MINISTRUL AGRICULTURII:  "Un număr de 15 bănci sunt interesate să crediteze fermierii pentru achiziţia de terenuri agricole"

Andrei Stan
Bănci-Asigurări #Agricultură / 1 aprilie 2017

Petre Daea (Sursa foto: captură Youtube)

Petre Daea (Sursa foto: captură Youtube)

Un număr de cinsprezece bănci sunt interesate să crediteze fermierii cu o dobândă maximă de 2% peste ROBOR pentru achiziţia de terenuri agricole până în limita a 250 de hectare, în condiţiile în care acestea au în spate garanţia statului, dar şi conturile fermierilor cu banii din subvenţii, a declarat, vineri, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Întrebat dacă băncile sunt interesate să dea credite fermierilor cu dobânda de 2% peste ROBOR pentru achiziţia de terenuri, Daea a spus: "Băncile au şi ele interesul lor şi este firesc să îl aibă, pentru că aici au garanţia statului în spate de 80% pentru aceste credite, dar le convine şi pentru că în bănci sunt şi conturile fermierilor cu sume mari din subvenţii, iar contul bancar are şi el un comision de administrare. Este un mecanism nou de creditare şi evaluările se fac prin comparaţie, iar atunci când vom avea cereri pe acest tip de credit vom putea compara creditele vizavi de o bancă sau alta. Deocamdată nu ne putem juca cu datele, cu cifrele. Este promulgat actul normativ, dar trebuie să dăm drumul pe metodologie şi abia după aceea vom încheia convenţiile cu băncile".

Acesta a precizat că noul mecanism de creditare a fost discutat înainte de adoptare cu băncile şi cu fermierii, astfel încât acesta să fie viabil, transmite Agerpres.

Ministrul a explicat: "Am chemat băncile, le-am explicat în faza de pregătire a actului normativ pentru că după cum bine ştiţi - să fie bine pentru presă că tot dau cuvinte de-ale lui Daea - actul normativ are o perioadă de incubaţie până se plămădeşte. Deci îl pregătim în minister, în dialog cu cei care sunt legaţi de domenii şi este firesc ca băncile să fie consultate. Din 10 bănci consultate 7 au spus pe loc că le convine acest mecanism. Mai mult decât atât, în urma convenţiilor făcute de APIA, cu dobândă de 2% peste ROBOR, numărul băncilor a crescut la 15. Iată că s-a multiplicat interesul. Noi am făcut şi simulări pentru că nu poţi să pui motorul pe maşină dacă nu-i dai drumul pe banc să vezi cum se turează. Şi am turat motorul şi ne-am făcut planul, când, cum şi în ce fel şi am ajuns la următoarea concluzie: până la 3 milioane de euro fermierii români pot să cumpere şi teren şi materiale necesare desfăşurării procesului de producţie, respectiv seminţe, ierbicid, îngrăşăminte, orice alt material necesar pentru a-şi desfăşura activitatea sau cei din zootehnie să facă investiţii".

Potrivit directorului general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), Veronica Toncea, avantajul legislaţiei actuale de creditare este că dispare obligativitatea fermierului de a veni cu 10% surse proprii, totodată fiind eligibile şi creditele pentru investiţii în piscicultură şi acvacultură.

Toncea a menţionat: "Practic, din creditul de 3 milioane de euro se permite să se achiziţioneze un număr de hectare mai mare decât cel pe care îl prevede legislaţia actuală până la atingerea limitei de 250 de hectare în proprietate. Mai este avantajul că dispare obligativitatea fermierului de a veni cu 10% din surse proprii şi în momentul în care banca acceptă să crediteze întreaga valoare a contractului de achiziţie al terenului, fermierii nu mai sunt obligaţi să aducă această contribuţie proprie. De asemenea, s-a prevăzut în legislaţie că nu numai cei care sunt înregistraţi la APIA pot să ia teren, ci şi cei care dezvoltă şi au domeniul de piscicultura ca activitate. Este una dintre noutăţi pentru că fermierii din acvacultură nu aveau acces la garanţii".

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern în data de 16 martie, producătorii agricoli şi cei din sectorul piscicol - persoane fizice sau juridice - vor fi sprijiniţi să obţină finanţare pentru campania agricolă de primăvară, pentru achiziţionarea de terenuri agricole în vederea extinderii exploataţiilor, precum şi pentru modernizarea şi eficientizarea acestora.

Măsurile adoptate de Guvern au în vedere creşterea procentului de garantare pentru fermierii care solicită credite pentru achiziţionarea de terenuri agricole, extinderea categoriei de beneficiari şi simplificarea procedurilor în domeniul garantării, toate acestea având scopul să faciliteze accesul la credite şi, implicit, să asigure condiţii pentru creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene alocate României pentru agricultură şi piscicultură, potrivit unui comunicat al Executivului.

Actul normativ modifică şi completează trei acte normative care legiferează aspecte legate de finanţarea domeniului agricol.

Astfel, creşte procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole de la 50% la 80%, se propun măsuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% şi se extinde categoria potenţialilor beneficiari atât în sectorul agricol, cât şi în acvacultură. Aceste garanţii se acordă pentru mai multe tipuri de credite şi procent maxim de garantare.

Sunt vizate, astfel, credite acordate de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri cu destinaţie agricolă (până la maximum 80% din valoarea creditului); în acest caz, diferenţa de 20% va fi acoperită din alte surse (respectiv terenul achiziţionat şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terţilor garanţi).

Modificarea adusă de Guvern, inclusiv creşterea procentului de garantare de la 50% la 80 %, are în vedere faptul că în prezent instituţiile finanţatoare iau în garanţie terenuri cu destinaţie agricolă la aproximativ 40% din valoarea acestuia, diferenţa neputând fi acoperită de beneficiari.

Incluse sunt şi creditele acordate de instituţiile finanţatoare fermierilor pentru finanţarea producţiei agricole, finanţarea producţiei piscicole şi a investiţiilor în domeniul agricol şi cel al acvaculturii, altele decât cele finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020 până la maximum 80% din valoarea acestora.

De asemenea, măsurile vizează şi creditele acordate de instituţiile finanţatoare beneficiarilor PNDR 2014 - 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finanţarea proiectelor de investiţii sprijinite prin aceste programe până la maximum 80% din valoarea acestora, arată Executivul.

Potrivit reglementărilor în vigoare, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43 /2013, se acordă garanţii de până la 50% din valoarea creditelor contractate de fermieri pentru extinderea suprafeţelor exploatate - garanţii pentru achiziţia de terenuri agricole - şi de 80% în cazul creditelor pentru stimularea producţiei agricole, zootehnice şi de investiţii în aceste domenii. Garanţiile din prevederile prezentului act normativ se acordă pentru toate tipurile de credite cu o valoare de până la 3.000.000 euro, respectiv 2.400.000 euro valoarea garanţiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb