"Bridge PKI", proiectul dezvoltat de Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI), care are ca principal obiectiv dezvoltarea interoperabilităţii infrastructurilor informatice de securitate, va fi finalizat în luna august a acestui an, potrivit reprezentanţilor Ministerului. Platforma IT va permite comunicarea securizată între entităţi publice şi private care utilizează tehnologii de criptare provenind de la furnizori diferiţi. "Proiectul va permite efectuarea unor tranzacţii sigure între organizaţii ce folosesc tehnologii PKI (Public Key Infrastructure) provenind de la firme diferite", au specificat oficialii MSI.
Diana Voicu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, a spus: "Accesul cetăţenilor la informaţia de interes public va fi asigurat, evitându-se restricţionările legate de spaţiu şi timp. Totodată, soluţiile de securitate implementate la nivelul instituţiilor publice vor asigura deplina confidenţialitate şi integritate a datelor şi informaţiilor transmise sistemului".
Decebal Popescu, consilier al ministrului pentru Societatea Informaţională, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă: "PKI este un ansamblu de produse hardware şi software, care vin în contact cu procedurile şi conceptele de securitate pe care le vom implementa. Nu este nici tehnologie proprie, nici infrastructură proprie, totul este un ansamblu. Nu face altceva decât să asigure comunicarea şi securizarea comunicării între două persoane care nu se cunosc".
Implementarea propriu-zisă a proiectului a început în luna octombrie 2013, odată cu semnarea contractului de servicii, urmând să se încheie în luna august 2014. Până în prezent au fost livrate, instalate şi configurate toate echipamentele necesare.
Bugetul total alocat proiectului este de 5,1 milioane de lei, fără TVA, şi cuprinde costuri cu achiziţia de hardware, software, servicii de mentenanţă, management de proiect. Contractul pentru implementarea proiectului a fost semnat cu Asesoft Internaţional (lider), şi XOR IT Systems SRL, câştigătorii unei licitaţii organizate de MSI, în toamna anului trecut. La licitaţie au mai depus oferte consorţiile formate din Powernet Consulting, Ascenta IT Services şi Evolva Trend Consultant SRL - 4,3 milioane de lei (TVA inclusă), BION Advanced Support Team, Svasta ICG şi Teamnet International - 5,94 milioane de lei (TVA inclusă), precum şi Software Development&Consulting, Novensys Dynamics şi Business Consulting Software - 7,6 milioane de lei (TVA inclusă), conform datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.
Înfiinţată în anul 2001, Asesoft International este un producător de aplicaţii software la comandă şi a consemnat afaceri de 112,7 milioane de lei în 2012, de la 110,3 milioane de lei în anul anterior. Societatea este controlată de Minasee Holdings Ltd (Cipru) - 99,43% din capital şi Cristian Năstăsoiu - 0,57% din capital. Potrivit unor informaţii publicate în presă, Asesoft International este controlată indirect de deputatul şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă. De altfel, domnia sa a înfiinţat grupul de firme Asesoft, alături de Iulian Stanciu.
Asociaţii XOR IT Systems sunt Olionvest Holdings Ltd (Cipru) - 61% din capitalul social, Cardiplan Investments Ltd (Cipru) - 24% şi Dan-Ionuţ Rizea- 15%. În 2012, afacerile firmei au atins 76,64 milioane de lei, de la 58,52 milioane de lei în 2011. XOR IT Systems furnizează servicii şi soluţii integrate de management al documentelor, arhivare electronică şi captură de date din formulare.