Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prezintă, ieri seară, stadiul măsurilor în valoare de 1,5 miliarde de euro implementate de instituţie, dar şi detalii pe care trebuie să le ştie cei care vor să obţină finanţarem potrivit News.ro.
"În contextul crizelor simultane cu care se confruntă România post-pandemică, respectiv liberalizarea preţului la energie, creşterea preţului carburanţilor şi criza generată de invazia Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a iniţiat un set de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea şi prosperitatea României", a transmis MIPE.
Sursa citată a precizat că aceste măsuri, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, sunt construite astfel:
- 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă - Programul Operaţional Competitivitate;
- 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiţii în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare şi al construcţiilor;
- 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienţei energetice - Programul Operaţional Infrastructură Mare;
- 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru - Programul Operaţional Competitivitate.
"Prin aceste măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro oferim un sprijin adaptat la necesităţile strategice ale României şi construim oportunităţi importante pentru mediul de afaceri, de care acesta are mare nevoie pentru a depăşi conglomeratul de crize ce afectează întreg ansamblul economic. Sunt măsuri fireşti care influenţează direct capacitatea IMM-urilor şi a entităţilor economice asimilate acestora, iar neadoptarea lor ar fi accentuat dificultăţile în desfăşurarea activităţilor directe, precum şi sincopele la nivelul fluxurilor de producţie, cu impact major asupra echilibrelor macroeconomice la nivelul întregii ţări", a transmis ministrul Marcel Boloş.
MIPE prezintă şi detalii despre măsurile implementate:
Măsura 4.1.1
Măsura 4.1.1, reglementată prin OUG 82/2022, este una dintre formele de sprijin pe care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene le-a lansat în această perioadă pentru a susţine mediul de afaceri în circumstanţele excepţionale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum şi crizele produse de războiul din Ucraina.
Proiectele aferente Măsurii 4.1.1, care are o alocare de 400 de milioane de euro, vor finanţa investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă şi vor avea ca activităţi eligibile:
a) modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie/servicii existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie/servicii pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică necesare activităţii de producţie şi servicii precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie/servicii existente.
Potenţialii beneficiari se pot înrola în aplicaţia IMM Recover pentru pregătirea documentelor începând cu data de 16 august 2022, data la care a început perioada de preînscriere. În 23 august are loc lansarea apelului, care se va încheia în 7 zile calendaristice. Mai multe informaţii sunt disponibile AICI - https://bit.ly/3Sov8bL.
Măsura 4.1.1 BIS
La 15 mai 2022, a fost aprobată OUG 113/2022, care reglementează Măsura 4.1.1 BIS, prin care a IMM-urile din industria alimentară şi a construcţiilor vor putea contracta granturi de investiţii pentru retehnologizare în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operaţional Competitivitate (POC). Această măsură reglementează cadrul pentru finanţarea IMM-urilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniile:
a) industriei alimentară panificaţie, patiserie şi alte activităţi asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuţie şi ambalare;
b) construcţii, materiale de construcţii, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcţii.
Proiectele aferente apelului vor finanţa investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă şi vor avea ca activităţi eligibile:
a) modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/ eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică, necesare activităţii de producţie, precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie existente.
La 11 august a fost publicat în consultare Ghidul Solicitantului, care este disponibil AICI - https://bit.ly/3QVeyyC.
În continuare, lansarea apelului este programată pentru a doua parte a lunii septembrie.
500 milioane euro pentru eficienţa energetică la nivelul IMM-urilor şi întreprinderilor mari
Tot la 15 iulie, a fost adoptată o măsură care să răspundă situaţiei generate de creşterea preţului la materialele de construcţii şi la utilităţi publice şi urmăreşte reducerea consumurilor energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie de către IMM-uri şi întreprinderi mari.
Această măsură, adoptată prin OUG 112/2022, are ca obiectiv sprijinirea mediului de afaceri pentru a dobândi independenţă energetică prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor şi construcţiilor industriale/prestărilor de servicii precum şi celor specifice proceselor tehnologice cât şi pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu.
Astfel, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) se alocă un buget de 500 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în măsuri de eficienţă energetică pentru întreprinderi mari şi IMM-uri.
Granturile au valoarea minimă de 50.000 euro şi respectiv valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepţia celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro. Bugetul alocat se defalcă la nivelul fiecărui apel de proiecte, respectiv la nivelul fiecărei scheme de ajutor de stat/de minimis.
La 18 august, MIPE a publicat în consultare Ghidul Solicitantului pentru ajutorul de minimis.
Măsura 4.1.2.
Separat de acestea, MIPE finanţează acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), în valoare de 300 de milioane de euro. Pentru această măsură, adoptată prin OUG 61/2022, care face parte din pachetul "Sprijin pentru România", s-au semnat deja contractele de finanţare şi a început efectuarea plăţilor.
Pentru acordarea acestui sprijin, este pregătită o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi şi granturi pentru capital de lucru.
În ceea ce priveşte microgranturile, din cei 10.000 de aplicanţi calificaţi, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro, a cărei plată a fost efectuată la 10 august. Diferenţa este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunţarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită).
Pentru granturi pentru capital de lucru, din totalul aplicanţilor înscrişi în cadrul programului de granturi pentru capital de lucru, respectiv 10.961 de societăţi cu activitate în domeniul agroalimentar, s-au semnat 3.473 de contracte de finanţare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro.