Ministerul Mediului propune un Plan naţional de achiziţii ecologice 2025-2030

A.F.
Politică / 26 decembrie 2024

Ministerul Mediului propune un Plan naţional de achiziţii ecologice 2025-2030

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Planului naţional de achiziţii ecologice 2025-2030, care vizează implementarea unui plan de acţiune care stabileşte ţinte anuale pentru realizarea de achiziţii ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, în scopul stabilirii de măsuri corelative obligaţiilor reglementate prin legislaţia în materia achiziţiilor publice/sectoriale.

Proiectul de act normativ a fost elaborat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

În vederea monitorizării implementării acestui plan, entităţile achizitoare au obligaţia de a raporta, prin intermediul facilităţilor puse la dispoziţie de operatorul SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), achiziţiile publice ecologice realizate.

"Prezentul Plan naţional urmăreşte promovarea achiziţiilor ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, Guvernul României angajându-se astfel la o abordare ecologică în activităţile sale, prin utilizarea APE (achiziţiilor publice ecologice, n.r.) ca modalitate de promovare a guvernanţei durabile, implicând autorităţile administraţiei publice de la nivel local, administraţiile oraşelor şi toţi factorii interesaţi relevanţi. Prezentul proiect de Plan de achiziţii ecologice, prin acţiunile propuse se aliniază obiectivului de protecţie a mediului al Uniunii Europene în privinţa atingerii neutralităţii climatice până în 2050, Pactului Ecologic European şi măsurilor pentru tranziţia la o economie circulară, incluse în Planul de acţiune pentru economia circulară propus de Comisia Europeană", se arată în document.

Din perspectiva politicii de mediu, achiziţiile publice ecologice vizează eficientizarea utilizării a energiei şi a apei, reducerea cantităţii de deşeuri precum şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Totodată, achiziţiile publice ecologice facilitează dezvoltarea unei pieţe pentru resurse secundare, care favorizează tranziţia României către economia circulară.

"Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere aprobarea şi implementarea unui plan de acţiune care stabileşte ţinte anuale pentru realizarea de achiziţii ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, în scopul stabilirii de măsuri corelative obligaţiilor reglementate prin legislaţia în materia achiziţiilor publice/sectoriale. Produsele, serviciile şi lucrările pentru care se stabilesc ţinte anuale pentru achiziţiile publice pentru perioada 2025-2030, sunt: computere, monitoare, tablete, smartphone-uri; hârtie de copiat şi hârtie grafică; echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare a imaginii; mobilier; produse de curăţenie interioară; alimente; produse textile; echipamente electrice şi electronice utilizate în sectorul asistenţei medicale; produse pentru amenajarea spaţiilor publice verzi; centrale termice cu apă; sisteme de iluminat rutier şi de semnalizare rutieră; autovehicule pentru transport rutier; centre de date, camere ale serverelor şi servicii cloud; servicii catering; servicii de curăţenie interioară; vopsele, lacuri şi marcaje rutiere; întreţinerea spaţiului public; servicii de transport rutier; servicii de imprimare; proiectarea, execuţia şi gestionarea clădirilor; proiectarea, execuţia şi întreţinerea drumurilor; servicii privind textilele (spălarea, repararea, întreţinerea, preluarea textilelor)", se menţionează în Nota de fundamentare.

Achiziţiile publice ecologice contribuie la tranziţia ecologică dar şi la îmbunătăţirea factorilor socio-economici, menţinând coeziunea socială şi antrenând schimbări care să faciliteze tranziţia digitală. Astfel, investiţiile publice din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă constituie o oportunitate semnificativă pentru utilizarea achiziţiilor publice ecologice precum şi pentru formarea şi modernizarea administraţiei publice privind sustenabilitatea, având în vedere faptul că în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană solicită aplicarea principiului "a nu prejudicia în mod semnificativ" mediul (DNSH), în cadrul tuturor liniilor de intervenţie din PNRR.

Planul naţional de achiziţii ecologice reprezintă o foaie de parcurs naţională, care stabileşte ţinte pentru accelerarea tranziţiei către modelele de consum şi producţie durabile, precum şi sprijinirea autorităţilor/entităţilor contractante în achiziţionarea de produse şi servicii cu impact redus asupra mediului şi schimbarea comportamentului consumatorilor în sensul orientării acestora către produse, servicii şi lucrări durabile. De asemenea, PNAE va sprijini participarea IMM-urilor la piaţa unică europeană şi la sprijinirea entităţilor achizitoare în aplicarea criteriilor de mediu. Totodată PNAE va contribui la educarea mediului de afaceri în ceea ce priveşte respectarea principiilor dezvoltării durabile.

În România, din informaţiile puse de dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, cheltuielile pentru achiziţii publice au reprezentat 11% din PIB în anul 2022, fapt care demonstrează potenţialul enorm al acestora de a determina evoluţia economiei naţionale.

În prezent însă ritmul achiziţiilor publice ecologice/verzi la nivelul României este extrem de lent faţă de urgenţa cu care trebuie implementate măsuri privind ţintele de neutralitate climatică, care astfel nu pot fi atinse de România până în 2050, conform obiectivului UE. De asemenea, România este singurul stat membru care nu a avut până în prezent un plan de acţiune privind achiziţiile ecologice.

Tranziţia României către o societate durabilă bazată pe o economie incluzivă, cu emisii reduse de carbon, eficientă din punct de vedere a resurselor, ghidată de principiul central al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a nu lăsa pe nimeni în urmă, care să genereze bunăstare pentru întreaga societate, pentru generaţiile prezente şi viitoare, reprezintă un proces complex şi de lungă durată.

În această perioadă de tranziţie trebuie să avem în vedere faptul că evoluţia capitalului economic şi social nu mai poate fi separată de impactul pe care activitatea umană îl are asupra cadrului natural, iar creşterea progresivă a ponderii achiziţiilor publice ecologice din totalul achiziţiilor publice pe care le desfăşoară autorităţile publice centrale şi locale, are rolul de a reduce impactul asupra mediului.

În Uniunea Europeană, achiziţiile publice ecologice (APE) constituie un instrument important pentru atingerea obiectivelor politicii de mediu legate de schimbările climatice, utilizarea resurselor, consumul şi producţia durabile, în special având în vedere importanţa cheltuielilor sectorului public pentru bunuri, servicii şi lucrări.

Prin elaborarea Planului naţional de achiziţii ecologice (PNAE 2025-2030), România se conformează obiectivelor europene, ţara noastră fiind singura ţară care nu a avut până în prezent un plan de acţiune privind achiziţiile publice ecologice.

De asemenea, finalizarea cadrului legislativ privind promovarea achiziţiilor publice verzi şi ameliorarea procesului de urmărire statistico-economică şi socială a modelelor de consum şi de producţie durabilă la nivel naţional, regional şi local, (care se regăsesc în ţintele ODD 12 - Consum şi producţie responsabile), sunt obiective din Strategia Naţională privind Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 877/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 985/21 noiembrie 2018.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. fechete e harnic si face deja planul cincinal de furat, stie el de ce

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7360
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9205
Gram de aur (XAU)Gram de aur421.5141

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb