Programul Rabla 2022 va începe în 4 februarie, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
"În câteva zile se finalizează Programul Rabla pentru versiunea 2022 - 2024. Am promis asociaţiilor de profil predictibilitate şi dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu închiderea porţilor imediat după terminarea banilor, ci o etapizare şi o predictibilitate în ceea ce priveşte finanţarea şi avantajele unui asemenea program. La ora actuală există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere maşini noi, inclusiv pentru a susţine industria autohtonă de producere a autoturismelor", a precizat Tanczos Barna, care a spus că săptămâna viitoare Ministerul Mediului va prezenta toate detaliile privind noua ediţie a acestui program.
Ministrul Mediului a mai spus că anul acesta nu se vor introduce taxe noi, ceea ce înseamnă că nu vor exista taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare. El a anunţat că va fi introdus un program complementar programului Rabla, derulat în parteneriat cu autorităţile locale, prin care cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să cumpere o maşină nouă dacă primesc un voucher pentru predarea unui autovehicul vechi.
"Este un proiect în lucru. L-am discutat de mai multe ori şi cu reprezentanţii municipiilor, oraşelor, comunelor. În luna ianuarie, după ce avem o variantă finalizată vom începe dezbaterile pe program cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale, astfel încât în primul trimestru să putem lansa un astfel de program complementar şi care să fie mai flexibil şi la dispoziţia autorităţilor locale, unde să contribuie şi ei cu anumite sume pentru a scădea poluarea în zonele respective", a precizat Tanczos Barna.
Anul trecut, programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au început la finalul lunii aprilie, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Prima de casare pentru Rabla Clasic a fost majorată în 2021 de la 6500 lei la 7500 lei. De majorarea valorii au beneficiat şi cele două ecobonusuri pentru Rabla Plus: cel pentru tehnologia hibrid a crescut în 2021 de la 2500 lei la 3000 de lei, iar ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km s-a majorat de la 1000 de lei la 1500 de lei.
Tot anul trecut, la programului Rabla Plus valoarea primei de casare pentru un autoturism full electric a fost de 10.000 euro, iar pentru maşinile hibride plug-in de 4500 euro, însă ea nu putea depăşi 50% din valoarea autovehiculului nou.
Cei care doreau să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să cumpere un autovehicul electric au putut beneficia atât de prima de casare acordată prin Rabla Clasic, în valoare de 7500 lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Rabla Plus.