MINISTERUL CULTURII: ''Actul normativ privind schema de ajutor de stat va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a fi îmbunătăţit''

G.U.
Cultură / 24 noiembrie 2020

''Actul normativ privind schema de ajutor de stat va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a fi îmbunătăţit''

Actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat destinate domeniului cultural va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătăţit, anunţă un comunicat de presă al Ministerului Culturii.

În urma neclarităţilor apărute în spaţiul public, cu privire la modul în care va fi implementată schema de ajutor de stat, anunţată săptămâna trecută, precum şi la categoriile de operatori culturali cărora li se va adresa, reprezentanţii Guvernului României şi ai Ministerului Culturii au avut o nouă întâlnire cu reprezentanţii sectorului cultural-creativ şi ai artiştilor, notează sursa citată.

"Artiştii reprezintă inima sectorului cultural, iar acest lucru ne dorim să reiasă din actuala schemă de ajutor de stat. Suntem conştienţi de faptul că cei care activează în acest domeniu au nevoi şi aşteptări diferite. Vorbim de artişti, actori, interpreţi, personalul angajat în aparatul tehnic şi întreg ecosistemul cultural. În acest moment actul normativ nu este în dezbatere publică, însă vom continua seria de întâlniri cu cât mai mulţi reprezentanţi ai sectorului cultural, astfel încât să putem creiona o schemă de ajutor de stat eficace şi care să respecte toate normele naţionale şi europene. Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, să salveze zonele aflate în acest moment în dificultate, dar să încurajeze şi performanţa artistică", a declarat Raluca Turcan, viceprim-ministru.

Potrivit comunicatului, concluziile discuţiilor de astăzi de la Palatul Victoria au fost:

- ''În acest moment, actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătăţit. Dimensionarea cât mai exactă a impactului financiar şi stabilirea numărului total de beneficiari eligibili sunt condiţii fundamentale pentru succesul acestei scheme. În acest sens, perioada de înscriere a actanţilor culturali vizaţi în Registrul Sectorului Cultural s-a extins. ( https://www.culturadata.ro/registrul-sectorului-cultural/) până miercuri, 9 decembrie 2020. De îndată ce vom avea date cât mai exacte pentru a putea cuantifica efortul financiar necesar, vom lansa actul normativ de aprobare a schemei în dezbatere publică. Toţi operatorii culturali vor fi invitaţi să transmită puncte de vedere, astfel încât să se poată identifica cele mai bune soluţii pentru utilizarea eficientă a fondurilor în sprijinul întregului sector şi pentru diminuarea efectelor pandemiei''.

-'' În urma aceste întâlniri, doamna viceprim-ministru, Raluca Turcan, a propus ca echipele Guvernului şi ale Ministerului Culturii să aibă întâlniri zilnice cu toţi reprezentanţii artiştilor, lucrătorilor culturali, ai companiilor de tehnică pentru evenimente, ONG-urilor şi organizatorilor de evenimente pentru definitivarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural''.

- ''Cu această ocazie, amintim de indemnizaţia pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturile conexe, pot aplica lunar pe platforma https://aici.gov.ro în baza unei copii a unui contract de drepturi de autor şi drepturi conexe din ultimele 9 luni anterior declanşării stării de urgenţă. Măsura va beneficia de o prelungire până în iunie 2021''.

Conform sursei citate, schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii propusă de Ministerul Culturii va asigura finanţarea nerambursabilă a actanţilor din unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educaţie culturală, sectorul cultural independent. Plafonul maxim al fiecărui proiect cultural va fi de 800.000 euro/ beneficiar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Copii nu au tablete,batranii mor de foame in casa iar oameni simpli au ramas fara seviciu iar ei dau bani la cantareti si artisti multi din ei protestau in piata sa nu se mareasca salariile medicilor,pensiile si alocatiile oare acum nu este o plata mascata pentru ajutorul dat sa ajunga guvernul meu la guvernare

    cred ca ar trebu atentionat si Tiriac sa nu uite ca a fost omisi de pe lista

    BRAVO DELIA, AI GENERAT O CANTITATE SUFICIENTA DE SALIVA DE CARE URMEAZA SA TE BUCURI CAND TE VOI INTALNI

    TU SI ALTII CA TINE 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb