Ministerul Finanţelor Publice a început discuţiile cu investitorii străini

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iunie 2011

Bloomberg: România se împrumută pe pieţele internaţionale cu cele mai mici costuri

Momentul oportun pe care Ministerul Finanţelor Publice îl aştepta în luna martie, ca să lanseze pe pieţele externe emisiunea de eurobonduri, se pare că a apărut, potrivit estimărilor Bloomberg.

Ţara noastră vrea să vândă obligaţiuni cu maturitate de cel puţin cinci ani, în valoare de 500 milioane de euro - 1,5 miliarde de euro, până la sfârşitul acestei săptămâni, în funcţie de condiţiile din piaţă, a declarat Bogdan Drăgoi, secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, citat de Bloomberg. Domnia sa a adăugat că statul român s-a adresat, ieri, investitorilor din Londra, în întâlniri organizate de "Erste Group Bank" şi "Societe Generale".

Costurile de împrumut ale ţării noastre au coborât la cel mai scăzut nivel din noiembrie, după ce reducerile de cheltuieli au crescut încrederea investitorilor în prima emisiune de titluri în euro a Guvernului, pe piaţa internaţională, prin programul MTN (Medium Term Notes), trans-mite Bloomberg.

Randamentul eurobondurilor României, cu scandeţă în 2018, a coborât cu 0,59 puncte procentuale din februarie, la 5,46%, reiese din calculele Bloomberg. Obligaţiunile emise de ţara noastră se situează astfel cu 0,36 puncte procentuale sub nivelul randamentului cerut pentru titluri similare ale Ungariei, ţară cu rating mai ridicat. În schimb, randamentul ţării noastre de anul trecut a fost cu 1,29 puncte procentuale peste cel al Ungariei.

Peter Attard Montalto, economist din Londra al companiei "Nomura International", a declarat citat de Bloomberg că este încrezător în progamul MTN al Guvernului de la Bucureşti, mizând pe încrederea inves-titorilor.

Domnia sa a precizat: "Emisiunea de obligaţiuni a României ar trebui să meargă bine, iar apetitul sporit din partea investitorilor globali pentru titluri ale statelor din Europa Centrală şi de Est, în euro sau dolari, persis-tă. România ar fi înţeleaptă să atragă cererea în exces şi să crească valoarea emisiunii, dacă poate face acest lucru fără o majorare semnificativă a costurilor".

De aceeaşi părere este şi Gyula Toth, analist pentru pieţe emergente la UniCredit.

Domnia sa a declarat, citat de Bloomberg, că sentimentul pozitiv în privinţa pieţei din România este încă prezent şi se înregistrează un interes deosebit din partea investitorilor străini.

Preţul ofertei României va fi, probabil, stabilit pentru a oferi un randament de 2,5 puncte procentuale peste rata mid-swap, sau cu 0,2% mai puţin decât a plătit Ungaria, în mai, pentru obligaţiuni cu scadenţa în 2019, potrivit estimărilor Nomura şi UniCredit.

Peter Attard Montalto a mai precizat că România va oferi, probabil, obligaţiuni în valoare de 750 milioane de euro, dar va vinde, în final, ti-tluri de un miliard de euro.

Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, a declarat, săptămâna trecută, că ţara noastră poate să obţină prin emisiunea de titluri în euro din această lună, un preţ similar sau mai bun ca anul trecut, în urma intensificării redresării economice.

"Prima de risc pentru România a scăzut, situaţia macroeconomică este mai bună, economia îşi revine, iar deficitul de cont curent rămâne relativ scăzut", a precizat Jeffrey Franks.

Guvernul a vândut titluri de trezorerie în valoare de 26,2 miliarde de lei în acest an, peste obiectivul propus de 23 miliarde de lei. Statul a atras 939 milioane de euro prin obligaţiuni pe trei ani, emise pe piaţa internă. Ministerul de Finanţe trebuie să răscumpere datorii denominate în euro de peste 2,5 miliarde de euro în iulie.

Bogdan Drăgoi, secretar de stat la Ministerul de Finanţe, a declarat în martie anul acesta că instituţia pe care o reprezintă este foarte relaxată şi îşi permite luxul să aştepte momentul oportun ca să iasă în piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb