Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, mâine, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se va desfăşura la Bruxelles, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al MAE, principalele subiecte de pe agendă sunt evoluţiile privind situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră, completată de o reuniune a miniştrilor afacerilor externe europeni cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
De asemenea, pe agendă se vor afla diplomaţia climatică şi situaţia din Mali şi Bosnia şi Herţegovina.
Totodată, miniştrii de externe europeni vor participa la o reuniune UE-Consiliul de Cooperare al Golfului.
Miniştrii vor lua parte, de asemenea, la exerciţiul de securitate cibernetică EU CyCLES (EU Cyber Crisis Linking on Solidarity), organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului UE şi de Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).
Discuţia privind situaţia de securitate europeană are loc în contextul ultimelor evoluţii din proximitatea Ucrainei şi regiunea Mării Negre.
Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta evaluarea părţii române asupra stadiului actual al crizei şi impactul asupra securităţii euroatlantice, inclusiv din perspectiva îngrijorătoare a declanşării unei agresiuni armate.
"Ministrul de externe român va susţine necesitatea continuării eforturilor pentru găsirea unei soluţii diplomatice la criza actuală, concomitent cu definitivarea cât mai rapidă a unui pachet cuprinzător de sancţiuni ca răspuns ferm şi credibil al UE în cazul escaladării, în coordonare strânsă cu SUA, UK, Canada. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii celorlalţi parteneri estici, în special Republica Moldova şi Georgia, în paralel cu sprijinul acordat Ucrainei, întreaga regiune confruntându-se cu riscuri de securitate în actualul context. Va reaminti importanţa coordonării UE-NATO", transmite MAE.
De asemenea, în cadrul întâlnirii cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pentru un schimb de opinii privind situaţia din Ucraina şi sprijinul UE, ministrul Afacerilor Externe român va reitera solidaritatea cu Ucraina, inclusiv în contextul recentelor provocări şi va susţine continuarea sprijinului UE pentru rezilienţa ţării. Va reitera, totodată, sprijinul pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei.
"Discuţia privind diplomaţia climatică va avea loc în contextul adoptării de Concluzii ale Consiliului UE. Oficialul român va saluta adoptarea acestora, arătând că diplomaţia climatică poate contribui la mobilizarea voinţei politice şi a eforturilor din întreaga lume pentru implementarea Acordului de la Paris şi a angajamentelor asumate la Glasgow. Situaţia din Bosnia şi Herţegovina (BiH) va fi abordată din perspectiva crizei politice interne prelungite. Miniştrii vor discuta modalităţile prin care UE poate acţiona pentru a înceta provocările la adresa stabilităţii şi integrităţii teritoriale a BiH astfel încât ţara să revină la reformele atât de necesare pentru o perspectivă europeană. În acest sens, vor fi trecute în revistă instrumentele disponibile la nivelul UE în cazul unei deteriorări a situaţiei. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanţa unui angajament politic consolidat din partea UE, în coordonare cu SUA, pentru soluţionarea durabilă a crizei politice, inclusiv din perspectiva identificării unui compromis pentru reforma electorală şi constituţională", se mai arată în comunicatul MAE.
Reuniunea ministerială UE-Consiliul de Cooperare al Golfului constituie o reluare a dialogului în acest format după o pauză de şase ani. Având în vedere evoluţiile globale şi regionale şi dinamica pozitivă din regiunea Golfului şi relaţiile dintre aceste ţări şi UE şi statele membre UE, ministrul Afacerilor Externe al României va pleda în favoarea unei noi abordări a UE faţă de partenerii din Golf.
Discuţiile privind Mali au loc în contextul deteriorării accelerate a situaţiei din această ţară, obiectivul fiind evaluarea modalităţilor de ajustare a strategiei de securitate a UE în regiune, inclusiv din perspectiva impactului retragerii misiunii Barkhane şi a Forţei Takuba asupra misiunilor UE (şi ONU) din teren.
Ministrul Bogdan Aurescu va reitera voinţa politică a României de a îşi consolida angajamentul în regiune, mesaj transmis de Preşedintele României Klaus Iohannis cu ocazia reuniunii de coordonare a partenerilor Takuba, organizată la Paris la 16 februarie 2022.
Preşedinţia franceză a Consiliului UE şi Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) vor organiza, totodată, un exerciţiu de securitate cibernetică (EU CyCLES), în contextul atenţiei sporite la nivel european acordată ameninţărilor cibernetice.