Ministerul Sănătăţii refuză să deschidă şcolile cu prezenţă fizică în localităţile cu incidenţă sub 3 la mia de locuitori

G.B
Miscellanea / 12 noiembrie 2021

Ministerul Sănătăţii refuză să deschidă şcolile cu prezenţă fizică în localităţile cu incidenţă sub 3 la mia de locuitori

Propunerea ca şcolile din localităţile cu rata de infectare de sub 3 la mia de locuitori să fie deschise cu prezenţă fizică indiferent de rata de vaccinare a personalului unităţii de învăţământ, anunţată de ministrul Educaţiei luni, a fost momentan respinsă de Ministerul Sănătăţii, "din motive epidemiologice", a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit HotNews.ro.

"În pofida propunerii susţinute şi argumentate de Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii nu a putut fi de acord cu excepţia de decuplare de rata de vaccinare acolo unde rata de incidenţa este mai mică de 3/1000, din motive epidemiologice.

Ministerul Educaţiei a susţinut că este importantă trecerea din scenariul online în cel cu prezenta fizică în special pentru şcolile din rural, acolo unde incidenţa este sub 3 la mie.

Având în vedere faptul că decizia intră în atribuţiile Ministerului Sănătăţii, nu putem decât să o respectăm. Este decizia Ministerului Sănătăţii, iar noi, Ministerul Educatiei, nu putem şi nici nu dorim sa ne substituim Autorităţii cu competente în domeniu" a declarat Cîmpeanu.

Astfel, vor fi deschise în continuare cu prezenţă fizică doar şcolile şi grădiniţele unde rata de vaccinare a angajaţilor este de cel puţin 60%, indiferent de rata de infectare din localitate. Şcolile actualizează în fiecare zi de vineri această rată de vaccinare, iar decizia se ia în baza acesteia.

De altfel, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat miercuri seară la Digi24 că recomandă păstrarea regulilor o anumită perioadă de timp şi abia apoi să fie introduse noi criterii.

"Aş recomanda tuturor să păstrăm regulile pe care le avem inclusiv pe şcoală, o anumită perioadă de timp, măcar să avem o consecvenţă, o predictibilitate.

Dacă constatăm după 7, 10 zile, 2 săptămâni că cifrele sunt hai să zic îmbucurătoare, atunci sigur putem să discutăm de alte criterii sau de criterii mai permisive, dacă vreţi. Dar până atunci în niciun caz, trebuie să aşteptăm acest efect al măsurii care se aplică de săptămâna aceasta", a declarat Attila, potrivit edupedu.ro.

Propunerea Ministerului Educaţiei urma să fie discutată în şedinţa de ieri a CNSU.

Măsura fusese anunţată ca propunere de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la începutul săptămânii.

"Pentru a rezolva problema reală îndeosebi a micilor şcoli din mediul rural care nu au infectaţi, dar nici suficient de mult vaccinaţi, pentru a nu îi menţine pe termen lung în online, ştiind că problemele predării online sunt amplificate tocmai în aceste localităţi, am asumat ca ministru al Educaţiei să propun completarea ordinului comun cu o excepţie, şi anume - acolo unde rata este mai mică de 3 la mie, să se permită prezenţa fizică independent de rată de vaccinare, ca tranziţie către normalitate", a declarat luni, pentru HotNews.ro, Sorin Cîmpeanu.

Aproximativ 1,8 milioane de elevi şi preşcolari din cei 2,9 milioane au început şcoala fizic de luni, 8 noiembrie, după vacanţa forţată de două săptămâni. Asta înseamnă că s-au deschis 4.847 de unităţi de învăţământ de stat şi privat, adică 67,79% din numărul total, fiind vorba despre şcolile unde rata de vaccinare a personalului depăşeşte 60%, acesta fiind noul criteriu luat în calcul pentru deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică.

Ce prevede ordinul actual în baza căruia s-au redeschis şcolile, după vacanţă

a) desfăşurarea cursurilor zilnice, cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;

b) desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personaleste vaccinat;

c) desfăşurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unităţile de învăţământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

În continuare, şcolile au posibilitatea să facă cerere la inspectorat pentru a învăţa online dacă aşa se doreşte.

De asemenea, sunt în continuare în vigoare criteriile pentru trecerea în online:

- clasa sau grupa se închide 14 zile la apariţia unui caz de Covid

- şcoala se închide integral 14 zile dacă jumătate din clase au activitatea fizică suspendată din cauza cazurilor de infectare

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Criteriile pandemice sunt arbitrare. Nu e despre sănătate, ci despre control și totalitarism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb