China şi Statele Unite au convenit să anuleze, în etape, tarifele vamale pe care şi le-au impus reciproc în timpul războiului comercial care durează de luni de zile, potrivit anunţului făcut ieri de Ministerul Comerţului de la Beijing, care nu a specificat un calendar în acest sens.
Conform Reuters, un acord comercial interimar între SUA şi China este aşteaptat să includă un angajament al Statelor Unite privind anularea tarifelor programate să intre în vigoare la data de 15 decembrie pentru importuri chinezeşti în valoare de aproximativ 156 de miliarde de dolari, care includ, printre altele, telefoane mobile, laptopuri şi jucării.
"Anularea tarifelor a fost o condiţie importantă pentru un acord", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing, Gao Feng, adăugând că ambele părţi trebuie să anuleze simultan unele tarife vamale, ceea ce va reprezenta "faza întâi" a acordului.
"Războiul comercial a început cu aceste tarife vamale şi ar trebui să se încheie cu eliminarea lor", a subliniat Gao Feng, menţionând: "Proporţia tarifelor anulate pentru ca ambele părţi să ajungă la un acord de «faza întâi» trebuie să fie aceeaşi, dar valoarea care trebuie anulată poate fi negociată. În ultimele două săptămâni, principalii negociatori ai ambelor părţi au avut discuţii serioase şi constructive cu privire la rezolvarea adecvată a diferitelor preocupări fundamentale. Ambele părţi au convenit să anuleze tarifele suplimentare în diferite faze, în condiţiile în care înregistrează progrese în negocieri".
Ieri, agenţia chineză de ştiri Xinhua (de stat) a informat că autorităţile vamale şi Ministerul Agriculturii din China iau în considerare înlăturarea restricţiilor pe importurile de carne de pui din SUA.
China a interzis toate importurile de păsări şi ouă din SUA în ianuarie 2015, din cauza unui focar de gripă aviară.
Anterior anunţului făcut ieri de Ministerul Comerţului de la Beijing, o sursă citată de Reuters declara că negociatorii chinezi au dorit ca Statele Unite să anuleze taxele vamale de 15% pe bunuri chinezeşti de aproape 125 de miliarde de dolari, care sunt aplicate de la 1 septembrie.
De asemenea, aceştia au solicitat scutiri de la tarifele anterioare de 25% aplicate pe importuri de aproximativ 250 de miliarde de dolari, care includ bunuri de la utilaje şi semiconductori până la mobilă.
O sursă apropiată discuţiilor a spus că oficialii Chinei pun presiuni pe Washington "să elimine toate tarifele cât mai curând posibil".
Un acord între cele două mari puteri economice ale lumii ar putea fi semnat luna aceasta de preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping, într-un loc care nu este stabilit deocamdată. A fost luată în calcul Londra, unde cei doi lideri s-ar putea întâlni după un summit NATO la care va participa Trump în perioada 3-4 decembrie. Gao Feng a refuzat să spună când şi unde ar avea loc o întrunite între Trump şi omologul său chinez.
De când Trump şi-a preluat funcţia, în 2017, administraţia sa a făcut presiuni asupra Chinei pentru ca ţara asiatică să reducă subvenţiile masive acordate firmelor de stat şi să pună capăt transferului forţat de tehnologie americană către firmele chineze.