Drumeţiile montane, gastronomia, călătoriile în zone rurale, mai puţin populate, descoperirea meşteşugurilor, fac parte din lista de noi experienţe căutate de turişţi, conform unui comunicat remis redacţiei. Acesta este şi motivul pentru care Ministerul Turismului din Israel invită turiştii din lumea întreagă să descopere Ţara Sfântă prin prisma gastronomiei variate. Israelul are un mix unic de culturi şi turiştii vor putea încerca aici multe preparate specifice Orientului Mijlociu, dar şi preparate din bucătăria asiatică şi europeană.
Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Turismului, peste 88% dintre membrii săi consideră că gastronomia este un element strategic în definirea brandului şi a imaginii unei destinaţiei, iar peste 67% susţin că ţara lor are propriul brand gastronomic. În ceea ce priveşte produsele turistice, studiul realizat a arătat că cele mai importante sunt evenimentele gastronomice (79%), rutele gastronomice (62%), cursurile şi atelierele de gătit (62%), vizitele la pieţele şi producătorii locali (53%).
"Mulţi turişti aleg pachete de vacanţă bazate pe experienţe inedite, cum ar fi tururi gastronomice, degustări de vin, practică sporturi extreme cum ar fi kayaking, kiteboarding, fac tururi istorice sau altele pe segmentul de artă şi arhitectură. Tocmai de aceea ne-am gândit să nişăm experienţele pe care le poţi avea în Israel şi să promovăm turismului culinar prin diferite trasee gastronomice. Israelul are o cultură culinară incredibilă, determinată de numărul mare de restaurante ce combină arome provenite din bucătăria evreiască, arabă şi mediteraneană." a declarat Larissa Samoilovich, Director în Ministerul Turismului din Israel.
Potrivit sursei citate, una dintre cele mai bune moduri de a explora Israelul este prin mâncarea israeliană. Combinând o multitudine de arome, ingrediente şi origini tradiţionale, mâncarea israeliană este diversă şi delicioasă. Cele mai căutate preparate sunt cele împrumutate din bucătăria Orientului Mijlociu, inclusiv falafel, hummus, shawarma, shakshuka, halva, sabich şi, desigur, faimosul "mic dejun israelian". Fiecare fel de mâncare îşi spune propria poveste şi de multe ori poartă o istorie bogată în spate. Fie că este vorba despre o mâncare stradală, un preparat cumpărat din pieţele în aer liber sau o masă fine dining, mâncarea israeliană foloseşte ingrediente proaspete, locale şi regionale şi se concentrează întotdeauna pe gust şi arome.
În Israel găseşti preparate pentru toate buzunarele. De la simplul sandwich falafel care costă în jur de 5 euro şi până la o cină de fine dining, mâncarea va fi apreciată de orice tip de turist, indiferent de bugetul de vacanţă. Pentru cei care îşi doresc o experienţă gastronomică mai complexă, exista tururi de câteva ore sau o zi, în care puteţi explora cele mai importante locuri pentru gastronomia din Israel. Preţul unui astfel de tur începe de la 100 euro pentru doua persoane şi poate creşte în funcţie de serviciile incluse (degustări de vin, degustări de diferite preparate, etc).
Pe lângă varietatea de restaurante, mâncarea stradală este reprezentarea perfectă a culturii
culinare israeliene. O vizită în piaţa Carmel din Tel Aviv sau Mahane Yehuda din Ierusalim se
va transforma cu siguranţă într-un adevărat festin. Rodii proaspăt curăţate, hummus delicios,
condimente, toate îţi vor încânta papilele gustative.
În afară de tradiţionalele shakshuka, falafel, shawarma sau baba ganoush, pe care le vei găsi la orice restaurant, cât de mic, este important de ştiut că Israelul este statul cu cel mai mare număr de vegani din lume raportat la numărul de locuitori. Aici este paradisul mâncării sănătoase, al salatelor săţioase şi al fructelor delicioase. Nu vei avea probleme să găseşti mâncare vegetariană sau vegană la orice restaurant din Israel. Dacă iubiţi sushi, e bine de ştiut că Tel Aviv-ul este pe locul 3 în lume, după Tokio şi New York, ca număr de restaurante japoneze raportat la numărul de locuitori, se mai arată în comunicat.