Ministrul Economiei a anunţat că Guvernul a aprobat programul Construct Plus

S.B.
Politică #Construcţii / 7 iulie 2023

Ministrul Economiei a anunţat că Guvernul a aprobat programul Construct Plus

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului Radu Oprea a anunţat că Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, programul Construct Plus şi a menţionat că acesta reprezintă o schemă de ajutor de stat multianuală, cu o valoare de 150 de milioane de euro pe an, timp de patru ani, informează news.ro.

"Vreau să vă vorbesc despre faptul că Ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii - Programul Construct Plus - a fost astăzi aprobată în şedinţă de Guvern. Ştiţi foarte bine că am fost în primă lectură în prima şedinţă de Guvern a Cabinetului Ciolacu. Am făcut atunci o prezentare în care am spus de ce este necesară o astfel de schema de ajutor de stat, pentru că astăzi importăm 8,2 miliarde de euro materiale de construcţii pentru toate lucrările pe care le avem astăzi în operă, fie că vorbim despre marile proiecte de investiţii, fie că vorbim despre proiectele prin Anghel Saligny sau construcţiile private. Astăzi, constructorii au ajuns să determine creştere economică şi o poziţie de 6,3% din PIB ca şi valoare, ca şi pondere a acestei industrii. Am mai găsit o cifră interesantă, care prin comparaţie cu anul, spre exemplu 2019, când importam 6,2 miliarde de euro, azi avem două miliarde în plus, ceea ce arată dezvoltarea şi dinamica sectorului de construcţii, pentru că, din păcate, în această perioadă nu am produs mai mult în România", a declarat Radu Oprea, vineri, la finalul şedinţei de Guvern.

El a precizat că este vorba de o schemă multianuală, în valoare de 150 de milioane de euro pe, timp de patru ani.

"Ceea ce ne dorim este să echilibrăm balanţa comercială, ne dorim să dezvoltăm noi capacităţi de producţie în zonele defavorizate, ne propunem să sprijinim achiziţia de licenţe, de brevete, să stimulăm proprietatea intelectuală, astfel încât şi constructorii români să fie mai implicaţi în partea aceasta de cercetare-dezvoltare, pe materiale noi, pe materiale care sunt cerute în conformitate cu orientarea Comisiei Europene de a fi mai verzi şi atunci ciclul de producţie a materialelor să fie, de asemenea, unul integrat în economia circulară. Este o schemă de ajutor de stat multianuală, cu o valoare de 150 de milioane de euro pe an, timp de patru ani, pentru că aceasta este posibilitatea în acest moment de a aplica pe Regulamentul 651 din 2014, astfel încât să nu fie necesară o notificare a Comisiei Europene şi să putem avea acces la aceste fonduri începând cu acest an. Avem o anexă la ordonanţa de urgenţă cu codurile CAEN care răspund acestui regulament european 651.", a explicat ministrul Economiei.

Ştefan Radu Oprea a mai declarat că principalii constructori din ţară au transmis că această iniţiativă este una foarte bună.

"Am avut discuţii atât împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, la Guvern, cu principalii constructori din ţară, pentru că ei sunt utilizatorii acestui program, până la urmă ei sunt beneficiarii, să vorbim despre necesitatea de a avea materiale de construcţii produse în România. Răspunsul a fost că da, iniţiativa este foarte bună, pentru că în foarte multe dintre proiectele lor, durata aprovizionării este unul din factorii care produc întârzieri în execuţia proiectelor respective şi atunci este o idee extrem de bună", a precizat Oprea.

El a fost întrebat câţi beneficiari ar putea să fie până la finalul anului pentru această schemă de ajutor.

"Ceea ce ştim este că poate să crească producţia de materiale de construcţii cu cel puţin 10%, că aceasta se traduce printr-o sporire cu 500 de milioane de euro a producţiei din România şi este o ţintă de cel puţin 20.000 de locuri de muncă pe cifrele macroeconomice. Acum, în funcţie de intensitatea ajutorului de stat, care este reglementată prin HG 311, în diverse zone ale ţării, poate să fie până la maximul permis pe acea zonă până în 50 de milioane de euro, cu o cheltuială deductibilă, cu o cheltuială care să fie finanţată de până la 50% din valoarea investiţiei. În funcţie de proiectele care vor fi depuse sigur că poate varia acest număr al companiilor ţintă, însă mai este o etapă pe care va trebui să o îndeplinim, aceea de a veni cu ghidul, cu felul în care vor putea aplica, cu condiţiile specifice programul acesta, care va fi aprobat printr-o hotărâre de Guvern", a conchis Oprea.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Hai cu balastierele

    Prima casa, a doua casa, prima caramida, construct plus si minus, totul e facut ca bizonul sa se imprumute pe viata pentru niste locuinte supraevaluate. Cine câstiga? Toata cardasia care a creat acest sistem. Cine pierde? Fraierul care se bucura a mai prins un episod din Las Fierbinti!

    1. doar ca …. piata are nevoie de “fraieri”..,

      fara creditarea fraierilo rin existenta nu poti sa ai tu salariu nominal in crestere; gov nu poate sa faca datorie ca procent din pib; invatatorii nu au mariri de salarii…. 

      fara credit e vesnic desflate stagflatie deflationista… caci hordingul mai mare (instinctul natural al omului) fara creditare noua in existenta = este un pariu lung anti capitalisti/capital de bataie intre ei pe preturi in jos si canibalism financiar pana rsman formeaza monopoluri care sa rexiste socului deflationist- aici au de partea lo rsi bancile centrale ce vo rduce dobanzile in descendent ca sa ii tina la limita cu capul peste luciul apei. 

      s c c r e t 

      5000 cu 20000 = 25000 vrac anual

      ia si statul 40% 10000 impozitare direct… si alti 40% impozitare cumulata pe lant consum / trai.. 

      s c c r e t 

    Subvențiile de 150 mil euro pentru cifra de afaceri de 500 mil euro nu asigură un randament corespunzător. Problema lipsei de competitivitate din domeniul materialelo rde construcții este legată de prețul mare al energiei din UE și prețul redus la petrol și derivate la care au acces concurenții, in condițiile uno rcosturi de mediu inexistente. Vo rfolosi ocazia asta să aducă mai mulți alogeni ce muncesc pentru bani mai puțini și se va declara o victorie măreață de către încasatorii de subvenții.

    1. cea mai buna comparatie pe tari pret energie randament o gasesti la google cu minare brc si profitabilitate!

      o sa vezi ca exacg tarile fara prea mari rezerve valutare au energie ieftina si saracie in piata = comparat cu criteriile de “dezvoltare” a alto rtari. 

      s c c r e t 

      btc

      s c c r e t 

    dar oricum principalele produse in case si blocuri sunt din romania!

    analiza cu izotopi arata clar dd unde nisip pietris fier far speculatori bancheri guviermi! majoritsr din romania! 

    s c c r e t 

    150 de mil euro pentru 20000 mii locuri munca da 7500 euro pe an…. vrac…

    ce “locuri de munca” dati..?! 

    cineva / undeva / ceva …. MINTE 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb