Ministrul Angel Tîlvăr a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor Apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, context în care a asigurat că ţara noastră va susţine Ucraina "ferm" şi "constant", relatează Agerpres.
Potrivit MApN, Tîlvăr a reconfirmat sprijinul asumat de România, inclusiv pe palierul instruirii, prezentând, în context, o informare cu privire la deschiderea Centrului european de instruire F-16 în ţara noastră. Acesta va avea ca prioritate instruirea piloţilor români, dar va fi deschis şi statelor aliate şi partenere, inclusiv Ucrainei.
"Sprijinul nostru pentru Ucraina este unul ferm şi constant. Este important să rămânem focalizaţi pe regiunea Mării Negre şi să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei", a transmis ministrul român.
Totodată, au fost discutate şi eforturile operaţionale ale UE în diferite teatre de pe glob, precum şi implementarea angajamentelor asumate prin Busola Strategică privind dezvoltarea Capacităţii UE de dislocare rapidă (EURDC).
În marja reuniunii, miniştrii din Uniunea Europeană au participat la un mic dejun de lucru cu secretarul general al NATO. Dezbaterile s-au concentrat asupra eforturilor celor două organizaţii pe linia rezilienţei, în special în ceea ce priveşte protecţia infrastructurii critice. Astfel, au fost evidenţiate progresele realizate în operaţionalizarea dialogului UE - NATO pe acest subiect.
"Asigurarea rezilienţei infrastructurii critice este şi un element important al cooperării UE - NATO, fiind necesară consolidarea acestui dialog", a evidenţiat ministrul Tîlvăr.
Oficialul român a mai pledat pentru aprofundarea cooperării şi coordonării UE - NATO în sprijinul partenerilor, în special pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu ameninţări hibride la adresa securităţii.
Principalul subiect de discuţie al reuniunii a constat în sprijinul UE pentru Ucraina, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse. A fost abordat sprijinul pe termen lung, din perspectiva adaptării instrumentelor actuale, precum Facilitatea Europeană pentru Pace, pentru a răspunde structurat cerinţelor partenerului ucrainean şi a reafirma determinarea UE în sprijinul acestuia. precizează MApN.
În marja CAE, s-a reunit şi Comitetul Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în formatul miniştrilor Apărării. În cadrul reuniunii, au fost aprobate noile priorităţi ale Planului de dezvoltare a capabilităţilor militare (CDP) şi bugetul pentru anul 2024.
Angel Tîlvăr a subliniat importanţa includerii lecţiilor învăţate din Ucraina în procesul de dezvoltare a capabilităţilor militare europene şi adaptarea industriei europene la noile realităţi de securitate. El a reiterat angajamentul României pentru dezvoltarea în comun cu partenerii europeni de soluţii în acest domeniu şi sprijinirea industriei naţionale de Apărare, în contextul iniţiativelor Comisiei Europene în acest sens.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 20:36)
Si cat ne costa toata treaba asta de securitate,
ca nici in parlament si nici in media nu sunt cifre,
sau stam asa de bine cu bugetul tarii,ca nu conteaza
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 20:42)
Este un moment irepetabil in istorie .Romania isi asigura pentru o suta de ani existenta ca Stat si natiune .Vezi ca se dau chiftele gratis la tirg .
2. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 14.11.2023, 21:31)
Ajutoare de lemne pt oamenii mai oropsiti se pot da din megabugetul mapn?
Sau doar fiare de la americani pe care le donam ua?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2023, 14:01)
Pt ajutoare încearcă la Moscova.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 22:30)
Bani aruncați aiurea fara niciun rezultat sau efect bun pt noi.Un moft al altora ,susținut de tot felul de minciuni și scenarii aiuristice,pe care slugile îl plătesc.Cine va da dreptul să dați bani altor state?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2023, 09:16)
corect!
Intr-o tara cu adevarat civilizata s-ar fi facut un referendum. Vezi Elvetia
Daca e democratie, pai sa fie voia oamenilor, nu a politicienilor!!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2023, 14:02)
Și referendumurile să fie organizate de către Putler ca să fim sigur de corectitudine. :
4. Cumpatare la achizitii
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2023, 05:35)
C AE sa revina la sensul si obiectivele initiale ale Uniunii Europene p: pacea in Europa! Atat timp cit ajutorul Romaniei este in plan umanitar si activitati suport, atunci e benefic si uman sa ajutam. Dar numele acesta inselator de Facilitatea Europeana pt PACE e de fapt mascarea finantarii razboiului! Aici macar sa existe la MAPN moderatie si intelepciune sa nu se arunce banii Romaniei pe cumparaturi scumpe si f mari, sa fie finantarea comuna din facilitate macar. MAPN pt armata noastra mai bine comanda drone si instruieste personal pe domeniu din banii nostri.