Execuţia bugetară s-a încheiat, la data de 31 august 2014, cu un deficit de 0,24% din PIB faţă de 1,3% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent, a anunţat, ieri, Ministerul Finanţelor Publice. Acest lucru înseamnă, potrivit ministerului, că sunt create premisele încadrării în ţinta de deficit pe ansamblul anului 2014, de 2,2% din PIB.
Cheltuielile pentru investiţii din primele opt luni, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, faţă de 17,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. "Menţionăm că în perioada raportată din anul 2013 au fost plătite arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei", precizează un comunicat remis redacţiei.
Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiţii din primele 8 luni ale anului 2014 sunt la un nivel apropiat de cel realizat în perioada similară a anului trecut, consideră reprezentanţii Ministerului Finanţelor.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 136,8 miliarde lei, reprezentând 20,7% din PIB, au fost cu 4,3% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Comunicatul mai precizează: "S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+2.065,9 milioane lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1.000 milioane de lei), accize (+1.516,3 milioane de lei), impozitul pe profit (+943,8 milioane lei), TVA (+345,4 milioane de lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 48,9%, ca urmare a încasării în anul precedent a taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în suma de 2 miliarde de lei.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 5,0%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 2,8% şi venituri nefiscale cu 1,5%, conform sursei citate.
Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 138,3 miliarde lei, s-au redus atât în termeni nominali, cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au mai arătat că, faţă de anul precedent, în perioada analizată, a fost înregistrată reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 2,3% datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.