MINISTRUL CULTURII ŞI IDENTITĂŢII NAŢIONALE, GEORGE IVAŞCU: "Nu mi-am dorit un centenar de stânga sau de dreapta"

T.T.
Politică / 15 octombrie 2018

George Ivaşcu (sursa foto: Twitter)

George Ivaşcu (sursa foto: Twitter)

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a declarat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple intitulate "PSD îngroapă Cultura chiar în anul celebrării Centenarului", iniţiată de PNL, că textul acesteia conţine multe informaţii denaturate şi acuze superficiale.

"În textul moţiunii depuse am constatat că, în mod destul de nedrept, incorect, introduceţi multe informaţii denaturate, relatări şi acuze nefondate, superficiale, care denotă rea credinţă. Nu înseamnă că numai prin enunţarea unor perdele de fum patriotarde, simulări de preocupări reale şi aşa-zisă dragoste de ţară spuneţi şi adevărul şi sunteţi credibili. (...) PSD şi coaliţia de guvernare, în toate acţiunile şi activităţile desfăşurate, în politicile publice şi programul de guvernare, acordă şi demonstrează zi de zi în mod indubitabil că domeniul culturii are o importanţă strategică esenţială, este o prioritate absolută, ca în orice ţară civilizată", a spus el.

În acest sens, ministrul a vorbit despre acţiunile întreprinse pentru omagierea Centenarului Marii Uniri şi despre mecanismele de finanţare a proiectelor. El a adăugat că, până în prezent, au fost aprobate 643 de proiecte, dintre care 167 iniţiate de instituţiile centrale (în valoare totală de 50 de milioane de lei), 362 iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale (în valoare de 50 de milioane de lei) şi 114 de către ONG-uri, potrivit Agerpres.

"Guvernul PSD - ALDE chiar munceşte serios şi cu dăruire pentru a sărbători aniversarea Centenarului aşa cum se cuvine, cu demnitate şi mândrie. Manifestările ce vor avea loc nu reprezintă idei sau iniţiative ale ministrului Culturii. Deşi sunt un om de scenă şi un profesionist al spectacolului, nu am intervenit cu nimic în proiectele propuse. Ele sunt ale românilor, aşa cum şi le-au dorit şi cum s-au organizat ca să le realizeze. Nu mi-am dorit un centenar de stânga sau de dreapta, al unora sau altora, cu atât mai puţin un centenar al meu personal, ci o aniversare a centenarului prin cooptarea tuturor românilor. V-aţi gândit măcar o clipă că prin textul moţiunii dvs ignoraţi munca de zi cu zi a mii de oameni, profesionişti în domeniul muzeal, istorici, oameni de cultură, asociaţii, care se dedică cu abnegaţie şi modestie pentru susţinerea şi dezvoltarea culturii româneşti?", a întrebat Ivaşcu.

În ce priveşte ansamblul monumental de la Târgu Jiu, ministrul a declarat că starea de conservare a capodoperelor lui Constantin Brâncuşi a constituit o preocupare permanentă a Ministerului Culturii, dar şi a autorităţilor locale.

"Piesele ansamblului nu prezintă avarii grave structurale sau de altă natură în afara celor datorate în mod curent trecerii timpului, expunerii în aer liber şi atingerii oamenilor. Asupra acestora se intervine prin tratamente de biocidare, care se efectuează conform planului de urmărire şi control în timp. Întreţinerea şi conservarea componentelor ansamblului nu a fost inclusă între problemele semnalate de Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, ICOMOS, organism consultativ de specialitate al UNESCO", a subliniat Ivaşcu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb