MINISTRUL AGRICULTURII: "Ţara noastră exportă de 150 de ani foarte multe cereale şi va rămâne un exportator de cereale"

G.B
Macroeconomie / 16 februarie 2022

Adrian Chesnoiu (Sursa foto: Facebook)

Adrian Chesnoiu (Sursa foto: Facebook)

Ţara noastră exportă de 150 de ani foarte multe cereale şi va rămâne un exportator de cereale, însă va trebui ca o parte din aceste exporturi să meargă şi către procesare, a declarat, astăzi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, potrivit Agerpres.

"De 150 de ani, România exportă foarte multe cereale şi vom rămâne probabil exportatori de cereale, dar o parte din nivelul de cereale pe care îl exportăm va trebui să-l înglobăm în procesare, în produse cu valoare adăugată şi acesta este motivul pentru care am schimbat abordarea în procesare la nivelul Planului Naţional Strategic viitor. (...) Cred că trebuie să ne asigurăm că păstrăm nivelul optim de producţii, că reuşim să ne dezvoltăm capacitatea de irigare a solului, că avem şi îmbrăţişăm practici prietenoase cu mediul, dar care nu pun în pericol producţiile obţinute, pentru că soluţia nu este să diminuăm cantitatea de materie primă produsă ci să o menţinem egală pe cât posibil şi să o integrăm în lanţul de procesare şi în realizarea de produse cu valoare adăugată", a spus Chesnoiu.

El a susţinut că zona de echilibru şi de specificitate al fiecărui stat membru trebuie să primeze şi de aceea "trebuie să ne ridicăm vocea în relaţia cu partenerii europeni, să le aducem în atenţie specificitate noastră naţională".

În primele nouă luni din 2021, România a încasat 1,19 miliarde de euro din exportul de grâu şi meslin în spaţiul intra şi extra comunitar, aproape 920 de milioane de euro din exportul de porumb şi 443 de milioane de euro din seminţele de floarea-soarelui. Se aşteaptă ca din România să se exporte până la mijlocul anului viitor 5,5 milioane de tone de grâu, din care 4,5 milioane de tone ar putea fi exportate în state din afara Uniunii Europene, în special în statele africane sau arabe, 4 milioane de tone de porumb, peste două milioane de tone de floarea soarelui şi 1,5 milioane de tone de orz, arată datele transmise de Asociaţia Fermierilor din România.

Potrivit statisticilor Uniunii Europene, producţia de cereale a României pentru 2021 este estimată la 28 de milioane de tone, din care aproape jumătate reprezintă producţia de porumb boabe.

Ministrul Agriculturii a participat miercuri la forumul organizat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România "De fermieri pentru fermieri", unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din România, cu focus asupra exigenţelor Planului Naţional Strategic 2023-2027 şi a soluţiilor inteligente privind tehnologiile avansate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb