MINISTRUL ECONOMIEI: Extinderea centralei de la Cernavodă trebuie făcută împreună cu companii din ţări membre NATO sau ale UE

M.I.
Politică / 29 ianuarie 2020

Virgil Popescu

Virgil Popescu

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reafirmă opinia sa conform căreia extinderea centralei nucleare de la Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din ţări membre NATO sau ale Uniunii Europene, spunând că Nuclearelectrica ar avea capacitatea de a construi singură un reactor nuclear, având în vedere că statul are o politică ce prevede neîncasarea de dividende de la companie, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, informează News.ro.

Ministrul Economiei spune că proiectul privind reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă "stagnează" şi că ar prefera ca acesta să fie dezvoltat în colaborare cu companii din ţări considerate parteneri strategici ai ţării noastre şi nu cu companii din China.

"În momentul de faţă proiectul stagnează cu compania chineză. O să avem discuţii cu Nuclearelectrica vizavi de ceea ce s-a mai întâmplat, e un acord practic de asociere şi atât. Nu s-a mai întâmplat absolut nimic la Nuclearelectrica, o să avem discuţii. Dumneavoastră cunoaşteţi poziţia mea prin care eu am spus că aş prefera să lucrăm cu partenerii strategici ai României pentru că suntem o ţară membră NATO, a Uniunii Europene şi... Eu am zis că aş prefera să lucrez cu companii care sunt ale...", a declarat ministrul Economiei marţi seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Virgil Popescu a avansat ideea conform căreia Nuclearelectrica ar fi capabilă să construiască singură un reactor nuclear la centrala de la Cernavodă.

"Eu sunt foarte optimist că reactoarele 3 şi 4 se vor construi şi, de ce nu, şi al cincilea reactor, dar eu cred mai mult că Nuclearelectrica, dacă statul are o politică de dividende foarte corectă vizavi de Nuclearelectrica - şi anul acesta a arătat-o, în 2019 noi nu am luat dividende de la Nuclearelectrica - poate construi chiar singură un reactor. Deci inclusiv acest scenariu este luat în calcul pentru că în momentul când îşi construieşte singur reactor nu mai are nevoie de absolut nimeni să se asocieze, are know how, are tehnologie, canadienii pot să vină lângă Nuclearelectrica pentru că ei au know how-ul pentru CANDU (un tip de reactor dezvoltat de companii canadiene, care sunt considerate foarte sigure- n.r.) " a spus ministrul Energiei.

Acesta a precizat că în 2026 unitatea I de la Cernavodă va trebui oprită şi retehnologizată.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu mai este valabila oferta financiara cea mai mica doar se trece pe SICAP si gata.

    Este multa fatarnicie in discutiile privind reactoarele.

    In primul rand este nevoie de minim 4-5 mld de euro care nu pot fi acoperiti nici in 25 de ani din profitul actual al centralei de la Cernavoda. Investitia se poate finanta prin credite furnizor si/sau financiare garantate de catre statul Roman. O sursa de finantare partiala ar fi participarea la proiect a Romgaz si Hidroelectrica dar ale caror dividente sunt inghitite la buget pentru cheltuieli curente. 

    De asemeni exista o temerere ca construirea de reactoare noi va supara puterile dominante din UE care au 

    proclamat renuntarea graduaal la nuclear.

    Si nu in ultimul rand specialistii ar trebui sa analizeze daca modelul de reactor Candu de 700MW proiectat in urma cu 50 de ani mai este competitive. 

    1. Cum trebuie inteleasa afirmatia ".....in 2019 noi nu am luat dividende de la Nuclearelectrica ..." ?Parca actionarul majoritar a respins la un moment dat o solicitare de dividende facuta de FP , dar AGO pentru repartizarea profitului pe 2019 nu avut inca loc . Daca se schimba radical politica de dividende la marile societati profitabile ak statului si se lasa tot greul pe TLV si BRD , bursa noasta devine iar astmatica ! Adio cresteri anuale de doua cifre ! Inapoi la BUCU ,ARTE , EMAI , FOJE si alte minisocietati .

    Ungaria va face dezvoltare la centrala nucleara cu Rusia .

    Bulgaria va face dezvoltare la centrala nucleara cu Rusia . 

    Rusia -URSS-a construit cele 2 centrale. 

    Regimul comunist membru Pact Varsovia si CAER , a facut centrala cu Canada ,membru NATO .

    Poate vom urma exemplul vechiului regim , cum fac si vecinii nostri. 

    Greu de zis cand a fost ultimul ministru competent la Energie. Probabil in perioada comunista.Mai popescule , cauta pe unu mai destept sa-ti spuna cum e treaba. In primul rand , reactoarele sunt echipamente , nu sunt constructii. Ele se monteaza , nu se construiesc. In al doilea rand , la Cernavoda nu se pot monta 5 reactoare , intereseaza-te din ce motiv. In al treilea rand , intereseaza-te care e istoria participarii la investitie si vei afla ca s-a pornit cu tari membre NATO si UE.

    Etc , etc.

    Bietul de el!! Ce cauti frate la condycetea acestui minister? Inca nu ai aflat ca reactorul5 si sala masini cat erau construite au fost scoase din proiectul nuclear si li s-au dat alta destinatie??? Si asta de vreo 1-2ani. Pafaristilor !

    Trebuie să fieeeeeee !!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb