Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va reabilita din punct de vedere termic 26 de clădiri de locuit, cuprinse în programul pe anul 2005, potrivit unui comunicat al MTCT.
Planul de reabilitare termică a clădirilor de locuit a fost aprobat printr-o hotărîre de guvern iniţiată de ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely . Şase dintre aceste clădiri se află în judeţul Prahova, cîte cinci în judeţele Constanţa şi Vaslui, patru în Caraş - Severin, trei în Bucureşti, două în judeţul Argeş şi una în judeţul Buzău. Programul a fost întocmit pe baza solicitărilor asociaţiilor de proprietari, centralizate de autorităţile publice locale. Acest program este finanţat cu zece miliarde de lei alocate de la buget pentru prima etapă în care se realizează expertizarea energetică a clădirilor şi proiectarea. Tot în şedinţa de săptămîna trecută, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind performanţa energetică a clădirilor care va intra în dezbaterea Parlamentului în următoarea sesiune. Scopul legii este acela de a promova performanţa energetică a clădirilor ţinînd cont de condiţiile climatice exterioare şi particularităţile locale, de cerinţele de temperatură interioară şi eficienţa economică. De asemenea, actul normativ propune certificarea performanţei energetice a clădirilor. Certificatul de performanţă energetică descrie situaţia reală a clădirii, din punct de vedere energetic şi este însoţit de recomandări de reducere a cos-turilor energetice.
Acest act normativ respectă cerinţele Directivei 2002/ 91/CEE, privind performanţa energetică a clădirilor pe care şi România trebuie să o aplice în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Directiva 2002/ 91/CEE stabileşte pentru statele membre ale UE obligativitatea adoptării unei metodologii de calcul privind îmbunătăţirea performanţei energetice globale a clădirilor.