MINISTERUL FINANŢELOR: "Deficit de 0,24% din PIB pe primele opt luni"

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 septembrie 2014

"Deficit de 0,24% din PIB pe primele opt luni"

Execuţia bugetară s-a încheiat, la data de 31 august 2014, cu un deficit de 0,24% din PIB faţă de 1,3% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent, a anunţat, ieri, Ministerul Finanţelor Publice. Acest lucru înseamnă, potrivit ministerului, că sunt create premisele încadrării în ţinta de deficit pe ansamblul anului 2014, de 2,2% din PIB.

Cheltuielile pentru investiţii din primele opt luni, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, faţă de 17,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. "Menţionăm că în perioada raportată din anul 2013 au fost plătite arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei", precizează un comunicat remis redacţiei.

Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiţii din primele 8 luni ale anului 2014 sunt la un nivel apropiat de cel realizat în perioada similară a anului trecut, consideră reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 136,8 miliarde lei, reprezentând 20,7% din PIB, au fost cu 4,3% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Comunicatul mai precizează: "S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+2.065,9 milioane lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1.000 milioane de lei), accize (+1.516,3 milioane de lei), impozitul pe profit (+943,8 milioane lei), TVA (+345,4 milioane de lei).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 48,9%, ca urmare a încasării în anul precedent a taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în suma de 2 miliarde de lei.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 5,0%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 2,8% şi venituri nefiscale cu 1,5%, conform sursei citate.

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 138,3 miliarde lei, s-au redus atât în termeni nominali, cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au mai arătat că, faţă de anul precedent, în perioada analizată, a fost înregistrată reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 2,3% datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb