Ministrul Economiei: Sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de preţuri la produsele de bază

S.B.
Politică / 8 iulie 2023

Ministrul Economiei: Sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de preţuri la produsele de bază

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că începând cu luna august vor fi scăderi de preţuri la produsele de bază, iar acest lucru este posibil "printr-un dialog normal între stat şi actori din piaţă", informează Agerpres.

"Economia de piaţă a dat naştere la inegalităţi foarte mari în ultima perioadă de timp, inclusiv din perspectiva raportului de forţă pe piaţă pe care îl au diversele companii (...) Prin dialog la nivelul primului ministru am reuşit să introducem acea prevedere în legislaţie pentru scăderea adaosurilor comerciale pentru produsele de bază. Eu sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de preţuri la aceste produse, ceea ce arată că, printr-un dialog normal între stat şi actori din piaţă, lucrul acesta se poate face", a spus Radu Oprea, sâmbătă, la o conferinţă organizată de PES activists România şi PSD.

El a menţionat că dacă piaţa ar fi perfectă, nu ar exista instituţii precum Consiliul Concurenţei.

"Putem echilibra poziţiile, dacă am învăţa să ne asociem, dacă şi poziţia furnizorilor de produse agroalimentare ar fi una puternică, care ar putea negocia de pe o poziţie la fel de solidă cu partea de retaileri. Din păcate, în România asocierea încă mai are o tară a trecutului de până în 1989, iar în ultima vreme, glumesc spunând, dar poate că e desprinsă din realitate această glumă, că prima întrebare pe care ne-o punem când vrem să ne asociem mai multe persoane nu este ce câştigăm împreună, ci prima întrebare în România este: 'Cine e şeful?' şi atunci asocierea nu există. Ar trebui să trecem de acest lucru, să învăţăm să ne asociem, pentru a putea să avem o poziţie echilibrată în competiţia cu marii actori", a adăugat Radu Oprea.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. ASA SA FIE!

    1. Declaratii hazardate, bazate pe nimic. O fi visat noaptea sau ce?

    Ce ar fi sa nu mai printeze guvernul lei, sa-si scada deficitul bugetar sub cresterea PIB si o sa vedem preturi stabile.

    1. N-ar fi mare diferență. Printează alții mai mari decât noi de miliarde de ori mai mult. Și prin intermediul fluxurilo rfinanciare o părticică din miliardele alea ajunge și la noi provocând inflație.

      Dacă doar guvernul ar printa atunci leul s-ar devaloriza ca lira turcească iar inflație ar exista doar în România. 

      Hai acum să fim realiști. Contribuția guvernului ticălos al României e probabil 10% din inflație. Restul 90% vine de la partenerii noștri strategici. 

      corect spus: leul este alipit de o dobanda internationala (dolar / euro)... cand guvernul are o criza interna poate sari leul fata de alipirea pastrata... e ca la cotatia monedelo rcu cantitatea de aur... doar ca ii faci reprice de nominal datorat la alta dobanda si alta cantitate de nominalr datorat. duce in scumpire importuri si cadere venituri exprimate in valute rezerve /dobanda alipita trecuta.

      poate duce la deflatie gdp ca forma de plata datorii trecute; poate duce si la fuga din tara... 

      s c cr et  

      Deci solutia e o moneda internationala deflata in gram-aur, congregata prin acorduri multilateral compounded si levereged.

      ce moneda legata de aur, n-a avut usa exact asta inaninte de anii 30 si au printat la bancnote de numa numa. si cand lumea s-a prins si si-a cerut aurul pt certificatele alea, a iesit la iveala ca "ups, n-avem". astia sunt in stare sa minta si cu moneda legata de aur.

      un guvern e exacrt ca o companie sau ca o familie, CU EXCEPTIA CA POATE PRINTA BANI. iN rest la fel: are venituri, are cheltuieli are angajati. dar la ECXEPTIA DE PRINTAT BANI nu vo rrenunta niciodata. cand nu mai pot printa bani se vede cu adevarat ce prosti manageri sunt. ar fi tot din faliment in faliment. asa guvernul is suna pe bnr, hei vezi ca n-avem bani de pensii , si nici de salarii luna asta. si bnr ul umple bancomatele cu hartie de 100 si 200 de lei fresh din tiparnita. pfff, ce destepti suntem.  

      daca te uiti la datele si seriile de pe note - banc note - circulate o sa vezi cand se anticipa criza de lichiditate si cand nu.

      la fel de interesant o sa vezi si ce nominale se varsa mai mult in piata sau se retrag / dispar din circulatie. 

      o varsare anume de nominal iti poate spune ce varste din populatie / ce sectoare / ramuri au nevoie sau folosesc in exces notele circulate. 

      un exemplu bun: vezi 2018 pe notele circulatr - se stia din timp de explozia de note circulate 

      vezi explozia recenta la nominale mici circulate: 10 bani 50 bani 1 leu - asta imi spune ca ave copii - tineri ce consuma si au nevoie de maruntisuri; la fel si parintii cu copii ce folosesc maruntisuri in parcuri si etc cumparaturi… 

      alta nota circulata in explozie e 200 lei - asta imi spune ca media de salariu pe zi este dublata … de la 100 lei in trecut la 200… la fel in trecut cand era explozie de 50 lei in circulatie si raritate 100 lei .. spunea ca media pe zi de salariu era 50 lei… pe urma a devenit 100.. acum e 200 (media)… e un joc al dublelo rla 8-10 ani… 

      ca sa vezi puterea banilo rsi a veniturilo rtre sa con vertesti salariul net in grame aur si notele circulate in grame aur. 

      exemplu in 2005-2006-2007 aveai salariu in nominal 500-600-700. +- lei net minim in grame aur 19-20-21-22 grame… in 2019 in ro salariu 18-19 grame aur… pe urma crasul anticipat si acum iar revenire si depadire pe unele sectoare…. 

      in 90-93 salarul cade la medie de 2-3-4-5 grame pe luna… in 2010-2012-2013 salariul cade la medie de 4-5-6 grame pe luna pe diferite sectoare. 

      urmarirea veniturilo rsi profiturilo rexprimate in cantitate aur - inseamna balonarea ciclica a creditului-dobanzilor-datoriil orgov/corporate/civili… si deflarea lo r(exituri in panici pe varfuri urmate de crasuri)..,, 

      cel mai sever exit a fost in 69’pentru Romania in doua trei trepte: 69-72-82-….90…92… eram deja prabusiti (resetati) la nivelul de dinaintea comunistilo rdin 45-47 … eram resetati la w2..,,, 

      alta valonare a mai fost din 1915 pana in 1929-1932… urmat de deflatie severa pana in 42-44-45… cazatura pana la nivelul din 1873…. ca reset balon credit…exprimat la venituri nete in grame aur. 

      romania se afla acum pe long inflare cu deflari ciclice; o corelatie suplimentara la noi este: nenit net mediu balon in grame aur simultan cu bonduri 10-2 ani in negativ (inversare)… bond revers venit crash in grame aur… sau bondurile 10ani minus 3 luni (dar isarescu nu divilga 3luni pentru saraci ci pentru financiar doar). 

      s c c r e t 

      la fel poti sa urmaresti si ratele cerute de banci / financiar exprimate in nominal si con vertite in grame aur!

      calicia si instabilitatea ciclica a sistemului bancar va reflecta in cantitatea de aur pe care o cer / o mulg de la cetateni… si implicit cantitatea de aur pe care o mulge gov de la noi prin etx forme de taxari. 

      cate grame aur era rata la 1 ipoteca 2 camere buc in 2013-2014 cate azi?! ce venit in grame aur in 2013-2014 ce venit azi? care este raportul procentual intre ipoteca grame aur in 2013-2014 si venit si care este azi?! 

      s c c r e t 

      sunt peroade cand aurul are long ascensiune in nominal cu boomuri si crashuri ciclice in economie; sunt peroade cand aurul are long descendent in nominal cu boomuri si crashuri ciclice in economie.

      vezi datele istorice pentru a nu cadea in plasa speculativa si panica in aur pret dollar la infinit ascensiune!  

      analiza personala arata ca poate exista inca o panica finala pe aur dar cu un long crash la aur in cotatie internationala. 

      sa nu uitam in 40-47-50-60 aurul cadea in dolari dar dolarul se scumpea in nominal fata de alte valute; simultan si alte valute se intareau fata de dolar; crashu aurului in dolari din 80-82 pana in 90 si cv a insemnat pentru ro: dolar scump in nominal; aur scump in nominal raportat la venit net. 

      s c c r e t 

      Pretul aurului nu este real. De ce? Pt ca pt fiecare uncie de aur real care exista in lume mai exista inca de 10 ori (pana acum) derivate bazate pe aur(futures, mini futures, etf uri,. otions ,etc). F multe portofolii au 10% aur sau cat au. Dar nu e aurul fizic. Dc toti astia ar spune intr-o zi vreau aurul meu... ouch=pretul real. de fapt nu exista atata aur fizic cata hartie electonica e bazata pe aur. exista doar 10%.

    hoti si mincinosi

    Cum se prabuseste ciclic economia / economiile lumii?!:

    "Daca destui oameni / institutii financiare /banci / guverne FALITE - cumpara / crediteaza CASE / Betoane - POT PRABUSI ECONOMIA" 

    Daca prea mult faliti cumpara / construiesc .... etc CASE / BETOANE pot prabusi economia! 

    Sinonim cu 2007-2008; sinonim cu 88-89.... sinomin cu 72.... sinomim cu 53.... sinonim cu 34....... 

    sinonim cu 2025-2027!!! 

    "Crashul poate sa fie de timp deflationist cu inflatie sau de timp inflationist cu deflatie" 

    s c c r e t 

    1. ca hint: urmariti deficitul ciclic (ro gov) ce se duce in anticipatie pe minim si asimetric costul si speculatia pe maxim urmat in fata (plus minus 2025-2026) din minim sa se duca exploziv in alt maxim devenind tura asta DEFICIT REAL! - in acel deficit REAL Romania TREBUIE DEJA SA NU SE MAI AFLE PE RON / Lei circulati!!!

      Trebuie sa se afle pe EURO circulati ca sa se mascheze spalarea din piata. 

      Painea noastra cea de toate zilele este probramata sa sara ca medie de la 0,5 -0,8 euro centi la 1-2 euro...cel putin. 

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb