Ministrul chinez al comerţului se va deplasa săptămâna viitoare la Washington, a anunţat ambasada Chinei în Statele Unite, conform AFP
Ministrul Wang Wentao se va întâlni la Washington cu secretarul american al comerţului, Gina Raimondo, şi cu ambasadoarea americană pentru comerţ, Katherine Tai, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei chineze.
Aflat altădată în centrul relaţiilor dintre SUA şi China, comerţul a devenit un punct de fricţiune între cele două ţări.
Preşedintele Joe Biden a restrâns vânzarea de semiconductori de înaltă tehnologie către China, o măsură pe care au urmat-o şi aliaţii principali ai Washingtonului.
Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze a declarat că relaţiile comerciale bilaterale au fost afectate de "măsurile protecţioniste unilaterale ale Statelor Unite".
"China, la fel ca întotdeauna, îndeamnă la deschidere şi cooperare şi va continua să ofere oportunităţi companiilor internaţionale, inclusiv celor americane, graţie propriei sale dezvoltări", a afirmat el.
Beijingul a încercat recent să reia o dinamică favorabilă cu puterile occidentale. Săptămâna trecută, Wang s-a întâlnit la Beijing cu ministrul australian al comerţului, Don Farrell, care a salutat o 'fază pozitivă' în relaţiilor dintre ţările lor, după câţiva ani de tensiuni comerciale.
SUA, care consideră China drept principalul lor competitor pe termen lung, speră că restricţiile la vânzarea de semiconductori vor frâna Beijingul pe plan economic şi militar, reducându-i capacitatea de a impune standardele mondiale în materie de inteligenţă artificială şi alte tehnologii de vârf.
În noiembrie, la summitul G20 din Bali, preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping au avut un schimb cordial, dar tensiunile au revenit rapid după ce Statele Unite au reperat pe teritoriul lor ceea ce au calificat a fi un balon de supraveghere chinez.
Acest episod l-a făcut pe secretarul de stat Antony Blinken să îşi anuleze vizita prevăzută la Beijing în februarie.
Pentru a încerca menţinerea dialogului, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-a întâlnit săptămâna trecută la Viena cu diplomatul chinez de rangul cel mai înalt, Wang Yi.
Casa Albă a declarat că au fost abordate subiecte sensibile, în primul rând Taiwanul, insula democratică autonomă revendicată de Beijing.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2023, 17:21)
Deja se constata in china o inmuiere a comenzilor la export si chinezii nu se simt confortabil cu asta si ar vrea sa negocieze.
Pana sua pot gasi fraieri la care sa le arunce dolari produsi din nimic la schimb cu ce au ei nevoie, vor avea un avantaj in relatiile internationale.
Sa vedem cat tine schema si cand se schimba jocul.