MINISTERUL AGRICULTURII Seceta a afectat aproape jumătate din ţară

G.M.
Materii Prime / 22 iulie 2022

Seceta a afectat aproape jumătate din ţară

Suprafaţa totală afectată de secetă este de 89.605 ha, conform situaţiei comunicată astăzi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Suprafeţele cu culturi afectate raportate până în prezent sunt situate în 19 judeţe - Arad, Bacău, Botoşani, Buzău, Brăila, Călăraşi, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Giurgiu, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Vrancea. Situaţia suprafeţelor la culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Pe lângă comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de seceta pedologică, reprezentanţii MADR le-au transmis fermierilor informaţii cu privire la demersul iniţiat la Comisia Europeană pentru aprobarea acordării avansului pentru plăţile directe la un nivel de 70% şi 85% pentru măsurile de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2022.

Reprezentanţii MADR arată că au fost elaborate proiectele de hotărâre de guvern pentru aprobarea unor scheme de ajutor excepţional pentru plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu vii cu struguri pentru vin, precum şi pentru susţinerea activităţii de creştere în sectoarele suin şi avicol, în anul 2022, în valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene şi 26,1 milioane euro de la bugetul naţional, precum şi proiectul de hotărâre privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj din România, în vederea adaptării agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole. Suma destinată acestui program este de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul naţional, care vor fi alocate până în anul 2027. Pe lângă acest program, vor fi realizare investiţii noi în infrastructura secundară de irigaţii din fonduri UE, în valoare de 400 milioane euro, prin Planul Naţional Strategic 2023-2027 şi investiţii de 100 milioane euro în sisteme locale de irigaţii prin intermediul aceleiaşi surse de finanţre.

Ministerul de resort mai arată că a fost constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui ghid de bune practici care să indice tehnologii şi soiuri adaptate la noile condiţii climatice şi a fost înfiinţat, prin ordinul ministrului Petre Daea, un grup de lucru privind gestionarea efectelor produse de schimbările climatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb