Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) derulează proiectul "Dezvoltarea infrastructurii în vederea interoperabilităţii şi accesului securizat pentru Administraţia Centrală" ("Dezvoltare Bridge PKI"), ce are ca principal obiectiv dezvoltarea interoperabilităţii infrastructurilor informatice de securitate, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Proiectul permite efectuarea unor tranzacţii sigure între organizaţii ce folosesc tehnologii PKI (Public Key Infrastructure) provenind de la firme diferite.
Bugetul total alocat proiectului este de 5,174 milioane lei fără TVA şi cuprinde costuri cu achiziţia de hardware, software, servicii de mentenanţă, management de proiect. Contractul pentru implementarea proiectului a fost semnat cu Asesoft Internaţional (firmă înfiinţată de actualul deputat PSD Sebastian Ghiţă) şi Xor IT Systems (despre care presa scrie că ar avea legături de afaceri cu acelaşi politician social-democrat).
Implementarea propriu-zisă a proiectului a început în octombrie 2013, odată cu semnarea contractului de servicii, urmând a fi încheiată în august 2014. Până în prezent, au fost livrate, instalate si configurate toate echipamentele care fac parte din proiect. În prezent, proiectul este în stadiul de integrare cu furnizorii de certificate calificate, aflându-se, de asemenea, în derulare activităţile de integrare funcţională pentru folosirea certificatelor digitale de către Punctul de Contact Unic, portalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi portalul "Dezvoltarea interoperabilităţii bazelor de date destinate IMM-urilor". De asemenea, au loc discuţii în acest sens şi cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi ai Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), se mai arată în comunicat.
Iniţiatorii intenţionează să orienteze administraţia publică spre deservirea cetăţenilor, ca să susţină, în manieră securizată, un schimb intensiv de informaţii şi date, atât în interiorul sistemului între instituţiile publice, cât şi în relaţia cu exteriorul, cu mediul de afaceri şi organizaţiile neguvernamentale, din ţară şi din Uniunea Europeană.
MSI doreşte să pună la dispoziţia mediului de afaceri o infrastructură care să permită interoperabilitatea între membrii participanţi, precum şi accesul securizat la această infrastructură.
Sistemul va furniza: posibilitatea certificării încrucişate ("cross-certification") între participanţi; lista semnată cu autorităţile de certificare acreditate; furnizează certificate cheie publică pentru fiecare membru PKI, precum şi lista corespunzătoare de certificate revocate; specificaţiile interfeţei pentru fiecare membru PKI ce interacţionează cu BCA, precum şi posibilitatea participanţilor de a testa, valida propria interfaţă la site-ul de referinţă.
Proiectul va asigura: schimbul de certificate prin certificare încrucişată; liste de certificate trust (CTL); certificate cheie publică furnizate de sistem către fiecare membru participant, la fel ca şi listele cu autorităţi de certificare revocate şi listele cu certificate revocate, precum şi site web pentru publicarea listelor cu certificate trust (CTL), a documentelor CP (certificate policy) şi a memorandului de convenţii.
În urma implementării acestui proiect, instituţiile publice vor avea o serie de beneficii. Unul dintre ele este flexibilitatea în alegerea furnizorilor de servicii PKI la nivelul fiecărei instituţii, permiţând o adaptare a soluţiei din punct de vedere tehnic, dar şi din punct de vedere al costurilor la cerinţele individuale ale instituţiei respective.
De asemenea, instituţiile vor avea posibilitatea să folosească toate soluţiile deja implementate, pentru economie de timp şi de buget în procesul de integrare. În plus, va fi asigurată securizarea tranzacţiilor dintre două sau mai multe instituţii, fără a fi necesară replicarea soluţiilor tehnice şi fără a fi nevoie de o investiţie punctuală (nu mai este necesară realizarea unui proiect de integrare ori de câte ori o instituţie trebuie să comunice securizat cu alta, oricine se poate lega în Bridge).
Creşterea accesului cetăţeanului la informaţii de interes public este şi ea vizată, alături de asigurarea securităţii datelor cu caracter personal (indiferent de instituţia care le deţine sau le procesează) şi un sprijin pentru folosirea la scară largă a semnăturii electronice.
"Prin acest proiect, se are în vedere realizarea în condiţii de securitate a unui obiectiv prioritar al Agendei Digitale pentru România, şi anume cel al interoperabilităţii sistemelor informatice în vederea asigurării serviciilor electronice la standardele europene de calitate. Agenda Digitală pentru România promovată de MSI transpune Agenda Digitală pentru Europa 2020 la realităţile româneşti", încheie comunicatul.