Ministerul Educaţiei a schimbat componenţa CNSPIS, vechea conducere fiind acuzată de lipsă de comunicare şi transparenţă

D.I.
Politică / 30 martie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat, în această seară, schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS), vechea conducere fiind acuzată de lipsă de comunicare şi transparenţă, conform unui comunicat al instituţiei, dat publicităţii.

Potrivit documentului, pe lista celor 17 membrii selectaţi dintre cei care şi-au depus candidaturile, se află profesori din Bucureşti, Iaşi, Suceava, Craiova, Timişoara sau Cluj.

Reprezentanţii MEN afirmă: "Având în vedere funcţionarea deficitară a CNSPIS în raport cu solicitările Ministerului Educaţiei Naţionale, de la constituirea prin ordinul de ministru nr. 6.110/16.12.2016, la care se adaugă, pe de-o parte, lipsa de comunicare internă şi lipsa transparenţei în elaborarea documentelor, respectiv luarea deciziilor, reclamată chiar de către membrii acestui consiliu consultativ, precum şi dezacordul public exprimat de către universităţi cu privire la viziunea membrilor CNSPIS referitoare la domeniile de interes strategic asumate de România la nivel naţional şi european, dar şi de cerinţele pieţei muncii, pe de altă parte, MEN a decis schimbarea componenţei acestui consiliu".

Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că modificarea componenţei CNSPIS a fost făcută cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Printre atribuţiile CNSPIS se regăsesc fundamentarea şi repartizarea cifrei de şcolarizare.

Potrivit sursei citate, "În pofida tuturor acţiunilor întreprinse de MEN pentru a susţine activitatea CNSPIS, de fiecare dată acest consiliu consultativ fie a solicitat prelungirea termenelor, fie a cerut suplimentarea numărului de experţi sau a invocat lipsa timpului, astfel încât constant a transmis cu întârziere şi incomplet datele solicitate de către minister. Abia la finele lunii decembrie 2017, CNSPIS a transmis MEN un proiect de Metodologie de alocare a cifrei de şcolarizare pe domenii de studii universitare pentru studii universitare de licenţă, master şi doctorat în anul universitar 2018-2019, care a fost supus dezbaterii publice".

MEN afirmă că "există neclarităţi în ceea ce priveşte elaborarea acestui document".

"Deşi CNSPIS a solicitat în anul 2017 completarea Grupurilor de lucru cu experţi externi, iar MEN a soluţionat această cerere prin ordinul nr. 5.484/13 noiembrie 2017 (suplimentând grupurile de lucru cu 16 experţi externi), la reuniunea CNR din data de 2.02.2018 a fost susţinută de către vicepreşedintele CNSPIS o prezentare a metodologiei de alocare a cifrei, din care reieşea faptul că acest document a fost elaborat doar de cinci experţi, ceilalţi membri ai CNSPIS nefiind informaţi despre rezultatul final", mai anunţă MEN.

Totodată, ministerul precizează că metodologia nu a ţinut cont de solicitările MEN referitoare la alocarea cifrei pe domeniile prioritare cu potenţial de creştere pentru România, asumată prin Programul de Guvernare.

Selecţia noii componenţe a demarat în luna februarie şi au aplicat 223 de persoane, dintre care 71 au finalizat aplicaţiile şi au putut intra în procedura de selecţie. Comitetul de selecţie a evaluat cele 71 de candidaturi depuse şi a ales cele 17 persoane eligibile pentru a ocupa poziţia de membru CNSPIS, printre care se regăsesc şi componenţi din vechea structură CNSPIS.

În comunicat se mai arată că "Atât la momentul lansării apelului, cât şi la data postării în dezbatere publică a listei celor 17 persoane selectate, universităţile au fost notificate în acest sens. Menţionăm că nu a fost înregistrată la MEN nicio contestaţie din partea domnului Bogdan Murgescu (fostul director CNSPIS - n.r)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb