs în condiţiile în care pe piaţa europeană preţul de intervenţie este de 101 euro/tonă, adică în jur de 0,34 - 0,35 lei/kg", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Acesta a afirmat că în fiecare an sunt ameninţări referitoare la scumpirea pâinii. "Aşa cum arată acum culturile de grâu credem că vom avea o recoltă bună, deşi nu vreau să dau un pronos-tic în momentul de faţă. Consider că nu există elemente care să ne conducă la creşterea preţurilor la pâine", a afirmat Gheor-ghe Flutur, citat de Rompres.

Pe de altă parte, ministrul agriculturii a precizat că îi înţelege pe producători, care încear-că să îşi apere interesele, întrucât se confruntă cu ani agricoli grei, cu cheltuieli foarte mari de producere, dar şi cu preţuri ridicate la depozitare.

"Cu toate acestea, cred că preţul stabilit în Consiliul pe Produs trebuie argumentat corect ca să nu ne trezim cu o dereglare a pieţei pe care abia acum încercăm să o organizăm", a spus Flutur. Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Adrian Rădulescu, a declarat că în cazul în care nu va fi acceptat preţul de referinţă ca preţ de intervenţie pe piaţă pentru cele 200.000 tone de grâu pe care vrea să le achiziţioneze Ministerul Agriculturii de la producători, în toamna acestui an, trebuie găsite alte soluţii pentru a nu-i aduce pe producători în faliment.

"Ar trebui respectat acordul interprofesional încheiat în -toamnă în care se prevedea acordarea unei sume de 150 lei/ha pentru producătorii care produc grâu marfă, alături de ajutorul de 170 lei /ha de la începutul campaniei sau o subvenţie pe producţia marfă de 7 - 10 bani/kg", a spus Rădulescu. Acesta a mai precizat că în acest an nu va exista o supra-producţie la grâu dacă ţinem cont de îngheţul din iarnă, de inundaţii şi de suprafeţele mai mici însămânţate cu grâu. Cu toate acestea, Rădulescu a anunţat că preţul pâinii va suferi în mod sigur modificări în urma creşterii preţurilor la motorină, energie şi gaze.

Deocamdată, o decizie în privinţa preţului de intervenţie pe piaţă nu a fost luată, reprezentanţii Consiliului pe Produs la cereale fiind în discuţii la Ministerul Agriculturii. Ministrul Flutur a anunţat că în momentul în care va exista un rezultat acesta va fi făcut public.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb