Ţara noastră trebuie să fie pregătită să abordeze impactul semnificativ al schimbărilor climatice pe care deja îl experimentează, în special inundaţiile în zonele de coastă şi în albiile râurilor, precum şi creşterea frecvenţei secetelor, tendinţă ce se va accentua în anii următori, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, la reuniunea Consiliului Informal de Mediu de la Malta, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.
România a identificat 13 sectoare prioritare ce vor fi abordate la nivel naţional.
În document se arată: "Referitor la aceste aspecte, ţara noastră a identificat 13 sectoare prioritare ce vor fi abordate la nivel naţional, din care trei de înaltă prioritate: agricultura şi dezvoltarea rurală, gospodărirea apei şi infrastructura".
În altă ordine de idei, ministrul Apelor a precizat că un rol important în identificarea şi creşterea suportului pentru a construi o economie rezilientă la efectele schimbărilor climatice îl are cooperarea regională.
Adriana Petcu a subliniat: "Cooperarea regională joacă un rol important şi poate ajuta la identificarea şi creşterea suportului şi a schimbului de experienţă necesare dezvoltării strategiilor şi politicilor specifice în vederea construirii unei noi economii reziliente la efectele schimbărilor climatice. În această privinţă, România, Ucraina şi Moldova au realizat o Strategie comună de adaptare la schimbările climatice pentru Delta Dunării. De asemenea, în ceea ce priveşte barierele identificate, acestea variază de la lipsa suficientă de conştientizare a riscurilor privind schimbările climatice, la lipsa de resurse şi capacitatea de a realiza o evaluare a riscurilor. Atenţia trebuie concentrată pe identificarea şi crearea de investiţii de mediu de tip win-win pentru toţi factorii implicaţi. Ca rezultate, se vor evita costurile excesive în cazul evenimentelor extreme şi vom promova iniţiative inovatoare".
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, participă, în perioada 25-26 aprilie, la Valletta, în Malta, la reuniunea Consiliului Informal de Mediu, în cadrul căreia se vor aborda aspecte referitoare la adaptarea la schimbările climatice din perspectiva corelării politicii privind schimbările climatice cu politicile de mediu, în contextul mediului marin şi al oceanelor, aspecte privind deşeurile marine şi noua strategie privind plasticul în contextul economiei circulare extinse, precum şi acţiunile comune privind adaptarea la schimbările climatice în contextul Acordului de la Paris.
După încheierea lucrărilor Consiliului Informal de Mediu, ministrul Adriana Petcu va participa, tot în Malta, la întâlnirea ministerială a Uniunii Europene pentru Mediterana privind apa, eveniment ce are loc joi, 27 aprilie.
Reuniunile sunt organizate de Malta, în calitate de stat care deţine preşedinţia actuală a Uniunii Europene, conform sursei citate.